ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
Sveikata ir grožis

Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-03
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Neseniai paskelbta prancūzų aplinkosaugos organizacijos „Bloom“ ataskaita sukėlė tikrą bangą Europoje – visose ištirtose tuno konservų skardinėse iš Prancūzijos, Vokietijos, Anglijos, Ispanijos ir Italijos buvo aptikta gyvsidabrio pėdsakų. Tačiau ar tikrai konservuotas tunas pavojingas?

Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams
Ar konservuotas tunas pavojingas dėl gyvsidabrio? Ką būtina žinoti vartotojams

Kodėl konservuotas tunas turi gyvsidabrio?

Gyvsidabris – natūralus sunkusis metalas, į jūras ir vandenynus patenkantis tiek iš gamtinių šaltinių (pvz., ugnikalnių), tiek dėl žmonių veiklos, ypač deginant anglį ar išmetant pramonines atliekas. Vandenyje gyvsidabrį bakterijos paverčia į toksišką formą – metilgyvsidabrį, kuris kaupiasi jūrų gyvūnuose.

Kaip paaiškina aplinkos mokslų docentas dr. Andrew Turner iš Plimuto universiteto, kuo aukščiau gyvūnas maisto grandinėje – tuo daugiau gyvsidabrio jis sukaupia. Todėl tunas, kaip plėšrus žuvis, kartu su kardžuvėmis ar rykliais pasižymi aukščiausiais šio metalo kiekiais.

Ar tai pavojinga sveikatai?

Jungtinės Karalystės Maisto standartų agentūra (FSA), reaguodama į „Bloom“ tyrimą, ramino visuomenę – tunas saugus, jei vartojamas pagal rekomendacijas. Nors kai kuriuose mėginiuose galėjo būti viršytos normos, dauguma produktų atitiko teisės aktus. Tiesa, „Bloom“ neatskleidė konkrečių rezultatų ar analizės metodikos, todėl mokslinė bendruomenė ragina atlikti išsamesnius tyrimus.

Taip pat skaitykite

Nuostabi rudens dovana - svarainiai. Atskleidė, kodėl juos verta įtraukti į savo mitybą
Nuostabi rudens dovana – svarainiai. Atskleidė, kodėl juos verta įtraukti į savo mitybą
2025-10-02
Ricinos aliejus odai, plaukams ir nagams
Šis aliejus yra neįkainojamas visapusiškam jūsų grožiui
2025-06-04
Kaip darbas veikia miegą ir ką daryti, kad geriau pailsėtumėte?
Kaip darbas veikia miegą ir ką daryti, kad geriau pailsėtumėte?
2025-07-07
Tempimo pratimai nugarai
Pamirškite vaistus nuo nugaros skausmo: išbandykite šiuos tempimo pratimus
2025-09-13

Gyvsidabris yra vienas iš dešimties pavojingiausių chemikalų, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos. Daugiausia žmonės juo apsinuodija per žuvį ir jūros gėrybes, todėl šios produktų grupės reguliariai tikrinamos.

Kodėl leidžiama daugiau gyvsidabrio tune nei kitose žuvyse?

Gali pasirodyti keista, bet tune leidžiamas gyvsidabrio kiekis – iki 1.0 mg/kg, o menkėje – tik 0.5 mg/kg. Pasak mitybos mokslų ekspertės Alex Ruani iš University College London, tai pagrįsta balansu tarp rizikos ir maistinės vertės. Tunas yra geras vitamino D, B12, jodo ir seleno šaltinis, tad sumažinti ribas drastiškai reikštų sumažinti jo prieinamumą kaip vertingo maisto.

Konservuotas tunas: ką sako rekomendacijos?

Konservuotas tunas: ką sako rekomendacijos?

NHS (Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba) rekomenduoja:

  • Nėščioms moterims ar bandančioms pastoti – ne daugiau kaip 4 skardinės tuno (po 140 g) arba 2 tuno kepsniaiper savaitę.
  • Vaikams nuo 1 iki 3 metų – ne daugiau kaip viena maža skardinė (70 g) per savaitę.
  • Vaikams nuo 4 iki 6 metų – viena vidutinė (140 g) skardinė per savaitę.
  • Vaikams nuo 7 iki 12 metų – iki dviejų 140 g skardinių per savaitę, įtraukiant ir žuvis su mažesniu gyvsidabrio kiekiu.

Gyvsidabrio kiekis tune skiriasi priklausomai nuo rūšies ir sugavimo vietos. Pavyzdžiui, skipjack tunas dažniausiai turi mažiau gyvsidabrio nei geltonpelekis ar didžiaakis. Marine Stewardship Council duomenimis, apie 90 % skardinių tuno su jų ženklu Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje yra būtent skipjack veislės.

Kaip sumažinti riziką?

Jei mėgstate tuną, bet norite sumažinti gyvsidabrio suvartojimą, specialistai rekomenduoja:

  • Riboti suvartojamą kiekį, ypač vaikams ir nėščiosioms.
  • Rinktis mažesnes rūšis, tokias kaip skipjack.
  • Įtraukti kitas žuvis su mažesniu gyvsidabrio kiekiu – lašišą, sardines, menkę, skumbrę (ne karališkąją, kuri turi daug gyvsidabrio).
  • Valgyti įvairiai, kad gautumėte naudingų medžiagų ir išvengtumėte perteklinio bet kokios medžiagos vartojimo.

Konservuotas tunas ir toliau lieka vertingu ir patogiu maisto produktu, ypač jei vartojamas saikingai. Vis dėlto, informuoti vartotojai – saugesni vartotojai. Skaitykite etiketes, rinkitės patikimus gamintojus ir vadovaukitės rekomendacijomis. O svarbiausia – išlaikykite pusiausvyrą savo mityboje, įtraukdami įvairių žuvų bei jūros gėrybių.

Šaltinis: https://www.bbc.co.uk/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Koks makiažas 2025 bus nebemadingas?
Koks makiažas 2025-aisiais bus nebemadingas?
2025-08-13
Šis ilgalaikio streso požymis vis dar ignoruojamas. Kur stresas kaupiasi labiausiai?
Šis ilgalaikio streso požymis vis dar ignoruojamas. Kur stresas kaupiasi labiausiai?
2025-08-05
5 Augalai padės atsatyti jūsų plaukus.
5 augalai padėsiantys atstatyti jūsų plaukus
2025-07-25
Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?
Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?
2025-06-25
ŽYMOS:gyvsidabrisKonservuotas tunas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?

Mitybos specialistė įvardijo 5 populiarius maisto produktus, kurių rekomenduojama atsisakyti
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistė įvardijo 5 populiarius maisto produktus, kurių rekomenduojama atsisakyti

Mikrobangų krosnelę išvalysite per 5 minutes
Gyvenimas

Mikrobangų krosnelę išvalysite vos per 5 minutes su šiais ingredientais

Šio dalyko šliužai tiesiog nekenčia. Pabarstykite ir apsaugosite daržą ilgam
Sodas ir daržas

Šio dalyko šliužai tiesiog nekenčia. Pabarstykite ir apsaugosite daržą ilgam

Kūdikiui leidžiama nemiegoti iki vidurnakčio
Gyvenimas

Kūdikiui leidžiama nemiegoti iki vidurnakčio, nes toks ritmas jam tinka, tačiau internautai nepatenkinti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?