Kalėdų maratonas baigėsi, bet šventė – dar ne. Namai vis dar kvepia eglute, prieskoniais ir kepta mėsa, tačiau šaldytuve jau ima vyrauti pažįstamas chaosas: dubenėliai su vakar dienos mišrainėmis, pavargę kepsniai ir klausimas, kuris antrą Kalėdų dieną iškyla beveik kiekvienuose namuose – ką gaminti dabar? Ši diena dažnai būna tyliausia, lėčiausia ir… alkana. Norisi kažko ypatingo, bet be varginančio stovėjimo virtuvėje. Būtent todėl antros Kalėdų dienos pietūs ar vakarienė turi atitikti vieną svarbų kriterijų – atrodyti šventiškai, bet būti paruošiami be streso.
Tai ta diena, kai maistas turi ne tik pamaitinti, bet ir pratęsti šventę. Ne iš naujo ją kurti, o švelniai užbaigti. Sprendimas slypi patiekaluose, kurie nereikalauja sudėtingų technikų, tačiau savo skoniu ir išvaizda primena restorano virtuvę. Kiaulienos suktinukai su džiovintomis slyvomis ir orkaitėje keptos antienos šlaunelės su obuoliais bei spanguolėmis yra būtent tokie patiekalai – sotūs, elegantiški ir sukurti lėtam, jaukiam valgymui.
Antros Kalėdų dienos virtuvės filosofija
Po intensyvių pasiruošimo dienų rankos pačios ieško paprastumo. Antroji Kalėdų diena nėra skirta eksperimentams ar naujų receptų rizikai. Tai metas patikrintiems skoniams, kuriuos galima paruošti ramiai, be skubėjimo, leidžiant orkaitei dirbti už jus. Tiek kiaulienos suktinukai, tiek antienos šlaunelės puikiai atitinka šią nuotaiką: didžioji dalis darbo atliekama iš anksto, o likęs laikas skirtas šeimai, pokalbiams ir poilsiui.
Kiaulienos suktinukai su džiovintomis slyvomis savo padaže
Kiaulienos suktinukai su džiovintomis slyvomis savo padaže – tai patiekalas, kuris atrodo šventiškai, bet nereikalauja sudėtingų kulinarinių triukų. Sultinga kiauliena ir natūraliai saldžios slyvos sukuria klasikinį, laiko patikrintą derinį, kuris ypač tinka jaukiems šeimos pietums. Lėtai kepant orkaitėje, mėsa prisigeria padažo ir tampa minkšta, aromatinga bei dar skanesnė kitą dieną.

Ingredientai (3–4 porcijoms):
- 1 kg kiaulienos nugarinės be kaulo
- 150 g džiovintų slyvų
- 2 skiltelės česnako
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto mairūno
- druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių
- 1 stiklinė sultinio
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:- Kiaulienos nugarinę perpjaukite išilgai ir išmuškite, kad gautumėte vienodo storio mėsos lakštus.
- Mėsą iš abiejų pusių pagardinkite druska ir pipirais, tolygiai aptepkite garstyčiomis.
- Česnaką smulkiai sukapokite arba išspauskite ir kartu su mairūnu pabarstykite mėsą.
- Džiovintas slyvas išdėliokite per vidurį išilgai mėsos.
- Mėsą susukite į tvirtus suktinukus ir apriškite kepimo siūlu.
- Keptuvėje apkepkite suktinukus iš visų pusių, kol jie įgaus auksinę spalvą.
- Perkelkite juos į kepimo indą, užpilkite sultiniu.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, kas 20–25 minutes palaistydami padažu.
- Iškepusius suktinukus trumpai pailsinkite, nuimkite siūlą ir supjaustykite.
Šis patiekalas idealiai tinka antrai Kalėdų dienai, nes pastovėjęs tampa dar skanesnis. Padažas sutirštėja, slyvos susilieja su mėsos skoniu, o pats patiekalas lengvai porcijuojamas. Geriausiai dera su grikiais ar bulvių koše ir burokėlių salotomis.
Orkaitėje keptos antienos šlaunelės su obuoliais ir spanguolėmis
Orkaitėje keptos antienos šlaunelės su obuoliais ir spanguolėmis – tai patiekalas, kuris ant stalo atneša tikrą šventinę nuotaiką be skubėjimo virtuvėje. Lėtai kepanti antiena tampa itin minkšta, o obuolių rūgštelė ir spanguolių saldžiarūgštis skonis suteikia mėsai išraiškingą, žiemišką charakterį. Tai idealus pasirinkimas tada, kai norisi sodraus, elegantiško patiekalo, leidžiančio mėgautis maistu ir buvimu kartu.

Ingredientai (3–4 porcijoms):
- 4 antienos šlaunelės
- 3 rūgštesni obuoliai
- 2 saujos džiovintų spanguolių
- 2 skiltelės česnako
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto mairūno
- ½ arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
- druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- nebūtina: 1 valgomasis šaukštas medaus
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:- Antienos šlauneles nuplaukite ir gerai nusausinkite.
- Įtrinkite jas druska, pipirais, mairūnu ir čiobreliu.
- Česnaką susmulkinkite ir tolygiai paskirstykite ant mėsos.
- Obuolius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklalizdžius.
- Šlauneles sudėkite į kepimo indą oda į viršų, aplink išdėliokite obuolius ir suberkite spanguoles.
- Jei norite švelnaus saldumo, lengvai apšlakstykite medumi.
- Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, periodiškai palaistydami išsiskyrusiais riebalais.
- Pabaigoje, jei reikia, trumpam padidinkite temperatūrą, kad odelė taptų traški.
- Prieš patiekdami leiskite mėsai kelias minutes pastovėti.
Tai patiekalas, kuris pats kuria šventę. Antienos riebalai susilieja su obuolių rūgštele ir spanguolių saldžiarūgščiu skoniu, sukurdami sodrų, žiemišką derinį. Patiekite su bulvėmis, Silezijos koldūnais arba troškintais raudonaisiais kopūstais.
Kai Kalėdos baigiasi skaniai
Antroji Kalėdų diena neturi būti kompromisas tarp likučių ir nuovargio. Ji gali tapti ramiu, skaniu atsisveikinimu su švente. Šie du patiekalai leidžia tai padaryti be skubėjimo, su pilnu stalu ir jausmu, kad Kalėdos truko šiek tiek ilgiau nei viena diena.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.