Sveikų sausainių receptai yra labai naudingi, kai laikotės dietos, tačiau norite kažko skanaus su arbata. Šiuos paruošti spėsite net ryte!
Desertai yra nepaprastai svarbi mūsų dienos raciono dalis. Nepaisant to, kad daugelis žmonių mano, jog būtina apriboti ar visiškai atsisakyti valgyti saldumynus, vis dėlto visiškai atsisakyti to, jūs matote, yra labai sunku.
Saldumynai yra toks pat maistas kaip ir bet koks kitas. Bet koks persivalgymas yra žalingas, tereikia nusistatyti ribą ir nevalgyti daugiau, nei reikia. Gyvenimas atrodo sudėtingas! Bet ar žinote, kad saldumynai iš parduotuvių yra labai kenksmingi?
Bet kuri namų šeimininkė, net neturėdama specialių įgūdžių, gali namuose paruošti skanų desertą. Mes garantuojame, kad nėra nieko sudėtingo.
Kokosiniai sausainiai
Kuris iš mūsų nemėgsta kokosų? Tai skanus ir maloniai kvepiantis riešutas, kuris puikiai tinka dėti į sausainius. Kokosiniai sausainiai yra tiesiog nenugalimi!

Ingredientai:
- miltai – 100 gramų;
- cukrus – 200 gramų;
- kokosų drožlės – 200 gramų;
- kiaušiniai – 2 vienetai;
- kepimo milteliai – vienas šaukštelis.
Kaip gaminti?
- Išplakite kiaušinius su cukrumi.
- Suberkite kokoso drožles ir gerai išmaišykite.
- Sumaišykite miltus ir kepimo milteliais ir įmaišykite į visą masę, palikite šaldytuve apie 30 minučių.
- Po pusvalandžio išimkite tešlą, suformuokite sausainius ir kepkite orkaitėje 15–20 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Valgyti galite dar šiltus arba palaukti, kol atvės.
Jei norite dar sveikesnio varianto, dalį cukraus galite pakeisti medumi arba kokosų cukrumi. Be to, šiuos sausainius galima papildyti smulkintais riešutais ar džiovintais vaisiais – tai suteiks jiems išraiškingesnį skonį ir daugiau naudingų medžiagų. Šie sausainiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir kaip užkandis į darbą ar kelionę.
Obuolių skonio sausainiai
Sveikų sausainių receptai dažniausiai būna su grūdais ir sveikais miltais. Tačiau yra ir kitas variantas. Obuoliai yra skanus ir labai sveikas vaisius. Galite juos valgyti taip, iš jų galite virti kompotus, taip pat su jais galite gaminti skanius sausainius!

Ingredientai:
- cukrus – 100 gramų;
- vanilinas – šaukštelis;
- kiaušiniai – 4 vienetai;
- miltai – 500 g;
- sviestas – 200 gramų;
- kepimo milteliai – 1,5 arbatinio šaukštelio;
- obuoliai – 4 vienetai.
Kaip gaminti?
- Kiaušinius išplakite su vanile ir cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išmaišykite.
- Suberkite miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į tešlą.
- Tada formuojame sausainius, sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite apie 10 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių.
Sausainiai yra tokie skanūs, kad akimirksniu išgaruos nuo stalo. Norint suteikti papildomo aromato, galima įberti cinamono arba muskato riešuto. Jei norite sumažinti riebalų kiekį, dalį sviesto pakeiskite natūraliu jogurtu arba obuolių tyre. Toks triukas leis išlaikyti purumą, bet sumažins kalorijų kiekį. Obuolių sausainiai puikiai tinka prie arbatos ar kavos, ypač vėsiais rudens rytais, kai norisi kažko jaukaus ir kvepiančio namais.
Kaip gaminti sveikus sausainius be cukraus?
Norint iškepti tikrai sveikus sausainius, nebūtina naudoti rafinuoto cukraus ar baltų miltų. Vietoj jų galima rinktis avižinius dribsnius, pilno grūdo miltus ar net maltus bananus, kurie suteikia saldumo ir drėgmės. Puikiai tinka ir datulės, džiovinti abrikosai ar figos – jie suteikia natūralaus saldumo ir aprūpina organizmą skaidulomis.
Be to, vietoj sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba avokadų tyrę – tai padės sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, bet išlaikys sausainių tekstūrą. Eksperimentuodami su ingredientais atrasite savo mėgstamą derinį, kuris bus ne tik skanus, bet ir sveikas.
Tokie sausainiai tiks tiek vaikams, tiek suaugusiems, nes juose nėra dirbtinių priedų ar konservantų. Jie suteikia energijos, pagerina nuotaiką ir puikiai tinka kaip alternatyva saldumynams iš parduotuvės.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.