ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti
Sveikata ir grožis

Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-10
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Baltymus mūsų organizmas naudoja raumenų augimui, energijai, imuniteto stiprinimui bei smegenų veiklai palaikyti. Tačiau net ir sąmoningai stengiantis valgyti daugiau, žmonės dažnai daro klaidų, dėl kurių baltymus panaudoja neefektyviai. Šiame straipsnyje apžvelgsime dažniausiai pasitaikančius neteisingus įpročius ir patarsime, kaip tinkamai vartoti baltymus.

Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti
Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti

Kodėl svarbu stebėti baltymų kiekį?

Dažnai žmonės pasikliauja tik spėjimu, kiek baltymų suvartoja, tačiau tai gali būti klaidinantis būdas. Pavyzdžiui, graikiškame jogurte yra daugiau nei dvigubai daugiau baltymų nei įprastame, o pusė puodelio varškės gali turėti net 14 gramų. Sekant baltymų kiekį bent savaitę, lengviau suprasti, kurie produktai yra tikras baltymų šaltinis ir kaip juos derinti. Taip baltymų vartojimas tampa tikslingesnis ir efektyvesnis.

Kaip baltymus derinti su fiziniu aktyvumu?

Vien tik didesnis baltymų kiekis racione dar nereiškia, kad augs raumenys. Raumenų masei augti būtina derinti baltymų vartojimą su jėgos treniruotėmis. Tam puikiai tinka pratimai su pasipriešinimo gumomis, atsilenkimai, pritūpimai ar svorių kilnojimas. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja bent du kartus per savaitę įtraukti jėgos pratimus, o dar geriau – treniruotis 3–4 kartus po pusvalandį. Tik taip baltymai bus panaudojami efektyviai, o raumenys stiprės.

Kaip baltymus derinti su fiziniu aktyvumu?

Subalansuota mityba – ne tik baltymai

Koncentruojantis vien į baltymus, galima pamiršti kitus svarbius maisto komponentus. Sveikai mitybai būtini vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai, ankštinės kultūros, sveikieji riebalai. Jei baltymai vartojami tik iš mėsos, ilgainiui tai gali turėti neigiamą poveikį tiek sveikatai, tiek aplinkai. Todėl svarbu įtraukti augalinės kilmės baltymų – pupeles, lęšius, riešutus, sėklas, tofu ar tempeh.

Taip pat skaitykite

12 didžiausių mitų apie svorio metimą: ką verta žinoti?
12 didžiausių mitų apie svorio metimą: ką verta žinoti?
2025-07-09
Įprotis, žudantis smegenis: neurologė paaiškino
Įprotis, žudantis smegenis: neurologė paaiškino, kaip jo atsikratyti
2025-06-21
Tahinis: maistingas produktas jūsų kasdienei mitybai
Tahinis: maistingas produktas jūsų kasdienei mitybai
2025-07-17
Geriausi augaliniai geležies šaltiniai jūsų mityboje
Geriausi augaliniai geležies šaltiniai jūsų mityboje
2025-08-21

Baltymų šaltinių įvairovė

Plačiai paplitusi klaidinga nuomonė, kad augaliniame maiste trūksta baltymų. Iš tiesų avižos, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos ir daržovės gali suteikti reikiamą kiekį baltymų. Pavyzdžiui, lęšiai ir pupelės kartu su grūdais sudaro pilnavertį baltymų šaltinį. Tinkamai derinant produktus galima nesunkiai gauti 70–80 g baltymų per dieną net ir visiškai nevartojant gyvulinės kilmės maisto.

Šaltinis: realsimple.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:baltymaiFizinis aktyvumasmityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Salotos su vištiena, avokadu ir šonine bei jogurto padažu
Receptai

Salotos su vištiena, avokadu ir šonine bei jogurto padažu: skanu ir sveika

Kas stipresni - vyrai ar moterys?
Įdomu

Kas stipresni – vyrai ar moterys? 8 moksliniai faktai, kurie sudės visus taškus ant „i”

Mokslininkai atskleidė, kas iš tiesų lemia laiko greitėjimą
Gyvenimas

Kodėl metai bėga vis greičiau? Mokslininkai atskleidė, kas iš tiesų lemia laiko greitėjimą

Kaip palaikyti psichikos sveikatą šiuolaikinių pasaulinių iššūkių akivaizdoje
Gyvenimas

Kaip palaikyti psichikos sveikatą šiuolaikinių pasaulinių iššūkių akivaizdoje?

Kiaulienos ir avinžirnių troškinys
Uncategorized

Kiaulienos ir avinžirnių troškinys: tiek pietums, tiek vakarienei

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?