ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Burokėliai: nauda sveikatai ir ką iš jų pasigaminti?
Sveikata ir grožis

Burokėliai: nauda sveikatai ir ką iš jų pasigaminti?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-05
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Burokėliai: nauda sveikatai ir ką iš jų pasigaminti?
Burokėliai: nauda sveikatai ir ką iš jų pasigaminti?

Burokėliai, su savo saldžia ir ryškia spalva, yra viena iš maistingiausių daržovių, kurios turi daugybę naudingų savybių žmogaus organizmui. Daugeliui burokėliai yra žinomi dėl savo kraujo stiprinimo savybių, tačiau tai toli gražu nėra viskas. Šie augalai yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie padeda ne tik palaikyti sveikatą, bet ir kovoti su įvairiais organizmo negalavimais.

Burokėliai – nauda sveikatai

Burokėliuose gausu vitamino B ir C, o taip pat kitų svarbių mineralų, tokių kaip kalis, geležis, natris ir magnis. Tai daržovė, kuri teikia didelę naudą daugeliui organų ir sistemas mūsų organizme.

  1. Kraujospūdžio mažinimas: Burokėliai natūraliai mažina kraujospūdį. Jie yra puikus pasirinkimas žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio.
  2. Priešuždegiminės savybės: Dėl savo priešuždegiminių savybių burokėliai gali padėti mažinti uždegimus ir stiprinti imunitetą.
  3. Toksinų šalinimas: Burokėliai pasižymi valomosiomis savybėmis, padeda išvalyti kraują ir kepenis nuo kenksmingų medžiagų.
  4. Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija: Reguliarus burokėlių vartojimas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  5. Priešvėžinės savybės: Raudonų daržovių, kaip ir burokėlių, vartojimas yra susijęs su vėžio prevencija.
  6. Žarnyno veiklos gerinimas: Dėl didelio skaidulų kiekio burokėliai pagerina žarnyno veiklą ir reguliuoja virškinimą.

Kaip gaminti burokėlius?

Burokėliai yra labai universalūs ir gali būti ruošiami įvairiais būdais, priklausomai nuo jūsų skonio ir norų.

Priedas prie troškinių

Burokėliai puikiai tinka kaip priedas prie kitų troškinių. Jei nemėgstate jų saldumo, supjaustytą burokėlių šaknį galite dėti prie kitų virtų daržovių ir mėsos patiekalų. Taip jų skonis sumaišomas su kitais ingredientais ir tampa švelnesnis.

Taip pat skaitykite

2 natūralūs būdai pagerinti regėjimą
2 natūralūs būdai pagerinti regėjimą: jūsų akys už tai tikrai padėkos!
2025-09-14
Ar galima obuolius valgyti prieš miegą
Ar galima obuolius valgyti prieš miegą: pasirodo, daugelis to nežino
2025-08-30
Aterosklerozė
Kokie 10 maisto produktų gali išvalyti cholesterolį iš kraujagyslių?
2025-09-08
Kada geriausia vartoti baltymus, kad augtų raumenys
Kada geriausia vartoti baltymus, kad augtų raumenys
2025-10-28

Virti burokėliai

Norėdami išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų, burokėlius reikia virti su odele. Tai padeda išlaikyti natūralią jų spalvą, skonį ir vertę. Virkite burokėlius apie valandą, patikrinkite, ar jie minkšti.

Neapdoroti burokėliai

Jei mėgstate burokėlių skonį, galite juos valgyti ir žalius. Juos galima naudoti salotoms arba kaip puošybos elementą ant įvairių patiekalų. Be to, burokėliai puikiai tinka desertams, tokiems kaip pyragai ar jogurtai.

Burokėlių sultys

Burokėlių sultys yra puikus vitaminų šaltinis. Jas galite gaminti derindami su kitais vaisiais, pvz., obuoliais, bananais, braškėmis ir avietėmis, ir gauti gaivų bei energiją teikiantį gėrimą.

Burokėliai – puikus vaistas moterims

Burokėliai yra puikus vaistas moterims. Šimtmečius jų sultys buvo naudojamos kaip natūrali priemonė gydyti menstruacijų sutrikimus ir priešlaikinę menopauzę. Tuo atveju rekomenduojama gerti burokėlių sultis kasdien nevalgius.

Populiariausias burokėlių patiekalas – barščiai

Burokėliai itin dažnai naudojami tradiciniuose barščiuose. Barščiai yra ne tik šildantis patiekalas, bet ir puikus būdas gauti naudingų maistinių medžiagų.

Tradicinis barščių receptas:

  1. Susmulkinkite svogūną, o burokėlius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje.
  2. Po 7 minučių užpilkite juos daržovių sultiniu ir sudėkite svogūnus.
  3. Troškinkite apie 15 minučių.
  4. Suberkite smulkiai pjaustytą kopūstą, petražoles, įpilkite šiek tiek vyno ir pagardinkite druska bei pipirais.
  5. Pabaigoje sriubą galite sutirštinti įpylę grietinėlės.

Natūralūs augaliniai dažai

Burokėliai taip pat naudojami kaip natūralūs augaliniai dažai, plačiai naudojami maisto pramonėje. Jie suteikia maisto produktams ryškią raudoną spalvą, o dažai, vadinami E-162 arba betaninas, yra visiškai saugūs vartoti.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?
Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: ką verta žinoti?
2025-07-14
Sužinokite, kaip atsikratyti vandens pertekliaus iš organizmo
Jokio patinimo! Sužinokite, kaip atsikratyti vandens pertekliaus iš organizmo
2025-10-28
Laimo liga
Laimo liga – priežastis saugotis nuo erkių. Ką turite žinoti?
2025-06-02
Kambariniai augalai: ne tik grožiui, bet ir sveikatai
Kambariniai augalai: ne tik grožiui, bet ir sveikatai
2025-07-17
ŽYMOS:BarščiaiburokėliaiMaistinės savybės

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip auginti turkiškus gvazdikus
Sodas ir daržas

Turkiškas gvazdikas: kaip auginti šį daugiametį augalą ir pratęsti jo žydėjimo laiką?

Naujas būdas spręsti santykių konfliktus: mokslininkai atskleidė netikėtą metodą
Gyvenimas

Naujas būdas spręsti santykių konfliktus: mokslininkai atskleidė netikėtą metodą

Brusketos su pesto, pomidorais ir mocarela
Receptai

Brusketos su pesto, pomidorais ir mocarela

Kam iš tiesų yra skirta mėlyna trintuko dalis?
Įdomu

Kam iš tiesų yra skirta mėlyna trintuko dalis?

Avinžirnių troškinys su čioriso
Receptai

Avinžirnių troškinys su čioriso

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?