ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Baltojo vyno ir maisto deriniai: tobulos skonių harmonijos paslaptys
Naudinga

Baltojo vyno ir maisto deriniai: tobulos skonių harmonijos paslaptys

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-05
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Baltojo vyno ir maisto deriniai: tobulos skonių harmonijos paslaptys
Baltojo vyno ir maisto deriniai: tobulos skonių harmonijos paslaptys

Baltasis vynas ir paukštiena – tai klasikinis maisto ir gėrimo derinys, kuris sukuria neprilygstamą skonio balansą. Švelni paukštienos tekstūra ir subtilūs skoniai puikiai dera su įvairiomis baltojo vyno rūšimis, suteikdami gurmanišką patirtį. Tačiau baltasis vynas gali būti ne tik puikus paukštienos palydovas – jis gali nustebinti net ir derindamas su raudona mėsa, jūros gėrybėmis, Azijos virtuve ar desertais.

Paukštienos ir baltojo vyno deriniai

Chardonnay ir kepta vištiena

Chardonnay – sodraus ir įvairiapusio skonio vynas, kuris idealiai tinka prie keptos vištienos. Jo sviestiškos natos ir kreminė tekstūra puikiai papildo sultingą ir švelnią vištieną, suteikdamos patiekalui ypatingą gilumą. Vidutinė Chardonnay rūgštis padeda subalansuoti patiekalo sodrumą ir sukurti gaivią pusiausvyrą.

Jeigu norite išbandyti šiek tiek lengvesnį variantą, verta paragauti Chardonnay ir Pinot Noir mišinio – šis rožinis vynas suteikia lengvumo, bet išlaiko pakankamą kūną derėjimui su kepta vištiena.

Gewürztraminer ir Maroko tadžinas

Gewürztraminer garsėja egzotiškais aromatais – ličiai, rožių žiedlapiai, tropiniai vaisiai suteikia šiam vynui nepakartojamą charakterį. Jo vidutinio ar pilno kūno tekstūra leidžia jam derėti prie sodrių patiekalų, tokių kaip Maroko tadžinas ar rytietiški kariai. Šis vynas ne tik atsilaiko prieš ryškias prieskonių natas, bet ir suteikia gaivų, harmoningą kontrastą.

Baltasis vynas ir raudona mėsa

Viognier ir kepta kiauliena

Viognier – aromatingas vynas su medaus, abrikosų ir apelsinų žiedų natomis, kuris puikiai tinka prie keptos kiaulienos. Jo vidutinė rūgštis leidžia subalansuoti riebesnės mėsos sodrumą, o vaisiškumas subtiliai pabrėžia patiekalo prieskonius. Viognier taip pat puikiai dera su kiauliena, pagardinta vaisiniais ar rūgščiais padažais.

Sauvignon Blanc ir troškinta ėriena

Sauvignon Blanc garsėja gaivia rūgštimi ir žolelių natomis, kurios puikiai papildo ėrienos skonį. Jo citrusiniai bei tropinių vaisių akcentai padeda atsverti mėsos sodrumą ir suteikia lengvumo pojūtį.

Jūros gerybių ir baltojo vyno deriniai

Jūros gėrybių ir baltojo vyno deriniai

Pinot Grigio ir jūros gėrybių makaronai

Pinot Grigio – gaivus, lengvas vynas su subtiliomis citrusinių vaisių natomis, puikiai tinkantis prie jūros gėrybių makaronų. Jo rūgštis subalansuoja kreminių padažų riebumą ir suteikia švarų poskonį. Nesvarbu, ar makaronai pagardinti česnaku ir alyvuogių aliejumi, ar sodriu pomidorų padažu – Pinot Grigio padės atskleisti patiekalo skonį.

Semillon ir kepti kalmarai

Vidutinio kūno Semillon suteikia malonią tekstūrą, kuri idealiai dera su keptų kalmarų traškumu. Jo subtilios citrusinės ir tropinių vaisių natos puikiai balansuoja riebų kalmarų apvalkalą, neapsunkindamos patiekalo skonio.

Chenin Blanc ir sušiai

Chenin Blanc – universalus vynas, kurio gaivi rūgštis ir vaisiškumas leidžia jam puikiai derėti prie sušių. Jis ne tik padeda išryškinti žuvies ir jūros dumblių skonį, bet ir suteikia gaivų kontrastą sojų padažui bei imbierui.

Baltasis vynas ir Azijos virtuvė

Riesling ir aštrūs Azijos patiekalai

Riesling – išskirtinai lankstus vynas, kuris puikiai dera su aštriais Azijos virtuvės patiekalais. Jo rūgštis atgaivina gomurį, o vaisiškumas puikiai papildo aštrius ingredientus. Ypač gerai Riesling tinka su tailandietišku žaliuoju kario arba kiniškais aštriais patiekalais.

Baltasis vynas ir desertai

Moscato ir vaisiniai desertai

Moscato – saldus ir aromatingas vynas su lengvu alkoholio kiekiu, kuris puikiai tinka prie vaisinių desertų. Jo natūrali salduma pabrėžia vaisių skonį, o lengvas rūgštingumas neleidžia patiekalui tapti per daug sunkiai įveikiamam. Puikus pasirinkimas prie šviežių vaisių salotų, uogų tartalečių ar persikų pyrago.

Sūrio ir baltojo vyno deriniai

Sūrio ir baltojo vyno deriniai

Baltasis vynas taip pat gali būti puikus sūrių palydovas! Rūgštūs ir vaisiški vynai, tokie kaip Sauvignon Blanc ar Chenin Blanc, puikiai dera su minkštais sūriais, o sodresni, kaip Chardonnay, gali papildyti kietus brandintus sūrius.

Baltasis vynas ir maistas – tai menas, kurį verta tyrinėti. Suprasdami skirtingų vyno rūšių savybes ir jų derėjimą su maistu, galite pakelti savo kulinarines patirtis į naują lygį. Nesvarbu, ar mėgaujatės kepta vištiena su Chardonnay, aštriais Azijos patiekalais su Riesling ar vaisiniu desertu su Moscato – tinkamas derinys gali visiškai pakeisti patiekalo skonį. Tad eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamus derinius!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:baltas vynasJūros gėrybėsmaistaspaukštienavynasVyno deriniai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sumuštiniai su avokadu receptas
Receptai

Gardūs sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu. Tobulai tinka pusryčiams ir kaip užkandis

2025-06-12
Makaronai su lapiniais kopūstais ir šonine
Makaronų patiekalai

Makaronai su lapiniais kopūstais ir šonine

2025-07-14
Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas
Naudinga

Sultinga mėsa be marinavimo: greitas ir lengvas paruošimas

2025-06-30
Bao bandelės
Receptai

Bao bandelės – nustebsite kaip paprasta pagaminti

2025-07-25

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?