ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ką valgyti, kai tau 40, kad atrodytum lyg 30-ies?
Sveikata ir grožis

Ką valgyti, kai tau 40, kad atrodytum lyg 30-ies?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-10-20
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Ką valgyti, kai tau 40, kad atrodytum lyg 30ies?
Ką valgyti, kai tau 40, kad atrodytum lyg 30ies?

Kai moteris peržengia keturiasdešimties slenkstį, jos kūnas pradeda keistis – lėtėja medžiagų apykaita, kinta hormonų pusiausvyra, o oda, plaukai ir energijos lygis ima reikalauti didesnio dėmesio. Būtent todėl mityba šiame gyvenimo etape tampa ne tik sveikatos, bet ir jaunystės paslaptimi. Didžiosios Britanijos „Daily Mail“ subūrė septynis žymiausius mitybos ekspertus, kad išsiaiškintų, kokie produktai ir mitybos principai padeda išlikti jaunoms, stiprioms ir spindinčioms net po keturiasdešimties.

Riebalai – jaunystės eliksyras, o ne priešas

Mitybos specialistė Amelia Freer, dirbanti ir su tokiais garsiais klientais kaip Viktorija Beckham, ragina moteris pagaliau atsisakyti mitų apie riebalus. Pasak jos, neriebūs ar „dietiniai“ produktai dažnai yra apgaulingi – juose natūralūs riebalai pakeičiami cheminiais stabilizatoriais ir saldikliais, kurie trikdo medžiagų apykaitą bei gali skatinti uždegimus organizme. Riebalai yra būtini hormonų gamybai, o būtent hormonų pusiausvyra lemia odos elastingumą, miego kokybę ir emocinį stabilumą.

Specialistė pabrėžia, kad reikėtų rinktis geruosius riebalus – avokadus, alyvuogių aliejų, lašišą, linų sėmenis, riešutus. Šie produktai padeda išlaikyti odos spindesį, mažina cholesterolio lygį ir apsaugo nuo širdies ligų.

Tuo tarpu mitybos ekspertė Jane Clarke priduria, kad riebalų baimė – viena didžiausių šiuolaikinės mitybos klaidų. Ji sako: „Jei valgote tik liesą maistą, jūsų organizmas negauna reikalingų vitaminų A, D, E ir K, kurie tirpsta tik riebaluose.“ Būtent šie vitaminai palaiko regėjimą, imuninę sistemą ir kaulų stiprumą.

Taip pat skaitykite

Miegas su augintiniu: naudinga ar žalinga?
Miegas su augintiniu: naudinga ar žalinga?
2025-08-06
Tyrimas: sunkesnės antklodės padeda gydyti depresiją, ADHD ir gerina miegą
Tyrimas: sunkesnės antklodės padeda gydyti depresiją, ADHD ir gerina miegą
2025-07-24
Ingredientai, kuriuos reikia įdėti į vandenį, kad pagreitėtų medžiagų apykaita
Ingredientai, kuriuos reikia įdėti į vandenį, kad pagreitėtų medžiagų apykaita
2025-10-02
Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?
Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?
2025-09-19

Clarke taip pat rekomenduoja kasdien išgerti puodelį kavos – naujausi tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas mažina uždegiminius procesus, apsaugo nuo Alzheimerio ir demencijos, o kofeinas gerina kraujotaką, suteikdamas veidui sveiką spindesį.

Sudėtiniai angliavandeniai – energijos šaltinis ir žarnyno sveikatos garantas

Dietologė Megan Rossi, žinoma kaip „The Gut Health Doctor“, teigia, kad po keturiasdešimties moterų žarnyno sveikata tampa itin svarbi. Skaidulos – tai raktas į ilgaamžiškumą, nes jos reguliuoja virškinimą, mažina uždegimą ir padeda kontroliuoti svorį.

Ji rekomenduoja per savaitę suvalgyti bent 30 skirtingų augalinių produktų – vaisių, daržovių, ankštinių, grūdų, sėklų ir riešutų. Toks mitybos įvairumas padeda palaikyti sveiką mikrobiotą, o tai tiesiogiai susiję su imunitetu, nuotaika ir net odos būkle. Rossi perspėja, kad visiškai atsisakyti angliavandenių – klaida, nes tai gali sukelti žarnyno disbalansą ir net hormoninius sutrikimus.

Tinkamas maisto gaminimas – investicija į sveikatą

Mitybos patarėja Dee Breton-Patel pabrėžia, kad net ir sveikiausi produktai gali tapti žalingi, jei jie gaminami netinkamai. Ji rekomenduoja vengti rafinuotų augalinių aliejų, nes kepant aukštoje temperatūroje susidaro aldehidai – medžiagos, kurios siejamos su vėžiu ir širdies ligomis.

„Jei kepate, rinkitės rapsų aliejų, o alyvuogių ir kokosų naudokite šaltai – salotoms ar pagardams,“ – pataria Breton-Patel. Ji taip pat ragina gaminti namuose, nes taip galima kontroliuoti ingredientų kokybę ir išvengti paslėptų cukrų bei transriebalų, kurių gausu paruoštuose produktuose.

