ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Ar tikrai būtina plauti kiaušinius? Ekspertai atsako, kada tą daryti būtina
Naudinga

Ar tikrai būtina plauti kiaušinius? Ekspertai atsako, kada tą daryti būtina

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-26
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Kiaušiniai yra vienas universaliausių ir naudingiausių maisto produktų, kuriuos daugelis laiko ant savo stalo kasdien. Jie tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei, o iš jų pagaminti patiekalai – nuo paprastų kiaušinienės ar omleto iki sudėtingų desertų – dažnai tampa tikru atradimu. Tačiau kartu su šiuo produktu kyla ir klausimas, kuris dalija namų šeimininkus į dvi stovyklas: ar reikia plauti kiaušinius prieš juos naudojant? Atrodytų, paprastas sprendimas, bet atsakymas – ne toks akivaizdus.

Ar tikrai būtina plauti kiaušinius? Ekspertai atsako, kada tą daryti būtina
Ar tikrai būtina plauti kiaušinius? Ekspertai atsako, kada tą daryti būtina

Kiaušinių vertė – daugiau nei tik baltymai

Nors daug kas kiaušinius laiko tik baltymų šaltiniu, iš tiesų jų sudėtis daug platesnė. Kiaušiniuose gausu vitaminų A, D, E, K, visos B grupės vitaminų, taip pat mineralų – fosforo, seleno, cinko ir kalcio. Ši kombinacija ne tik padeda palaikyti gerą kaulų, odos ir imuninės sistemos būklę, bet ir suteikia energijos visai dienai.

Be to, kiaušiniai turi lecitino ir cholino – medžiagų, atsakingų už smegenų bei nervų sistemos darbą. O tokie junginiai kaip liuteinas ir zeaksantinas saugo akis nuo geltonosios dėmės degeneracijos, kuri yra viena dažniausių regėjimo praradimo priežasčių vyresniame amžiuje. Vadinasi, kiaušiniai – tai tikra sveikatos kapsulė lėkštėje.

Ar tikrai būtina plauti kiaušinius?

Dažniausiai kyla klausimas: ar prieš dedant kiaušinį į keptuvę ar puodą reikia jį nuplauti? Atsakymas priklauso nuo to, kaip ketinate juos naudoti. Ant lukšto iš tiesų gali būti įvairių nešvarumų, bakterijų ar net pavojingų mikroorganizmų, tokių kaip salmonelės. Ši bakterija dažnai aptinkama paukščių virškinimo trakte, todėl gali patekti ir ant kiaušinio lukšto.

Taip pat skaitykite

Drėgnas šokoladinis pyragas su vyšniomis: jus tikrai sužavės jo skonis!
Drėgnas šokoladinis pyragas su vyšniomis: jus tikrai sužavės jo skonis!
2025-09-26
Šilokų dauginimas rudenį: kaip susikurti spalvų jūrą ir paįvairinti sodą?
Šilokų dauginimas rudenį: kaip susikurti spalvų jūrą ir paįvairinti sodą?
2025-09-16
Japonų virtuvėje naudojamas triukas padės išvirti nuostabią uogienę BE CUKRAUS, bet su druska
Japonų virtuvėje naudojamas triukas padės išvirti nuostabią uogienę BE CUKRAUS, bet su druska
2025-08-24
Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?
Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?
2025-06-05

Vis dėlto ekspertai pabrėžia: jei kiaušinis bus termiškai apdorojamas, pavyzdžiui, verdamas ar kepamas, papildomai plauti jo nereikia. Aukšta temperatūra sunaikina salmoneles ir kitus mikroorganizmus. Pavyzdžiui, 70 °C temperatūroje bakterijos žūsta per keturias minutes, o 100 °C – beveik akimirksniu.

Įdomu tai, kad dalis mokslininkų teigia, jog kiaušinių plovimas netgi gali būti kenksmingas. Plaunant bakterijos gali persikelti ant kriauklės, stalviršio ar kitų paviršių, sukeldamos papildomą užkrato riziką. Tad paradoksalu, bet kartais geriau kiaušinio neliesti nei persistengti su švara.

Kada plauti – būtina

Visai kita situacija, kai kiaušinis naudojamas žalias. Jei planuojate ruošti namuose tartarą su žalio kiaušinio tryniu, gaminti naminį majonezą ar kremą pyragui, tuomet kiaušinio lukštas privalo būti tinkamai apdorotas. Tokiais atvejais rekomenduojama kiaušinį nuplikyti – užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti apie dvi tris minutes. Po to nuplauti po tekančiu vandeniu. Tokia procedūra padeda pašalinti galimus pavojingus mikroorganizmus nuo lukšto paviršiaus.

