ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!
Naudinga

Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Mirkyti obuoliai turi daug kalcio ir gali išstovėti ilgą laiką!

Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!
Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas!

Be to, jie skatina apetitą ir dėl jų vartojimo pagerėja virškinimas.

Svarbiausia, kad mirkytų obuolių paruošimo procesas neatims daug laiko ir pastangų, nes yra labai lengvas! Šis senovinis receptas išlaikė laiko išbandymą – mirkyti obuoliai buvo gaminami dar mūsų senelių laikais, kai reikėdavo vaisius išsaugoti visai žiemai be šaldytuvo. Dabar šis būdas sugrįžta į virtuvę kaip natūralus, sveikas ir skanus būdas pratęsti derliaus sezoną.

Kuo mirkyti obuoliai naudingi sveikatai?

Mirkyti obuoliai – tai ne tik puikus būdas išsaugoti vaisius, bet ir tikras sveikatos eliksyras. Fermentacijos metu juose susidaro natūralios rūgštys, probiotikai ir fermentai, kurie teigiamai veikia žarnyno veiklą. Tokie obuoliai padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą, stiprina imunitetą ir gerina maisto medžiagų pasisavinimą. Be to, jie turi mažiau cukraus nei švieži, todėl tinka ir tiems, kurie stebi cukraus kiekį mityboje.

Taip pat skaitykite

Raudonųjų paprikų užkandis su sūriu
Raudonųjų paprikų užkandis su sūriu: puikus pasirinkimas šventiniam stalui
2025-07-22
Mėgstate šaltibarščius? Atraskite, kokie papildomi ingredientai suteiks jiems išskirtinio skonio.
Mėgstate šaltibarščius? Štai kokie papildomi ingredientai suteiks jiems išskirtinio skonio
2025-07-21
Kaip marinuoti pievagrybius namuose?
Kaip marinuoti pievagrybius namuose?
2025-10-07
Lietinių blynų priedai ir jų žala organizmui
Šie lietinių blynų priedai laikomi pačiais nesveikiausiais mūsų organizmui
2025-08-28

Mirkyti obuoliai padeda reguliuoti virškinimą, mažina pilvo pūtimą, o jų natūraliai susidaręs pieno rūgšties kiekis veikia kaip švelnus žarnyno valiklis. Tai puikus pasirinkimas po švenčių ar sunkių patiekalų, kai norisi kažko lengvesnio ir gaivesnio.

Mirkymui tinkami obuoliai ir paruošimas

2 kilogramai mažų obuolių;
3 litrai vandens;
150 gramų cukraus;
150 gramų medaus;
2 valgomieji šaukštai druskos;
vynuogių ir serbentų lapai.

Rinkitės tvirtus, nedidelius, nesuspaustus obuolius, geriausia – rudeninių, rūgštesnių veislių, pavyzdžiui, ‘Antonovka’, ‘Suislepp’ ar ‘Auksis’. Tokie obuoliai fermentuojasi tolygiai ir išlaiko geresnę tekstūrą. Venkite pernokusių vaisių, nes jie gali suminkštėti ir prarasti formą.

Kaip gaminti?

  • Obuolius gerai nuplaukite ir sudėkite į didelį indą.
  • Puode sumaišykite druską, cukrų ir medų su vandeniu, užvirkite.
  • Tada nukelkite nuo ugnies ir nedelsdami užpilkite mišinį ant obuolių.
  • Sudėkite vynuogių ir serbentų lapus.
  • Indą su obuoliais ir mišiniu uždenkite ir palikite obuolius 2 savaites kambario temperatūroje, kad jie fermentuotųsi.
  • Po to sudėkite obuolius į stiklainius ir užpilkite marinatu.
  • Mirkyti obuoliai gali būti laikomi stiklainiuose mėnesių mėnesius, todėl galite nebijoti, kad jie pablogės.

Fermentacijos metu galima pastebėti lengvą putojimą ar burbuliukus – tai normalus procesas, rodantis, kad obuoliai vykdo natūralią rūgimo reakciją. Po kelių savaičių jie įgauna subtilų saldžiarūgštį skonį, primenantį švelniai raugintus vaisius.

Ar esate bandę mirkytus obuolius? Štai lengvas receptas! Mirkymui tinkami obuoliai

Kaip valgyti mirkytus obuolius?

Mirkyti obuoliai puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, nes jų rūgštelė subalansuoja skonį. Taip pat jie gali būti dedami į salotas, avižinę košę ar net kepinius. Kai kurie žmonės mėgsta juos valgyti vienus – kaip gaivų užkandį, kuris natūraliai malšina alkį ir suteikia energijos.

Juos galima naudoti ir desertams: mirkytus obuolius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su jogurtu ir cinamonu – gausite sveiką alternatyvą saldumynams. Šis produktas tinka ir veganams, ir tiems, kurie laikosi natūralios mitybos principų.

Tradicijų ir šiuolaikinio gyvenimo derinys

Mirkyti obuoliai – puikus pavyzdys, kaip senieji maisto išsaugojimo būdai gali tapti madingi ir šiandien. Tokie receptai leidžia išvengti maisto švaistymo, išsaugoti rudeninį derlių ir kartu puoselėti sveiką gyvenseną. Tai ne tik skanus užkandis, bet ir kultūrinė vertybė, primenanti paprastus, bet išmintingus mūsų protėvių maisto ruošimo būdus.

Taip pat skaitykite

Zefyrai namuose
Namų gamybos zefyrai: receptas ir patarimai
2025-06-16
Tiramisu receptas
Apelsinų skonio tiramisu: itališkas desertas, kuris pavergs širdis
2025-08-02
5 lengvos idėjos, kur galima panaudoti virtus kiaušinius
5 lengvos idėjos, kur galima panaudoti virtus kiaušinius
2025-07-14
Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių
Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių: numesti kilogramai nebegrįš!
2025-09-14

Tikimės, jog jums patiks! Mirkyti obuoliai ne tik praturtins jūsų stalą naujais skoniais, bet ir padės pasirūpinti sveikata natūraliu būdu – be cheminių priedų ir konservantų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Mirkyti obuoliaiobuoliai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Atsisveikinkite su patamsėjusiais paakiais: arbatos kompresai, kurie stebuklingai gaivina veidą
Sveikata ir grožis

Atsisveikinkite su patamsėjusiais paakiais: arbatos kompresai, kurie stebuklingai gaivina veidą

Mėlynių keksiukai su pilno grūdo miltais
Desertai

Mėlynių keksiukai su pilno grūdo miltais – vasariškas ir sveikas desertas

Kaip išsirinkti tinkamą mikroautobusą kelionei: ką įvertinti prieš leidžiantis į nuotykį?
Įdomu

Nuo miesto iki kalnų: kaip pasirinkti tinkamą mikroautobusą savo kelionei?

Ar česnakai importuoti ar balinti - kaip suprasti?
Gyvenimas

Kodėl parduotuvėje įsigyti česnakai gali būti importuoti ir balinti: atskleisime paslaptį.

Rožės – gėlių karalienės: faktai, istorija ir paslaptys
Įdomu

Rožės – gėlių karalienės: faktai, istorija ir paslaptys

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?