ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!
Naudinga

Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!
Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!

Mirkyti obuoliai turi daug kalcio ir gali išstovėti ilgą laiką!

Be to, jie skatina apetitą ir dėl jų vartojimo pagerėja virškinimas.

Svarbiausia, kad mirkytų obuolių paruošimo procesas neatims daug laiko ir pastangų, nes yra labai lengvas! Šis senovinis receptas išlaikė laiko išbandymą – mirkyti obuoliai buvo gaminami dar mūsų senelių laikais, kai reikėdavo vaisius išsaugoti visai žiemai be šaldytuvo. Dabar šis būdas sugrįžta į virtuvę kaip natūralus, sveikas ir skanus būdas pratęsti derliaus sezoną.

Kuo mirkyti obuoliai naudingi sveikatai?

Mirkyti obuoliai – tai ne tik puikus būdas išsaugoti vaisius, bet ir tikras sveikatos eliksyras. Fermentacijos metu juose susidaro natūralios rūgštys, probiotikai ir fermentai, kurie teigiamai veikia žarnyno veiklą. Tokie obuoliai padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą, stiprina imunitetą ir gerina maisto medžiagų pasisavinimą. Be to, jie turi mažiau cukraus nei švieži, todėl tinka ir tiems, kurie stebi cukraus kiekį mityboje.

Taip pat skaitykite

Pinacolados skonio žaliasis glotnutis: gaivus ir kreminis
Pinacolados skonio žaliasis glotnutis: gaivus ir kreminis
2025-07-10
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras, išbandykite.
2025-07-23
Smidrų salotos su bolivine balanda, granatais ir fetos sūriu
Smidrų salotos su bolivine balanda, granatais ir fetos sūriu
2025-06-04
Kaip išvirti burokėlius per 10 minučių ir nesugadinti jų skonio: 2 gudrybės
Kaip išvirti burokėlius per 10 minučių ir nesugadinti jų skonio: 2 gudrybės
2025-11-21

Mirkyti obuoliai padeda reguliuoti virškinimą, mažina pilvo pūtimą, o jų natūraliai susidaręs pieno rūgšties kiekis veikia kaip švelnus žarnyno valiklis. Tai puikus pasirinkimas po švenčių ar sunkių patiekalų, kai norisi kažko lengvesnio ir gaivesnio.

Mirkymui tinkami obuoliai ir paruošimas

2 kilogramai mažų obuolių;
3 litrai vandens;
150 gramų cukraus;
150 gramų medaus;
2 valgomieji šaukštai druskos;
vynuogių ir serbentų lapai.

Rinkitės tvirtus, nedidelius, nesuspaustus obuolius, geriausia – rudeninių, rūgštesnių veislių, pavyzdžiui, ‘Antonovka’, ‘Suislepp’ ar ‘Auksis’. Tokie obuoliai fermentuojasi tolygiai ir išlaiko geresnę tekstūrą. Venkite pernokusių vaisių, nes jie gali suminkštėti ir prarasti formą.

Kaip gaminti?

  • Obuolius gerai nuplaukite ir sudėkite į didelį indą.
  • Puode sumaišykite druską, cukrų ir medų su vandeniu, užvirkite.
  • Tada nukelkite nuo ugnies ir nedelsdami užpilkite mišinį ant obuolių.
  • Sudėkite vynuogių ir serbentų lapus.
  • Indą su obuoliais ir mišiniu uždenkite ir palikite obuolius 2 savaites kambario temperatūroje, kad jie fermentuotųsi.
  • Po to sudėkite obuolius į stiklainius ir užpilkite marinatu.
  • Mirkyti obuoliai gali būti laikomi stiklainiuose mėnesių mėnesius, todėl galite nebijoti, kad jie pablogės.

Fermentacijos metu galima pastebėti lengvą putojimą ar burbuliukus – tai normalus procesas, rodantis, kad obuoliai vykdo natūralią rūgimo reakciją. Po kelių savaičių jie įgauna subtilų saldžiarūgštį skonį, primenantį švelniai raugintus vaisius.

Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas! Mirkymui tinkami obuoliai

Kaip valgyti mirkytus obuolius?

Mirkyti obuoliai puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, nes jų rūgštelė subalansuoja skonį. Taip pat jie gali būti dedami į salotas, avižinę košę ar net kepinius. Kai kurie žmonės mėgsta juos valgyti vienus – kaip gaivų užkandį, kuris natūraliai malšina alkį ir suteikia energijos.

Juos galima naudoti ir desertams: mirkytus obuolius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su jogurtu ir cinamonu – gausite sveiką alternatyvą saldumynams. Šis produktas tinka ir veganams, ir tiems, kurie laikosi natūralios mitybos principų.

Tradicijų ir šiuolaikinio gyvenimo derinys

Mirkyti obuoliai – puikus pavyzdys, kaip senieji maisto išsaugojimo būdai gali tapti madingi ir šiandien. Tokie receptai leidžia išvengti maisto švaistymo, išsaugoti rudeninį derlių ir kartu puoselėti sveiką gyvenseną. Tai ne tik skanus užkandis, bet ir kultūrinė vertybė, primenanti paprastus, bet išmintingus mūsų protėvių maisto ruošimo būdus.

Taip pat skaitykite

Užtepėlė su virtais kiaušiniais. Pirmi gaminimo žingsniai
Gardi pusryčių užtepėlė su virtais kiaušiniais. Greita, sotu ir skanu.
2025-07-08
Kaip pasigaminti blynus iš šaldytų cukinijų: keli paprasti žingsniai
Kaip pasigaminti blynus iš šaldytų cukinijų: keli paprasti žingsniai
2025-11-06
Kepta avižinė košė su bananais
Kepta avižinė košė su bananais
2025-07-14
Šokoladinis riešutų sviestas
Šokoladinis riešutų sviestas
2025-10-21

Tikimės, jog jums patiks! Mirkyti obuoliai ne tik praturtins jūsų stalą naujais skoniais, bet ir padės pasirūpinti sveikata natūraliu būdu – be cheminių priedų ir konservantų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Mirkyti obuoliaiobuoliai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Valytuvai ant stiklo palieka dryžius? Šis tarp vairuotojų paplitęs triukas padės prikelti valytuvus antram gyvenimui
Automobiliai

Valytuvai ant stiklo palieka dryžius? Šis tarp vairuotojų paplitęs triukas padės prikelti valytuvus antram gyvenimui

Kiaušinienė su vandeniu – paprasta gudrybė, pakeisianti jūsų pusryčius
Naudinga

Kiaušinienė su vandeniu – paprasta gudrybė, pakeisianti jūsų pusryčius

Sužinokite, ką pranašauja pinigų medis: ženklai ir prietarai!
Horoskopai

Sužinokite, ką pranašauja pinigų medis: ženklai ir prietarai!

Sausainiai su morkomis ir kreminiu sūriu
Desertai

Sausainiai su morkomis ir kreminiu sūriu

Zodiako ženklai blogiausi meilužiai
Horoskopai

Šie zodiako ženklai blogiausi meilužiai (arba… ne visada idealūs?)

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?