ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?
Sveikata ir grožis

Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-19
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Medus dažnai vadinamas sveikesniu cukraus pakaitalu – natūralus, kvapnus, turintis vitaminų ir antioksidantų. Tačiau ar tikrai jis toks nekenksmingas sveikatai, kaip kartais manoma? Panagrinėkime išsamiau.

Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?
Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?

Kalorijos – ne taip jau ir mažai

100 gramų cukraus turi apie 400 kilokalorijų – tai tikrai nemažai. Meduje kalorijų šiek tiek mažiau – apie 300–330 kcal. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip pranašumas. Tačiau yra viena svarbi detalė: medus yra tankesnis už cukrų. Tai reiškia, kad vienas šaukštas medaus sveria daugiau nei toks pat šaukštas cukraus, todėl kalorijų kiekis viename valgomajame šaukšte medaus gali būti net didesnis.

Medus ir cukrus: sudėties skirtumai

Cukrus – tai beveik grynas sacharozės šaltinis. Medus savo ruožtu sudarytas iš gliukozės, fruktozės ir nedidelio kiekio vitaminų, fermentų bei antioksidantų. Visgi šių vertingų medžiagų kiekis toks mažas, kad tikėtis didelės naudos sveikatai iš jų neverta.

Kita vertus, medus turi šiek tiek žemesnį glikemijos indeksą (GI). Cukraus GI siekia apie 65, o medaus – 50–60, priklausomai nuo rūšies. Tai reiškia, kad jis gliukozės kiekį kraujyje kelia šiek tiek lėčiau nei cukrus – ir tai, galbūt, vienintelis pastebimesnis jo pranašumas.

Taip pat skaitykite

Ciberžolės nauda: kaip ji pagerina savijautą
Ciberžolės nauda: kaip šis prieskonis pagerina savijautą?
2025-08-02
Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai
Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai
2025-07-02
5 miego įpročiai ilgesniam ir sveikesniam gyvenimui.
5 miego įpročiai ilgesniam ir sveikesniam gyvenimui
2025-08-11
Ar žinojote, kad šis prieskonis laikomas sveikiausiu pasaulyje? Padės sąnariams ir reguliuos chlesterolį
Ar žinojote, kad šis prieskonis laikomas sveikiausiu pasaulyje? Padės sąnariams ir reguliuos chlesterolį
2025-08-22
Medus ir cukrus: sudėties skirtumai

Ar verta keisti cukrų medumi?

Jeigu siekiate sveikesnės mitybos, verta prisiminti, kad šie produktai nėra būtini žmogaus organizmui. Nors medus dažnai pateikiamas kaip sveikas pakaitalas, jo vartojimas turėtų būti ribojamas taip pat, kaip ir cukraus.

Specialistai dažniau rekomenduoja mažinti bet kokių saldiklių vartojimą arba ieškoti kitų alternatyvų – pavyzdžiui, vaisių saldumo. Nors natūralus medus tikrai gali būti puikus ingredientas kulinarijoje ar kaip priemonė peršalus, kasdieniame maiste jis neturėtų būti laikomas „nekaltesne“ saldžia nuodėme.

Medus – tai natūralus, bet ne mažai kaloringas produktas, kurio nauda sveikatai dažnai yra pervertinama. Keičiant cukrų medumi galima tikėtis tik labai nedidelio poveikio gliukozės kiekiui kraujyje, tačiau kalorijų taupymas – menkas. Tad jei tikslas – sveikesnė gyvensena, verta galvoti ne apie pakaitalus, o apie apskritą saldiklių ribojimą

Šaltinis: https://ukr.media/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:cukrusmedussveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Japonijos demografinė krizė ir ilgaamžiškumo fenomenas
Įdomu

Japonijos ilgaamžiškumo fenomenas ir demografinė krizė

Paprasta japonų mankšta, kuri pagerins smegenų darbą ir sveikatą. Išbandykite dabar!
Sveikata ir grožis

Paprasta japonų mankšta, kuri pagerins smegenų darbą ir sveikatą. Išbandykite dabar!

Kaip elgtis su toksiškais uošviais: ekspertų patarimai
Gyvenimas

Kaip elgtis su toksiškais uošviais: ekspertų patarimai

10 geriausių vietų, kurias verta aplankyti Albanijoje
Įdomu

Ką verta aplankyti Albanijoje: 10 geriausių vietų

Šokoladinis pudingas
Desertai

Šokoladinis pudingas – gardus ir saldus desertas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?