Niekam nesinori skirti daug laiko šventinių salotų gamybai tam, kad jau po poros dienų jas tektų išmesti. Ypač kai kalba eina apie vieną populiariausių patiekalų ant šventinio stalo – „Silkę pataluose“. Tai sluoksniuotos salotos, reikalaujančios nemažai kantrybės: reikia paruošti ingredientus, juos atvėsinti, o tada dar ir estetiškai sudėlioti. Todėl natūralu ieškoti būdo, kaip šį patiekalą išlaikyti šviežią kuo ilgiau.
Kas padeda sulėtinti salotų gedimą
Patyrę kulinarai dalijasi paprasta, bet veiksminga gudrybe: pakanka vos vieno valgomojo šaukšto citrinos sulčių arba obuolių acto. Šie ingredientai veikia kaip natūralūs konservantai – jų rūgštinė terpė lėtina mikroorganizmų dauginimąsi, dėl kurio salotos pradeda gesti.
Papildomas privalumas – citrinos sultys ar obuolių actas neleidžia bulvėms patamsėti, subalansuoja sūraus silkės ir riebaus majonezo skonį, todėl patiekalas tampa ne tik ilgaamžiškesnis, bet ir harmoningesnio skonio.
Kaip teisingai įmaišyti konservantą

Kad salotų tekstūra nenukentėtų, nereikėtų pilti citrinos sulčių ar acto tiesiai ant sluoksnių. Specialistai rekomenduoja kitą būdą. Pirmiausia paimkite majonezą, kuriuo tepsite salotų sluoksnius, ir į jį įmaišykite vieną valgomąjį šaukštą šviežiai spaustų citrinos sulčių. Padažą gerai išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir tik tada naudokite sluoksniams pertepti.
Taip rūgštis pasiskirsto tolygiai, nekeičia salotų struktūros ir nesugadina jų išvaizdos.
Tinkamas laikymas – ne mažiau svarbus
Net ir naudojant natūralų konservantą, svarbu laikytis kelių taisyklių. Visų pirma, niekada nekomponuokite salotų iš dar šiltų daržovių – jos turi visiškai atvėsti. Taip pat paruoštas salotas būtina sandariai uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve, kad jos kuo mažiau kontaktuotų su oru.
Laikantis šių paprastų patarimų, „Silkė pataluose“ išliks šviežia, gardi ir saugi vartoti net keturias dienas, o jūs galėsite be streso mėgautis šventėmis.