ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti
Sveikata ir grožis

Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-28
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti
Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti

Neretai burokėlių lapai atsiduria komposte, tačiau iš tikrųjų tai yra itin vertinga daržovių dalis. Šie žali lapai – ne tik maistingi, bet ir universaliai naudojami virtuvėje. Burokėlių lapai praturtina mitybą vitaminais, mineralais bei antioksidantais ir gali būti puikus pasirinkimas ieškantiems sveikesnių mitybos sprendimų.

Kodėl verta valgyti burokėlių lapus?

Burokėlių lapai yra gausūs vitaminų A, C ir K, taip pat juose randama daug folio rūgšties, kalcio, magnio bei geležies. Šie komponentai padeda stiprinti imunitetą, palaikyti kaulų sveikatą bei pagerinti odos būklę. Be to, lapuose esantys antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, saugo širdį ir lėtina senėjimo procesus.

Pluoštinių medžiagų gausa burokėlių lapuose taip pat teigiamai veikia virškinimo sistemą – skatina žarnyno veiklą ir palaiko sveiką mikroflorą.

Kaip vartoti burokėlių lapus?

Burokėlių lapai virtuvėje gali būti naudojami įvairiai:

  • dedami į sriubas (pvz., barščius arba žalią borsčą),
  • troškinami ar kepami su česnaku ir aliejumi,
  • naudojami kaip pyragėlių įdaras,
  • dedami į daržovių troškinius,
  • valgomi žali salotose.

Svarbu žinoti, kad, kaip ir špinatai, burokėlių lapai turi oksalo rūgšties, todėl žmonėms, turintiems inkstų akmenų ar kitų inkstų problemų, reikėtų vartoti juos saikingai.

Kaip vartoti burokėlių lapus?

Maistinė vertė

100 gramų žalių burokėlių lapų turi:

  • tik 17 kcal,
  • 1,5 g baltymų,
  • 0,2 g riebalų,
  • 3,63 g angliavandenių,
  • 3,7 g skaidulų,
  • 43 mg natrio.

Tai itin mažo kaloringumo produktas, kuris tuo pačiu aprūpina organizmą vertingomis medžiagomis.

Kokie lapai tinkami vartoti?

Valgomi šie lapų tipai:

  • jauni raudonųjų burokėlių lapai – minkšti, švelnaus skonio, puikiai tinka salotoms,
  • mangoldai (šveicariniai burokėliai) – specialiai auginami lapams, dažnai net neturi šaknų,
  • cukrinių burokėlių lapai – valgyti galima, tačiau jie gali būti kartesni.

Pasak mitybos specialistės Caitlin Hippley, mangoldai pasižymi ypač dideliu fitonutrientų kiekiu, įskaitant beta-karoteną, liuteiną, betalinus ir apigeniną. Šios medžiagos turi priešuždegiminių, antimikrobinių ir antioksidacinių savybių.

Į ką atkreipti dėmesį?

  • Senesni lapai gali būti kieti, kartūs ir sunkiai virškinami.
  • Chemikalais apdorotos daržovės – tokiais atvejais lapus reikia labai gerai nuplauti, geriausia jų žalių nevalgyti.
  • Nitratų kaupimasis – burokėliai kaupia nitratus, ypač lapuose. Dideli jų kiekiai nepatartini vaikams ir sergantiems inkstų ligomis.
  • Oksalo rūgštis – šios rūgšties perteklius gali skatinti inkstų akmenų susidarymą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:burokėliaiBurokėlių lapaimityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip darbas veikia miegą ir ką daryti, kad geriau pailsėtumėte?
Sveikata ir grožis

Kaip darbas veikia miegą ir ką daryti, kad geriau pailsėtumėte?

2025-07-07
Ryžių aliejus nauda kūnui ir grožiui
Sveikata ir grožis

Ryžių aliejus – ir sveikesniam kūnui, ir grožiui

2025-07-08
Muzikos galia: kaip ji sukelia emocijas
Sveikata ir grožis

Muzikos galia: kaip ji sukelia emocijas ir veikia mūsų jausmus

2025-06-16
7 dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti prieš treniruotę
Sveikata ir grožis

7 dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti prieš treniruotę

2025-07-17

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?