ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį?
Naudinga

Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-18
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį?
Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį?

Kiaušinius dažnai valgome vienus arba dedame į kitus patiekalus. Sveikatos specialistai teigia, kad valgyti kiaušinius yra labai sveika, nes jie gali papildyti organizmą įvairiomis gerai savijautai būtinomis medžiagomis.

Šį kartą pakalbėkime apie virtus kiaušinius. Kiekvienam mūsų yra žinoma, kad kiaušiniai išverda per maždaug 8 minutes, tačiau ar visada pažiūrime į laikrodį? Vienas mano draugas visada išmesdavo patamsėjusius kiaušinių trynius, nes manydavo, kad įsigijo nekokybiškų produktų… Vis dėlto, trynio patamsėjimas įprastai tik parodo, kad kiaušinis buvo virtas pernelyg ilgai.

Kodėl patamsėja kiaušinio trynys?

Viskas yra gana paprasta: virdamas kiaušinio trynys patamsėja dėl vykstančių cheminių reakcijų. Geltona spalva tampa tamsiai žalia, nes baltymo ir trynio sandūroje susidaro geležies sulfidas. Kuo ilgiau kiaušinis yra verdamas, tuo stipresnė yra ši reakcija.

Kiaušinio trynio spalva visada priklauso nuo virimo laiko:

Taip pat skaitykite

Špinatai supermaistas
Špinatai – supermaistas: kodėl turėtumėte juos įtraukti į savo mitybą?
2025-06-17
Kaip teisingai virti kruopas ir košes? Profesionalus virėjas patars
Kaip teisingai virti kruopas ir košes? Profesionalus virėjas patars
2025-10-16
11 įrodytų česnako privalumų sveikatai
Česnakas ir 11 įrodytų jo privalumų sveikatai
2025-07-08
Kaip marinuoti pievagrybius namuose?
Kaip marinuoti pievagrybius namuose?
2025-10-07

Jei verdate didesnį kiekį kiaušinių, pasirūpinkite, kad kiekvienas jų liestų puodo dugną. Jei reikia, pasirinkite didesnį puodą. Įpilkite į puodą vandens, kuris kiaušinius padengtų tik 2,5 centimetrais.

Kai vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo viryklės. Uždenkite dangtį ir palikite stovėti 10-12 minučių. Jei šiuos kiaušinius naudosite mišrainėms ar kitiems šaltiems užkandžiams, užpilkite juos šaltu vandeniu, nes tuomet kiaušiniai lengviau nusilups.

Kur galima naudoti kietai virtus kiaušinius?

Grybų ir kiaušinių salotos

Jums reikės grybų, rūkytos mėsos, kiaušinių ir marinuotų agurkų. Susmulkinkite šiuos ingredientus, įdėkite majonezo ir išmaišykite.

Kiaušinių ir svogūnų pyragas

Jei kepsite nesaldų pyragą, jo viršų galėsite padengti kiaušinių ir svogūnų laiškų mišiniu. Kai pyragas baigs kepti, uždėkite sūrio ir palaukite, kol išsilydys. Tuomet beliks tik papuošti svogūnų laiškais ir smulkintais kiaušiniais. Paprasta, bet labai skanu ir… gražu!

Lavašas su kiaušiniais ir svogūnais

Į lavašą įvyniokite smulkintų kiaušinių ir svogūnų. Jei norite, galite įdėti ir kitų priedų. Paprastas ir skanus užkandis!

Taip pat skaitykite

Ko nevalgyti sulaukus 50 metų: gydytoja papasakojo, kaip pakeisti mitybą
Ko nevalgyti sulaukus 50 metų: gydytoja papasakojo, kaip pakeisti mitybą
2025-10-14
Šios uogos mažiausiai naudingos mūsų organizmui.
Šios uogos mažiausiai naudingos mūsų organizmui
2025-07-05
Rikotos nauda: kodėl reikėtų valgyti dažniau
Rikotos nauda: pieno produktas, kurį reikėtų valgyti kuo dažniau
2025-06-16
Specialistas atsakė, kas lemia spuogų atsiradimą ir kaip jų išvengti
Specialistas atsakė, kas lemia spuogų atsiradimą ir kaip jų išvengti
2025-12-01

Taigi, drąsiai valgykite ir tuos kiaušinius, kurie virė ilgiau nei planavote!

Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį? Suktinis su virtais kiaušiniais ir svogūnais

Ar patamsėjęs trynys yra saugus sveikatai?

Patamsėjęs trynys gali atrodyti ne itin patraukliai, tačiau tai nereiškia, kad jis tapo netinkamas valgymui. Cheminė reakcija, sukelianti žalsvą atspalvį, nėra pavojinga sveikatai ir neturi įtakos maistinei kiaušinio vertei. Svarbiausia, kad kiaušinis būtų šviežias prieš virimą ir būtų tinkamai laikomas šaldytuve.

Vertėtų žinoti, kad kiaušinių saugumas priklauso ne nuo jų spalvos po virimo, o nuo laikymo sąlygų. Kiaušiniai turėtų būti laikomi žemesnėje nei 7 laipsnių temperatūroje ir suvalgyti per keletą savaičių nuo įsigijimo. Jei kiaušinis buvo laikytas tinkamai, net ir tamsesnis trynys bus visiškai saugus.

Be to, orkaitėje arba garuose virti kiaušiniai kartais taip pat įgauna šiek tiek kitokį atspalvį, tačiau tai natūralu. Vartotojai turėtų pasitikėti savo uosle – jei kvapas normalus, kiaušinis tikrai tinkamas valgymui.

Kaip išvirti kiaušinį, kad trynys išliktų ryškiai geltonas?

Norint išvengti trynio patamsėjimo, svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. Viena svarbiausių – nepervirti kiaušinių. Per ilgas virimo laikas ne tik tamsina trynį, bet gali ir pakeisti jo tekstūrą, padarydamas jį sausą ir trupantį. Idealiausias metodas – užvirus vandeniui išjungti ugnį ir leisti kiaušiniams „bręsti“.

Taip pat svarbu greitai atvėsinti kiaušinius iškart po virimo. Staigus temperatūros pokytis sustabdo cheminių reakcijų vyksmą ir išsaugo natūralią trynio spalvą. Tinka tiek ledinis, tiek tiesiog šaltas vanduo iš čiaupo.

Galiausiai, nulupti kiaušiniai, kurie buvo greitai atvėsinti, dažniausiai būna daug glotnesni ir patogiai nusilupa. Taip ne tik pagerėja jų išvaizda, bet ir sutaupoma laiko ruošiant patiekalus.

Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį? Kaip teisingai virti kiaušinius?

Kietai virtų kiaušinių nauda kasdienėje mityboje

Kietai virti kiaušiniai yra universalus produktas, idealiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek pietų dėžutei. Jie sotūs, turi daug baltymų, B grupės vitaminų, seleno ir geležies. Dėl šių savybių kiaušiniai dažnai rekomenduojami aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms.

Kietai virti kiaušiniai itin naudingi ir tiems, kurie nori kontroliuoti savo svorį. Jie greitai suteikia sotumo jausmą, tačiau yra palyginti nekaloringi. Todėl juos galima valgyti vienus, dėti į salotas, sumuštinius ar ruošti sveikus užkandžius.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad kiaušiniai yra pigus ir lengvai prieinamas produktas. Tai puikus pasirinkimas šeimoms, kurios nori maistingai maitintis neišleidžiant daug pinigų. Atsižvelgiant į jų universalumą, kiaušiniai dažnai tampa nepakeičiamu ingredientu kasdienėje virtuvėje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Kiaušinio trynysmityba

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl verta valyti lagaminą po kiekvienos kelionės?
Gyvenimas

Kodėl verta valyti lagaminą po kiekvienos kelionės: ekspertų patarimai sveikatai ir tvarkai

Vienos keptuvės vištienos troškinys
Mėsos patiekalai

Vienos keptuvės vištienos troškinys: pietūs be vargo

Lengvos salotos su bulvėmis: paprasta, gardu ir autentiška
Uncategorized

Lengvos salotos su bulvėmis: paprasta, gardu ir autentiška

Ką lūpų forma gali pasakyti apie jūsų charakterį?
Gyvenimas

Ką lūpų forma gali pasakyti apie jūsų charakterį?

Kodėl kai kurie žmonės pražilsta dar būdami jauni? Jūs nustebsite, sužinoję atsakymą
Sveikata ir grožis

Kodėl kai kurie žmonės pražilsta dar būdami jauni? Jūs nustebsite, sužinoję atsakymą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?