Svogūnai yra puiki gydomoji ir profilaktinė priemonė. Šios prieskoninės daržovės dažnai naudojamos kovojant su įvairiomis ligomis, o kepti svogūnai yra ypač naudingi sergant cukriniu diabetu.
Naudingosios savybės
Keptuose svogūnuose gausu naudingų komponentų:
- fermentų;
- ląstelienos;
- flavonoidų;
- mikroelementų.
Šie komponentai padeda normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje, stiprina imunitetą ir gerina medžiagų apykaitą. Cisteinas žymiai sumažina cukraus kiekį kraujyje, o jodas pagerina organizmo funkcijas.
Keptų svogūnų galimas poveikis organizmui
Nepaisant teigiamo poveikio, kepti svogūnai gali būti žalingi sergant astma, pankreatitu ar gastritu. Per didelis vartojimas gali padidinti kraujospūdį ar sukelti skrandžio rūgštingumo padidėjimą.
Kaip vartoti keptus svogūnus sergant diabetu?
Sergantieji diabetu gali valgyti keptus svogūnus, tačiau dienos norma nustatoma individualiai – paprastai neviršija 100 g. Svogūnus galima kepti su lukštais arba be jų. Lukštuose taip pat yra naudingų medžiagų.
Svogūnų tinktūra
Paruošimas:
- Supjaustykite 2 keptus svogūnus.
- Užpilkite 2 litrais vandens.
- Laikykite vėsioje vietoje uždengtą 14 dienų.
- Įpilkite 15 ml acto.
Tinktūra vartojama mažomis dozėmis 14 dienų.
Svogūnų padažas
- Supjaustykite 5 svogūnus ir užpilkite 100 ml aliejaus bei vandens.
- Mišinį suvyniokite į foliją ir kepkite 150°C 45 minutes.
- Susmulkinkite trintuvu iki vientisos masės, įberkite pipirų ir kepimo sodos.
- Užpilkite 200 ml natūralaus jogurto ir užvirkite.
Šis padažas puikiai tinka diabetu sergantiems, bet reikia atkreipti dėmesį į galimas kontraindikacijas kitomis ligomis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.