ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Daugiau niekada negerkite tokios arbatos. Pasak kinų, tai tikras nuodas
Uncategorized

Daugiau niekada negerkite tokios arbatos. Pasak kinų, tai tikras nuodas

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-08
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Arbata galinti virsti nuodais antrą kartą nenaudoti
Arbata galinti virsti nuodais antrą kartą nenaudoti

Nors arbata yra laikomas vienu mėgstamiausių pasaulyje gėrimų, specialistai įspėja, kad ne visa arbata gali teigiamai veikti mūsų organizmus.

Šiandien ypač plačiai paplitusi rekomendacija vengti pasenusios arbatos ir niekada negerti vakarykščio užpilo!

Iš tiesų arbatą rekomenduojama vartoti tik per pirmąsias 15-20 minučių po užplikymo. Gėrimas, kuris pastovėjo ilgiau, turėtų būti išpilamas, nes gali tapti kenksmingas.

Kinai pasenusią arbatą lygina su gyvatės nuodais. Ypač žalinga yra ilgai laikyta arbata, nes neigiamai veikia žarnyną bei kepenis. Skaitykite toliau ir sužinokite visas to priežastis.

Kodėl reikėtų vengti gerti nebešviežią arbatą ir vartoti anksčiau užplikytas arbatos žoleles?

Kai arbata stovi kurį laiką, joje kaupiasi taninai ir sunkiai tirpstantys azoto junginiai.

Ant skysčio paviršiaus susidaro oksido plėvelė, kurioje yra magnio, kalcio, geležies ir baltymų. Skamba visai neblogai? Tačiau, deja, bet ji gali būti pavojinga, nes toje pačioje plėvelėje drauge randama ir guanino, kofeino bei teofilino. Būtent šios medžiagos gali pakenkti virškinimo traktui ir kepenims.

Kai arbata laikoma kambario temperatūroje, jos plėvelėje esantys organiniai junginiai ir taninai oksiduojasi, sudarydami idealią terpę patogeninei mikroflorai. Po 24 valandų šioje plėvelėje gali susidaryti pelėsis.

Jei pašildysite vakarykštį nuovirą, šie kenksmingi junginiai niekur nedings net ir užvirinus vandenį, ir vis tiek pateks į jūsų organizmą. Tai gali iššaukti alergiją, pilvo skausmus, įvairius sudirgimus ir net skrandžio opas.

Arbata galinti virsti nuodais

Kaip geriausia ruošti arbatą?

Kad arbata būtų gardi ir naudinga, specialistai rekomenduoja laikytis kelių paprastų taisyklių ruošiant šį gėrimą:

  • Rinkitės aukštos kokybės arbatą iš patikimo gamintojo
  • Arbatai virti naudokite tik šviežią, filtruotą vandenį be priemaišų
  • Kai kurioms arbatos rūšims reikalinga tam tikra vandens temperatūra, jos neturėtų būti užplikytos verdančiu vandeniu.
  • Laikykitės ant pakuotės pateiktų nurodymų.
  • Užplikytą arbatą palikite 3-4 minutėms, kad ji visiškai atskleistų savo skonį ir aromatą.
  • Tos pačios užplikytos arbatos naudoti pakartotinai nerekomenduojama, nes tai gali būti pavojinga sveikatai, todėl žoleles reikėtų išmesti iš karto po užplikymo.
  • Geriausia arbatą virti specialiuose porcelianiniuose arba moliniuose induose.
  • Neskubėkite gerti arbatos iškart po maisto. Mitybos specialistai rekomenduoja palaukti bent pusvalandį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

ŽYMOS:arbataNuodinga arbata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kas neturėtų gerti arbatos su citrina
Sveikata ir grožis

Kas neturėtų gerti arbatos su citrina: ką reikia žinoti

2025-06-21
Įvykiai Lietuvoje: svarbiausios birželio 16 naujienos
Lietuva ir pasaulis

Įvykiai Lietuvoje: svarbiausios birželio 16 naujienos

2025-06-16
Aviečių lapai: senas žolelių vaistas su daugybe naudų
Sveikata ir grožis

Aviečių lapai: senas žolelių vaistas su daugybe naudų

2025-06-28
Naminis sirupas, receptai, kaip pasigaminti
Naudinga

Naminis sirupas arbatai – natūralus ir kupinas vitaminų. Išbandykite 4 skirtingus skonius

2025-06-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?