Pusryčius daugelis vis dar linkę praleisti dėl laiko stokos ar įsitikinimo, kad taip galima greičiau numesti svorio. Tačiau mitybos specialistai ir gydytojai pabrėžia priešingai – pusryčius valgantys žmonės dažniau pasižymi geresne širdies sveikata ir palankesniais cholesterolio rodikliais. Tyrimai rodo, kad tie, kurie pusryčius valgo bent kelis kartus per savaitę, turi mažesnę širdies ligų riziką. Todėl pusryčius verta laikyti ne pasirinkimu, o svarbia dienos pradžios dalimi.
Pusryčius svarbu valgyti tinkamu metu
Kalbant apie cholesterolio kontrolę, pusryčius rekomenduojama valgyti kuo anksčiau po pabudimo. Specialistai pataria pusryčius suvalgyti per dvi valandas nuo atsikėlimo. Toks įprotis padeda stabilizuoti medžiagų apykaitą ir palaikyti sveikesnį riebalų balansą kraujyje visos dienos metu.
Registruota dietologė Veronica Raus teigia, kad pusryčius valgant anksti organizmas gauna signalą efektyviau reguliuoti cholesterolio lygį. Tyrimai taip pat atskleidžia, jog žmonės, kurie reguliariai pusryčius įtraukia į savo rutiną, rečiau susiduria su padidėjusiu bloguoju cholesteroliu.

Praleidžiant pusryčius didėja persivalgymo rizika
Mitybos specialistai sutaria, kad pusryčius praleidžiant dažnai kyla problema vėliau dieną. Pasak dietologės Lisa Andrews, klientai, kurie nevalgo pusryčių, dažniau persivalgo pietų ar vakarienės metu ir renkasi mažiau sveikus užkandžius.
Tokie įpročiai gali lemti ne tik svorio augimą, bet ir didesnį sočiųjų riebalų suvartojimą, kuris tiesiogiai siejamas su padidėjusiu cholesterolio kiekiu. Todėl pusryčius valgant ryte lengviau suvaldyti apetitą ir išvengti spontaniškų, širdžiai nepalankių pasirinkimų.
Širdžiai palankūs pusryčiai
Norint, kad pusryčius būtų galima vadinti naudingais širdžiai, svarbu atkreipti dėmesį į produktų sudėtį. Vaisiai pusryčiams suteikia skaidulų, vitaminų ir augalinių medžiagų, kurios padeda palaikyti normalų cholesterolio lygį.
Pilno grūdo produktai, tokie kaip duona ar dribsniai, aprūpina organizmą B grupės vitaminais, o avižinė košė ypač vertinama dėl gebėjimo mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat rekomenduojama pusryčius papildyti riešutais, sėklomis ir daržovėmis, kurios suteikia nesočiųjų riebalų ir augalinių baltymų.
Pusryčius gadina cukraus perteklius
Nors saldūs kepiniai atrodo patrauklūs ryte, specialistai įspėja, kad pusryčius sudarant iš spurgų, bandelių ar saldžių desertų, nauda širdžiai dingsta. Tokiuose produktuose dažnai gausu sočiųjų riebalų, kurie didina cholesterolio lygį.
Šaltinis: eatingwell.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.