Persimonai – tai rudens ir žiemos sezono vaisiai, vertinami dėl savo maistinės vertės. Juose gausu vitaminų, skaidulų ir antioksidantų, tačiau svarbu žinoti, kada šie vaisiai gali būti kenksmingi.

Kada persimonai gali būti pavojingi?
Gastroenterologė Natalija Sičeva pažymi, kad neprinokę persimonai turi daug taninų. Dėl jų valgant gali atsirasti burnos sutraukimo pojūtis. Neprinokę vaisiai ypač pavojingi:
- Žmonėms, turintiems rijimo sutrikimų ar dantų problemų.
- Vaikams iki trejų metų – vaisiai gali būti sunkiai ryjami.
- Sergant gastroezofaginiu refliuksu arba turint pažeistą stemplės motoriką.
- Sergant cukriniu diabetu – patariama suvalgyti ne daugiau nei 50–200 g per dieną arba atsisakyti visai.
Kaip saugiai vartoti persimonus?
Jei nėra kontraindikacijų, persimonai puikiai tinka kaip desertas po vakarienės. Norint išvengti nemalonių pojūčių:
- Persimonus palaikykite šaldytuve, kad jie subręstų.
- Užpilkite vaisius verdančiu vandeniu trumpam – tai sumažins taninų kiekį.
- Jei netyčia suvalgote neprinokusį persimono, išskalaukite burną šiltu vandeniu.
Persimonų nauda
Subrendusiuose persimonuose gausu vitaminų A, C ir E, kurie stiprina imunitetą, gerina odos būklę ir palaiko regėjimą. Šie vaisiai taip pat prisideda prie virškinimo gerinimo, nes juose yra daug skaidulų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.