Levandos daugeliui asocijuojasi su violetiniais Provanso laukais, vasaros karščiu ir raminančiu aromatu, kuris akimirksniu perkelia mintis į pietų Prancūziją. Nors šis augalas mėgsta saulę ir šilumą, jis puikiai auga ir mūsų klimato sąlygomis. Dar daugiau – levanda gali tapti ne tik sodo ar balkono puošmena, bet ir itin praktišku augalu namuose. Tačiau tam yra viena sąlyga: ją reikia nupjauti ir išdžiovinti tinkamu metu bei tinkamu būdu. Viena dažna klaida gali sunaikinti viską – spalvą, kvapą ir naudingąsias savybes.
Dabar yra pats tas metas, kai daugelis levandų augintojų svarsto, ką su jomis daryti toliau. Jei pavėluosite arba skubėsite netinkamai, kvapnios šakelės taps tik blankiais, trupiniais byrančiais stiebais.
Kada pjauti levandas džiovinimui, kad jos būtų kvapnios
Levandų pjovimo laikas yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių galutinį rezultatą. Didžiausias levandų žydėjimas paprastai vyksta liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Būtent tada augalas sukaupia daugiausia eterinių aliejų. Tačiau labai svarbu nepavėluoti.
Levandas rekomenduojama pjauti dar prieš visišką žiedų išsiskleidimą. Jei palauksite, kol visi žiedeliai pilnai pražys, dalis aromato jau bus išgaravusi, o džiovinant žiedai ims byrėti.
Ne mažiau svarbus ir paros metas. Levandų jokiu būdu negalima pjauti ryte ar vakare. Tuo metu ore yra daugiau drėgmės, o tai vėliau skatina pelėsio atsiradimą ant džiovinamos augalinės medžiagos. Idealiausias laikas – vidurdienis, kai saulė aukščiausiai, o žiedai prisotinti eterinių aliejų. Tai akimirka, kai levanda kvepia stipriausiai.
Pjovimui būtina naudoti aštrias žirkles arba sekatorių. Tikslus pjūvis nepažeidžia augalo ir leidžia jam greičiau atželti kitam sezonui.

Kaip džiovinti levandas, kad jos neprarastų spalvos ir aromato
Levandų džiovinimas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja kantrybės ir vienos labai svarbios taisyklės – jokio skubėjimo. Didžiausia klaida, kurią daro pradedantieji, yra bandymas pagreitinti procesą.
Levandų negalima džiovinti orkaitėje ar ant tiesioginės saulės. Aukšta temperatūra ir intensyvi šviesa sunaikina eterinius aliejus, o violetiniai žiedai greitai pabąla ir pradeda byrėti. Po tokio „džiovinimo“ lieka tik stiebai be kvapo ir grožio.
Tinkamas procesas atrodo taip: nupjautas levandas reikia surišti į nedideles puokšteles ir pakabinti žiedais žemyn. Vieta turi būti sausa, gerai vėdinama ir pavėsinga. Idealiai tinka sandėliukas, palėpė ar pavėsinga terasa.
Džiovinimo metu žiedynų liesti nereikėtų. Kuo mažiau judinsite, tuo daugiau žiedelių išliks. Paprastai visas procesas trunka apie septynias dienas. Po to levandos yra paruoštos naudoti įvairiems tikslams.
Kvapas, kurio negali pakęsti kandys
Džiovintos levandos dažnai naudojamos kaip dekoracija, tačiau jų paskirtis tuo tikrai nesibaigia. Viena praktiškiausių savybių – gebėjimas atbaidyti kenkėjus. Maistinės ir drabužių kandys tiesiog negali pakęsti levandų kvapo.
Pakanka sudėti džiovintas levandas į medžiaginius maišelius, geriausia – iš lino ar medvilnės, ir padėti juos spintose, stalčiuose ar virtuvės spintelėse. Tai natūrali, cheminių priemonių nereikalaujanti apsauga, kuri dar ir maloniai kvepia.
Natūralus kūno ir pėdų šveitiklis namuose
Levanda puikiai tinka ir namų kosmetikai. Ji ne tik kvepia, bet ir ramina odą, todėl idealiai dera su natūraliais šveitikliais. Toks produktas padeda pašalinti negyvas odos ląsteles ir net suminkštinti suragėjusius kulnus.
Paruošimas itin paprastas. Į dubenėlį įpilkite trečdalį stiklinės augalinio aliejaus, pavyzdžiui, vynuogių kauliukų. Įberkite pusę stiklinės jūros druskos ir vieną valgomąjį šaukštą džiovintos levandos. Gerai išmaišykite – šveitiklis paruoštas naudoti iš karto. Po procedūros pakanka nuskalauti odą šiltu vandeniu, o rezultatas bus minkšta ir elastinga oda.

Levanda virtuvėje: netikėtas skonis gurmanams
Daugeliui levanda virtuvėje siejasi su desertais ar gėrimais, tačiau jos panaudojimas gali nustebinti net ir patyrusius gurmanus. Vienas iš įdomesnių pasirinkimų – kava su levandų sirupu. Skamba neįprastai, tačiau skonis dažnai tampa malonia staigmena.
Levandų sirupą galima pasigaminti tiek iš šviežių, tiek iš džiovintų žiedų. Į litrą verdančio vandens suberkite stiklinę cukraus ir maišykite, kol jis ištirps. Tuomet įdėkite puodelį levandų žiedų ir pavirkite apie dešimt minučių. Galiausiai įspauskite vienos citrinos arba laimo sultis ir pavirkite dar kelias minutes. Nukoštą sirupą supilkite į stiklinį indą.
Nedidelis kiekis tokio sirupo puikiai tiks ne tik kavai, bet ir arbatai ar naminei limonadai.
Kodėl verta nepavėluoti
Levanda – augalas, kuris atsidėkoja tik tiems, kurie moka palaukti, bet ne per ilgai. Tinkamas pjovimo metas, vidurdienio saulė ir lėtas džiovinimas pavėsyje yra raktas į išliekantį aromatą ir sodrią spalvą. Vienas neteisingas sprendimas – džiovinimas karštyje ar saulėje – gali viską sugadinti.
Jei šiemet išnaudosite levandas teisingai, jos taps ne tik sodo grožiu, bet ir nepakeičiamu pagalbininku namuose, kosmetikoje bei virtuvėje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.