Mokslininkai ilgą laiką stengėsi nustatyti, kaip pasirinkta dieta gali paveikti demencijos riziką. Neseniai atliktas tyrimas Švedijoje pateikė naujų įžvalgų. Šiame tyrime dalyvavo 28 tūkst. savanorių, kurių amžius buvo 58 metai, ir jie buvo stebimi net 20 metų. Rezultatai parodė, kad 7 procentams dalyvių pasireiškė demencijos simptomai. Nors dauguma tyrimo dalyvių laikėsi Viduržemio jūros dietos, net ir jiems buvo diagnozuota Alzheimerio liga ir kitos su smegenų funkcijomis susijusios ligos.
Viduržemio jūros dieta ir jos poveikis smegenims
Tyrimo išvados, paskelbtos prestižiniame žurnale „Neurologija“, parodė, kad Viduržemio jūros dieta, kuri yra plačiai rekomenduojama dėl savo sveikatai naudingų savybių, neturi didelės įtakos demencijos vystymosi prevencijai. Viduržemio jūros dietos pagrindą sudaro daug daržovių, vaisių, ankštinių augalų ir žuvies, taip pat sumažinamas raudonos mėsos ir pieno produktų vartojimas. Tačiau net ir šios dietos laikymasis nesugebėjo visiškai apsaugoti dalyvių nuo demencijos ir Alzheimerio ligos.
Riebalų poveikis smegenų sveikatai
Tyrimo autoriai pažymėjo, kad nors pati dieta nesumažina demencijos rizikos, sveikieji riebalai, kurių yra žuvyje, alyvuogių aliejuje ir riešutuose, galbūt gali padėti sumažinti smegenų ligų riziką. Nors tai tik hipotezė, mokslininkai nenutraukia tolesnių tyrimų, siekdami išsiaiškinti, kaip tam tikri maisto produktai gali paveikti smegenų sveikatą ir potencialiai sumažinti demencijos tikimybę.
Išvados ir tolimesni tyrimai
Nors šis tyrimas nepatvirtina, kad dieta gali visiškai apsaugoti nuo demencijos, jis pabrėžia, kad dieta, kurioje gausu daržovių, vaisių ir žuvies, vis dar turi teigiamą poveikį bendram sveikatai ir gali prisidėti prie geresnės gyvenimo kokybės. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad kartu su sveika mityba svarbu ir kiti gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip fizinis aktyvumas ir psichologinė sveikata.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.