Sveika mityba ne tik padeda išlaikyti gerą savijautą, bet ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairių ligų. Vienas iš efektyviausių būdų tai pasiekti – įtraukti į racioną daug antioksidantų turinčias daržoves. Daržovės, turinčios daugiausiai antioksidantų, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažina uždegimus ir gali sumažinti širdies ligų, diabeto ar net kai kurių vėžio formų riziką.
Raudonieji kopūstai turi daug antioksidantų
Raudonieji kopūstai yra puikus antioksidantų šaltinis, ypač dėl antocianinų, suteikiančių kopūstams ryškią spalvą. Jie ne tik mažina uždegimus, bet ir prisideda prie širdies sveikatos. Be to, kopūstai ir kitos kryžmažiedės daržovės – briuselio kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai – turi sulforafano, kuris pasižymi neuroprotekcinėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Paruoškite kopūstus salotoms, raugintus arba lengvai pakepintus su česnaku ir alyvuogių aliejumi.
Moliūgai ir morkos
Moliūgai yra turtingi karotenoidais – beta-karotenu, luteinu ir zeaksantinu, kurie stiprina akių sveikatą ir imunitetą. Morkos, savo ruožtu, yra puikus beta-karoteno šaltinis, kuris organizme virsta vitaminu A. Šias daržoves galite naudoti sriuboms, troškiniams, salotoms arba tiesiog valgyti šviežias.
Pomidorai ir burokėliai turi daug antioksidantų
Pomidoruose gausu likopeno, kuris naudingas akių sveikatai, o jo koncentracija dažnai didėja termiškai apdorojant. Burokėliai – turtingi betalainais ir fenoliais – gerina kraujotaką ir stiprina organizmo atsparumą. Ruoškite pomidorus keptus ar troškintus, o burokėlius – skrudintus su alyvuogių aliejumi ir šiek tiek sūrio.

Lapinės daržovės ir saldžiosios bulvės
Lapinės daržovės, tokios kaip garbanotasis kopūstas, yra turtingos vitaminu C, karotenoidais, polifenoliais ir glukozinolatais, kurie pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Saldžiosios bulvės – antioksidantų superžvaigždės, turtingos vitaminais A ir C – padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir palaiko sveiką odą.
Kukurūzai, artišokai ir raudonieji paprikos
Kukurūzai, artišokai ir raudonosios paprikos taip pat yra puikūs antioksidantų šaltiniai. Jie stiprina imunitetą, palaiko akių sveikatą ir odos būklę. Galima valgyti šviežius, troškintus, keptus ar kaip salotų priedą.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.