Obuolių sėklos gali turėti nuodingą medžiagą, vadinamą amigdalinu, kuri organizme gali virsti cianidu. Vienkartinis sėklų suvalgymas dažniausiai nėra pavojingas, tačiau didesnės dozės gali sukelti pykinimą, galvos svaigimą ar kvėpavimo problemas. Sužinoti, kada obuolių sėklos tampa pavojingos, yra svarbu, ypač šeimoms su mažais vaikais.
Užspringimo rizika
Mažos, kietos ir slidžios obuolių sėklos gali kelti užspringimo pavojų, ypač vaikams ir žmonėms, turintiems problemų ryjant. Sėklos gali įstrigti kvėpavimo takuose, todėl rekomenduojama visada pašalinti obuolio šerdį ir sėklas prieš valgant.
Obuolių sėklos ir cianido apsinuodijimas
Obuolių sėklos, kaip ir abrikosų, persikų ar kartaus migdolų sėklos, turi amigdalino – junginio, kuris organizme virsta cianidu. Vienetinis sėklų suvalgymas retai kelia pavojų, nes virškinimo sistema nesuiria kietos sėklos lukšto. Tačiau sukramtus ar suvalgant didelį kiekį, toksinai gali išsiskirti. Ankstyvieji apsinuodijimo simptomai:
- galvos skausmas
- galvos svaigimas
- nerimas
- pykinimas
Vėliau gali pasireikšti:
- kvėpavimo sunkumai
- spazmai
- sąmonės netekimas
Be tinkamo gydymo, didelė cianido dozė gali būti mirtina.

Virškinimo problemos
Net nedidelis kiekis sėklų dažniausiai nesukelia žalos, tačiau sukramtus sėklas gali dirginti virškinimo sistemą, sukelti pilvo spazmus, pykinimą ar pilvo pūtimą. Tai atsitinka dėl:
- nedidelio cianido kiekio išsiskyrimo virškinimo metu
- kieto ir skaidulinio sėklų lukšto, kurį sunku suvirškinti
Alerginės reakcijos
Kai kurie žmonės gali būti alergiški tik obuolių sėkloms. Alergijos simptomai gali būti įvairūs, nuo lengvų iki gyvybei pavojingų, įskaitant:
- slogą
- odos bėrimus ar dilgėlinę
- lūpų, liežuvio ar burnos patinimą
- pykinimą, vėmimą ar viduriavimą
- kvėpavimo problemas
- galvos svaigimą ar traukulius
Kada obuolių sėklos tampa pavojingos
Cianido kiekis, kuris gali būti toksiškas, siekia apie 0,5–3,5 mg cianido kilogramui kūno svorio. Tai atitinka maždaug 150 ar daugiau sukramtų sėklų. Svarbu atsiminti, kad sveikatai pavojingas poveikis atsiranda tik sukramčius sėklas, nes sveikos, nesukramtytos sėklos dažniausiai praeina per virškinimo sistemą nepažeistos.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.