Karalių pyragas – tai klasikinis prancūziškas „Galette des rois“ tipo pyragas – elegantiškas, šventiškas ir subtilaus skonio desertas. Traški, sluoksniuota tešla slepia švelnų, kreminį migdolų įdarą, kuris suteikia pyragui sodrumo ir malonaus riešutinio aromato.
Karalių pyragas: receptas
Šis pyragas puikiai tinka ypatingoms progoms, vaišėms ar jaukiam pasidalijimui prie stalo, kai norisi klasikos ir rafinuoto skonio.
Ingredientai:
- 750 g sviestinės sluoksniuotos tešlos
- kvietiniai miltai pabarstymui
- 1 kiaušinis
Įdarui:
- 100 g sviesto (minkšto)
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis (kambario temperatūros)
- 1 kiaušinio trynys (kambario temperatūros)
- 100 g maltų migdolų
- 50 g migdolų drožlių
- 1 arb. š. migdolų ekstrakto
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Iškloti kepimo skardą kepimo popieriumi. Iškočioti pusę tešlos lengvai ant miltais pabarstyto paviršiaus iki maždaug 25 × 25 cm dydžio ir šiek tiek plonesnės nei monetos storio.
2. Išpjauti 23 cm skersmens apskritimą, apipjaunant tešlą aplink 23 cm kepimo formos dugną aštriu peiliu. Perkelti tešlos apskritimą ant paruoštos skardos ir uždengti maistine plėvele.
3. Pakartoti tą patį su kita tešlos puse – antrą apskritimą padėti ant maistinės plėvelės ir uždengti dar viena plėvelės juosta. Dėti į šaldytuvą iki prireiks.
4. Įdarui sviestą išplakti kol taps kremiškas. Suberti cukrų ir dar kartą gerai išplakti, kol masė taps šviesi ir puri.
5. Nedideliame dubenyje išplakti kiaušinį su tryniu, tik kol susijungs. Po truputį, po vieną valgomąjį šaukštą, įmaišyti į sviesto ir cukraus masę, po kiekvieno įdėjimo gerai išplakti.
6. Kai masė taps labai šviesi ir lengva, švelniai įmaišyti maltus migdolus, migdolų drožles ir migdolų ekstraktą. Uždengti dubenį maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą 15-20 min.
7. Atvėsus tešlai ir įdarui, nuimti plėvelę ir palikti vieną tešlos apskritimą ant skardos. Šaukštu sudėti įdarą ant tešlos, suformuoti nedidelį kauburėlį centre ir palikti apie 2 cm kraštą aplinkui. Aptepti kraštą plaktu kiaušiniu, tada atsargiai uždėti antrą tešlos apskritimą ir tvirtai suspausti kraštus, kad užsandarinti.
8. Laikyti mažo peilio ašmenis statmenai tešlos kraštui ir lengvai įpjauti galetės kraštą, padarant mažas įdubas aplink visą perimetrą. Formuoti banguotą kraštą, spaudžiant įdubas kas 2 cm peilio nugarėle. Visą galetės paviršių aptepti likusiu plaktu kiaušiniu, tada dėti į šaldytuvą 30 min.
9. Įkaitinti orkaitę iki 220 °C temperatūros.
10. Dar kartą aptepti atšaldytos galetės viršų likusiu kiaušiniu, tada aštraus peilio galiuku įrėžti kryžminį raštą. Padaryti kelias mažas skylutes centre garams išeiti. Kepti orkaitėje 25-30 min, kol tešla taps traški ir auksinės rudos spalvos. Prieš patiekiant leisti šiek tiek atvėsti.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.