Lašiša – vienas pagrindinių Viduržemio jūros dietos produktų, kuris ne tik skanus, bet ir labai naudingas sveikatai. Ši žuvis gausu svarbių maistinių medžiagų, o jos vartojimas gali teigiamai paveikti organizmą įvairiais būdais.
Lašišoje gausu omega-3 riebalų rūgščių
Riebalai yra būtina žmogaus mitybos dalis – jie padeda įsisavinti tam tikras maistines medžiagas, saugo organus ir suteikia energijos. Lašiša yra turtinga nesočiųjų riebalų, ypač omega-3, kurių organizmas pats negamina, todėl jų reikia gauti su maistu. Omega-3 riebalų nauda yra plati: jie mažina uždegimą, reguliuoja kraujospūdį ir gali padėti sumažinti kai kurių vėžio rūšių riziką. Tyrimai taip pat rodo, kad šių riebalų vartojimas gali apsaugoti nuo kognityvinių sutrikimų ir Alzheimerio ligos.
Lašiša yra puikus baltymų šaltinis
Be riebalų, lašiša gausu baltymų. 85 gramai šios žuvies turi apie 22 gramus baltymų. Aukštos baltymų dietos, kuriose yra lašišos, gali padėti numesti svorio ir apsaugoti nuo nutukimo. Be to, pakankamas kokybiškų baltymų vartojimas gali padėti išvengti raumenų praradimo, ypač laikantis dietų ar vartojant svorio mažinimo medikamentus.

Vitamino B12 kiekis
Vitaminas B12 yra būtinas nervų sistemos funkcijai, raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi ir DNR sintezei. Lašiša – puikus šio vitamino šaltinis, ypač tiems, kurie laikosi pescetarų mitybos.
Lašiša aprūpina svarbiais mineralais
Ši žuvis yra puikus jodo, kalio ir seleno šaltinis. Jodas palaiko skydliaukės funkciją, kalis reguliuoja kraujospūdį, o selenas veikia kaip antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Be to, lašiša turi cholino, kuris svarbus smegenų vystymuisi nėštumo metu, atminties, nuotaikos ir smegenų sveikatai suaugusiems.
Lašiša turi antioksidantų
Ypač laukinė lašiša yra astaksantino šaltinis – raudono pigmento, suteikiančio žuviai spalvą. Astaksantinas pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl vartojant produktus, kuriuose yra šios medžiagos, galima prisidėti prie odos sveikatos ir apsaugos nuo žalingų ultravioletinių spindulių bei laisvųjų radikalų.
Vitamino D šaltinis
Vitaminą D gauti su maistu kartais sudėtinga, tačiau lašiša yra vienas geriausių jo šaltinių. 85 gramai virto sockeye lašišos suteikia apie 71% paros vitamino D normos. Šis vitaminas svarbus kaulų sveikatai, imunitetui ir gali padėti kovoti su depresija.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.