Higienos taisyklės, kurių nederėtų pamiršti

Nors kiaušinio vidus – beveik sterilus, didžiausia rizika slypi jo išorėje. Todėl labai svarbu laikytis elementarios higienos:

  • Sulaužius žalią kiaušinį, lukštą iškart išmeskite.
  • Kruopščiai nusiplaukite rankas šiltu vandeniu su muilu.
  • Nedėkite kiaušinių tiesiai ant šaldytuvo lentynų – geriausia juos laikyti toje pačioje dėžutėje, kurioje nusipirkote.

Tokie paprasti žingsniai smarkiai sumažina riziką užsikrėsti bakterijomis ir leidžia ramiai mėgautis šiuo maistingu

Ar tikrai būtina plauti kiaušinius? Ekspertai atsako, kada tą daryti būtina. Palikti kiaušinius dėžutėje, kurioje įsigijote

Kodėl parduotuvėje kiaušiniai nenuplaunami?

Galima pagalvoti: jei ant lukšto gali būti bakterijų, kodėl prekybos centruose kiaušiniai neparduodami jau nuplauti? Atsakymas slypi gamtoje. Kiaušinius dengia natūrali plėvelė, vadinama kutikule, kuri apsaugo nuo bakterijų patekimo į vidų. Jei lukštas nuplaunamas, ši apsauga pažeidžiama ir bakterijos gali lengviau prasiskverbti. Todėl gamintojai palieka kiaušinius natūralios būklės, o mūsų užduotis – pasirūpinti higiena jau virtuvėje.

Kaip laikyti kiaušinius namuose?

Norint, kad kiaušiniai ilgiau išliktų švieži, svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. Geriausia juos laikyti 2–8 °C temperatūroje, dėžutėje, kurioje jie buvo parduoti. Nerekomenduojama jų plauti prieš dedant į šaldytuvą, nes drėgmė gali pažeisti apsauginį sluoksnį. Taip pat svarbu nepamiršti kiaušinius sunaudoti iki galiojimo termino pabaigos.

Sveikas produktas reikalauja atsakingo požiūrio

Kiaušiniai išties gali būti kasdienis sveikatos šaltinis, tačiau tik tuomet, jei mokame su jais elgtis tinkamai. Jei verdame ar kepame – papildomo plovimo nereikia. Jei naudojame žalius – nuplikymas verdančiu vandeniu tampa būtinybe. Ši pusiausvyra tarp atsargumo ir logikos leidžia išvengti infekcijų, nepakenkiant pačio produkto kokybei.

Taip pat skaitykite

Ar žinojote, kad kriauklės užsikimšimo problemą gali padėti išspręsti namuose turimos priemonės?
Ar žinojote, kad kriauklės užsikimšimo problemą gali padėti išspręsti namuose turimos priemonės?
2025-09-02
Bulvių pica patiks visai šeimai
Šis patiekalas padės pamiršti jūsų vaikams picą. Receptas tikrai vertas dėmesio!
2025-07-01
Minkštas trupininis pyragas su jogurtu: skanus ir lengvai paruošiamas desertas
Minkštas trupininis pyragas su jogurtu: skanus ir lengvai paruošiamas desertas
2025-06-18
Vištiena ananase prancūzišku stiliumi: ne tik skanu, bet ir labai gražu!
Vištiena ananase prancūzišku stiliumi: ne tik skanu, bet ir labai gražu!
2025-09-23

Kiekvienas mūsų sprendimas virtuvėje yra mažas pasirinkimas tarp įpročio ir žinojimo. O kai kalba eina apie kiaušinius – atsakymai paprasti: nebūtina plauti visada, bet būtina tada, kai jie bus valgomi žali.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:higienakiaušiniaipatarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

5 lengviausiai pasiekiamos vietos kišenvagiams.
Įdomu

5 lengviausiai pasiekiamos vietos kišenvagiams, kuriose nelaikykite piniginės ar telefono

Sausas šampūnas: patogumas ar pavojus? Ekspertų įžvalgos ir svarbūs patarimai
Sveikata ir grožis

Sausas šampūnas: patogumas ar pavojus? Ekspertų įžvalgos ir svarbūs patarimai

Kalakutienos blyneliai su sūriu
Blynai

Kalakutienos blyneliai su sūriu – patiks visiems

Skalbdama senus rankšluosčius pasinaudojau močiutės patarimu
Namai ir patarimai

Skalbdama senus rankšluosčius pasinaudojau močiutės patarimu: rezultatas pranoko lūkesčius!

Kas vyksta Lietuvoje: 10 svarbiausių birželio 10 d. įvykių mūsų šalyje
Lietuva ir pasaulis

Kas vyksta Lietuvoje: 10 svarbiausių birželio 10 d. įvykių mūsų šalyje

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?