Burokėliai, su savo saldžia ir ryškia spalva, yra viena iš maistingiausių daržovių, kurios turi daugybę naudingų savybių žmogaus organizmui. Daugeliui burokėliai yra žinomi dėl savo kraujo stiprinimo savybių, tačiau tai toli gražu nėra viskas. Šie augalai yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie padeda ne tik palaikyti sveikatą, bet ir kovoti su įvairiais organizmo negalavimais.
Burokėliai – nauda sveikatai
Burokėliuose gausu vitamino B ir C, o taip pat kitų svarbių mineralų, tokių kaip kalis, geležis, natris ir magnis. Tai daržovė, kuri teikia didelę naudą daugeliui organų ir sistemas mūsų organizme.
- Kraujospūdžio mažinimas: Burokėliai natūraliai mažina kraujospūdį. Jie yra puikus pasirinkimas žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio.
- Priešuždegiminės savybės: Dėl savo priešuždegiminių savybių burokėliai gali padėti mažinti uždegimus ir stiprinti imunitetą.
- Toksinų šalinimas: Burokėliai pasižymi valomosiomis savybėmis, padeda išvalyti kraują ir kepenis nuo kenksmingų medžiagų.
- Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija: Reguliarus burokėlių vartojimas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Priešvėžinės savybės: Raudonų daržovių, kaip ir burokėlių, vartojimas yra susijęs su vėžio prevencija.
- Žarnyno veiklos gerinimas: Dėl didelio skaidulų kiekio burokėliai pagerina žarnyno veiklą ir reguliuoja virškinimą.
Kaip gaminti burokėlius?
Burokėliai yra labai universalūs ir gali būti ruošiami įvairiais būdais, priklausomai nuo jūsų skonio ir norų.
Priedas prie troškinių
Burokėliai puikiai tinka kaip priedas prie kitų troškinių. Jei nemėgstate jų saldumo, supjaustytą burokėlių šaknį galite dėti prie kitų virtų daržovių ir mėsos patiekalų. Taip jų skonis sumaišomas su kitais ingredientais ir tampa švelnesnis.
Virti burokėliai
Norėdami išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų, burokėlius reikia virti su odele. Tai padeda išlaikyti natūralią jų spalvą, skonį ir vertę. Virkite burokėlius apie valandą, patikrinkite, ar jie minkšti.
Neapdoroti burokėliai
Jei mėgstate burokėlių skonį, galite juos valgyti ir žalius. Juos galima naudoti salotoms arba kaip puošybos elementą ant įvairių patiekalų. Be to, burokėliai puikiai tinka desertams, tokiems kaip pyragai ar jogurtai.
Burokėlių sultys
Burokėlių sultys yra puikus vitaminų šaltinis. Jas galite gaminti derindami su kitais vaisiais, pvz., obuoliais, bananais, braškėmis ir avietėmis, ir gauti gaivų bei energiją teikiantį gėrimą.
Burokėliai – puikus vaistas moterims
Burokėliai yra puikus vaistas moterims. Šimtmečius jų sultys buvo naudojamos kaip natūrali priemonė gydyti menstruacijų sutrikimus ir priešlaikinę menopauzę. Tuo atveju rekomenduojama gerti burokėlių sultis kasdien nevalgius.
Populiariausias burokėlių patiekalas – barščiai
Burokėliai itin dažnai naudojami tradiciniuose barščiuose. Barščiai yra ne tik šildantis patiekalas, bet ir puikus būdas gauti naudingų maistinių medžiagų.
Tradicinis barščių receptas:
- Susmulkinkite svogūną, o burokėlius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje.
- Po 7 minučių užpilkite juos daržovių sultiniu ir sudėkite svogūnus.
- Troškinkite apie 15 minučių.
- Suberkite smulkiai pjaustytą kopūstą, petražoles, įpilkite šiek tiek vyno ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Pabaigoje sriubą galite sutirštinti įpylę grietinėlės.
Natūralūs augaliniai dažai
Burokėliai taip pat naudojami kaip natūralūs augaliniai dažai, plačiai naudojami maisto pramonėje. Jie suteikia maisto produktams ryškią raudoną spalvą, o dažai, vadinami E-162 arba betaninas, yra visiškai saugūs vartoti.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.