Akys – viena iš svarbiausių mūsų kūno dalių, tačiau jų sveikata gali būti lengvai pažeista dėl netinkamos mitybos, gyvenimo būdo ar aplinkos. Dažnai klausiame, ar įmanoma išsaugoti ryškią regą vien tik keičiant mitybą? Atsakymas yra „taip“. Dieta gali žymiai prisidėti prie akių sveikatos, o tam tikri maisto produktai veikia jūsų akis net ląstelių lygyje, suteikdami joms maistinių medžiagų ir apsaugos. Pažvelkime, kokie maisto produktai yra naudingi palaikant sveikas akis.
Morkos – klasika, kuri veikia
Visi žinome seną patarimą: „Valgyk morkas – gerai matysi!“ Ir tai nėra tik mitas. Morkos yra puikus beta-karoteno šaltinis, kuris organizme paverčiamas į vitaminą A (retinolį). Šis vitaminas yra būtinas rodopsino – šviesai jautraus pigmento, esančio akies tinklainėje – sudėtinė dalis.
Be pakankamo vitamino A kiekio gali sutrikti akies prisitaikymas prie tamsos, o ilgainiui tai gali sukelti naktinę aklumą, kuri pasireiškia pablogėjusia rega prie silpno apšvietimo. Reguliarus morkų ir kitų beta-karoteno šaltinių, tokių kaip moliūgai ir saldieji pipirai, vartojimas padeda išvengti šių problemų.
Špinatai, brokoliai ir kiti žalumynai – šaltinis saugant akis
Kada kalbame apie akių sveikatą, žalumynai, tokie kaip špinatai ir brokoliai, yra tikri čempionai. Šie augalai yra stiprus luteino ir zeaksantino šaltinis. Šie karotenoidai turi unikalią savybę kauptis tinklainės centre – makuloje, kuri atsakinga už regos aštrumą ir spalvų matymą.
Luteinas ir zeaksantinas veikia kaip natūralūs filtrai, sugerdami kenksmingą mėlynąją šviesą, sklindančią iš kompiuterinių ekranų, išmaniųjų telefonų ir kitų prietaisų. Tai mažina fotostresą ir oksidacinį pažeidimą, apsaugodami fotoreceptorius – ląsteles, kurios paverčia šviesą į nervinius impulsus. Tai ypač svarbu tiems, kurie ilgą laiką praleidžia prieš ekranus.

Riebios žuvys ir omega-3 – aštriai regai
Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, yra vertingas omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, ypač DHA (dokozaheksaeno rūgšties). DHA yra struktūrinė tinklainės fotoreceptorių dalis. Omega-3 trūkumas buvo susijęs su sauso akies sindromu, kuris sukelia diskomfortą, deginimo pojūtį ir smėlio jausmą akyse.
Be to, nepakankamas DHA kiekis didina riziką susirgti su amžiumi susijusia makulos degeneracija (AMD), viena iš pagrindinių regos praradimo priežasčių vyresniems žmonėms. Reguliarus riebios žuvies vartojimas gali padėti išlaikyti tinklainės sveikatą ir užkirsti kelią šiems sutrikimams.
Kiaušiniai – tikras lobis akims
Kiaušinio trynys yra tikras lobis, nes jame yra ne tik jau minėto luteino, bet ir cholino, bei cinko. Cinkas aktyvuoja enzimą alkoholinę dehidrogenazę, kuris padeda vitamino A antioksidacinei veiklai tinklainėje. Cholinas apsaugo nervinį audinį ir užtikrina nervinių impulsų perdavimą nuo akies iki smegenų.
„Jei norite būti sveiki (ir gerai matyti!) – valgykite kiaušinius!“ – pataria mitybos specialistė Oksana Skytalinska.
Citrusai ir uogos – vitaminų C šaltiniai
Citrusai ir uogos yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi akims, nes jie turi didelį kiekį vitamino C, kuris yra galingas antioksidantas. Vitaminas C stiprina kolageną – pagrindinį baltymą akies kapiliaruose, padarydamas kraujagysles stipresnes ir elastingesnes. Be to, jis padeda apsaugoti akis nuo oksidacinio streso, kuris yra viena pagrindinių kataraktos priežasčių.
Riešutai ir sėklos – būtini akių apsaugai
Riešutai ir sėklos yra ne tik sveikas užkandis, bet ir svarbus vitamino E ir seleno šaltinis, kurie apsaugo akis nuo pažeidimų. Vitaminas E saugo fotoreceptorių membranas nuo peroksidacijos, o selenas padeda aktyvuoti glutathiono peroksidazę – vieną galingiausių antioksidantų organizme.
Vanduo – pamirštas elementas
Nepamirškite ir paprasčiausio, tačiau labai svarbaus elemento – vandens. Pakankamas hidratavimas yra būtinas akių sveikatai. Be pakankamo skysčių kiekio, ašarų plėvelė, kuri dengia akies paviršių, plonėja, o akis tampa jautresnė dirgikliams ir infekcijoms.
Išvada
Sveika mityba – vienas iš pagrindinių veiksnių, padedančių išsaugoti ryškią ir sveiką regą. Maisto produktai, tokie kaip morkos, žalumynai, žuvys, kiaušiniai ir citrusai, ne tik pagerina akių būklę, bet ir suteikia apsaugą nuo įvairių akių ligų. Reguliariai vartojant šiuos maisto produktus, galima užkirsti kelią daugeliui regos sutrikimų ir užtikrinti, kad jūsų akys būtų sveikos ilgus metus.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.