Fermentuotas maistas – natūralus jaunystės šaltinis

Mitybos ekspertas Jacklyn Caldwell-Collins siūlo rytą pradėti nuo žalio kokteilio su daržovėmis ir vaisiais vietoje saldžių pusryčių dribsnių. Tokia dienos pradžia suteikia organizmui energijos ir užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.

Jis taip pat rekomenduoja įtraukti į kasdienę mitybą fermentuotus produktus – raugintus kopūstus, kefyrą, kimčius ar kombučią. Šie produktai padeda atkurti naudingas žarnyno bakterijas, stiprina imunitetą ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą. Fermentuoti produktai taip pat padeda sureguliuoti svorį ir mažina pilvo pūtimą – dažną keturiasdešimtmečių moterų problemą.

Ką valgyti, kai tau 40, kad atrodytum lyg 30ies? Fermentuotas maistas

Vitaminai ir maisto papildai – atsargiai, bet protingai

Mitybos specialistė Henrietta Norton perspėja moteris nepasiduoti reklamos triukams, žadančioms „stebuklingus vitaminus jaunystei“. Pigūs maisto papildai dažnai gaminami iš sintetinių junginių, kurių organizmas negeba įsisavinti. „Geriau mažiau, bet kokybiškai,“ – sako ji.

Taip pat skaitykite

Japonų ilgaamžiškumo paslaptys
Kodėl japonai gyvena ilgai ir atrodo jaunai: ilgaamžiškumo paslaptys
2025-06-21
Kodėl skaidulos yra naudingos? Kelias į geresnę sveikatą ir ilgaamžiškumą
Kodėl skaidulos yra naudingos? Kelias į geresnę sveikatą ir ilgaamžiškumą
2025-08-10
Jei valgėte tai naktį, nenustebkite, kad negalite užmigti
Jei valgėte tai naktį, nenustebkite, kad negalite užmigti
2025-10-03
Kodėl svarbu gerti pakankamai vandens: 7 pagrindinės priežastys jūsų sveikatai
Kodėl svarbu gerti pakankamai vandens: 7 pagrindinės priežastys jūsų sveikatai
2025-11-12

Pasak Norton, verta vartoti aukštos kokybės papildus, tačiau tik pasikonsultavus su gydytoju ar dietologu. Kai kurių vitaminų perteklius, pavyzdžiui, geležies ar vitamino A, gali būti toks pat kenksmingas kaip ir jų trūkumas.

Ji rekomenduoja atkreipti dėmesį į vitaminą D, kuris po 40-ies tampa itin svarbus kaulų, imuninės sistemos ir nuotaikos balansui palaikyti. Taip pat verta vartoti magnį ir omega-3 rūgštis, kurios padeda kovoti su streso pasekmėmis ir mažina uždegimus.

Hormonų pusiausvyra – jaunystės pagrindas

Po keturiasdešimties moterų organizmas ima ruoštis menopauzei, todėl hormonų pusiausvyra tampa prioritetu. Specialistai rekomenduoja į mitybą įtraukti fitoestrogenų turinčius produktus, tokius kaip sojų pupelės, linų sėmenys, avinžirniai ir tofu. Jie švelniai palaiko estrogenų kiekį ir padeda sušvelninti karščio bangas, miego sutrikimus bei emocinius svyravimus.

Be to, svarbu išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, nes staigūs šuoliai skatina hormoninius disbalansus. Todėl vietoje cukraus verta rinktis natūralius saldiklius – stevia ar eritritolį, o desertus gaminti iš vaisių ar juodojo šokolado.

Maistas – geriausias grožio ir ilgaamžiškumo gydytojas

Mokslininkai vieningai sutaria – mityba po keturiasdešimties lemia, kaip atrodysime po penkiasdešimties ar šešiasdešimties. Subalansuotas maistas ne tik saugo nuo ligų, bet ir tiesiogiai veikia odos būklę, energiją, miegą bei emocinį stabilumą.

Moterims svarbiausia valgyti įvairiai, spalvingai ir sąmoningai – daugiau daržovių, mažiau cukraus, daugiau vandens ir mažiau streso. Nes būtent stresas, o ne metai, dažnai yra pagrindinis jaunystės priešas.

Nuotraukos asociatyvinės © Unsplash.

ŽYMOS:40 metųFermentuotas maistasjaunystėmaistasmitybariebalaisveikatavitaminai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šokoladiniai triufeliai su marcipanu
Desertai

Šokoladiniai triufeliai su marcipanu

Kreminė lęšių sriuba su šonine
Receptai

Kreminė lęšių sriuba su šonine

Šalta cukinijų sriuba
Receptai

Šalta cukinijų sriuba

Ryto gėrimas vietoje kavos energijai ir gerai savijautai.
Sveikata ir grožis

Specialistai pasidalijo, su kokiu gėrimu turėtumėte pradėti ryta. Ir tai ne kava!

10 netikėtų būdų, kaip panaudoti kūdikių aliejų
Gyvenimas

10 netikėtų būdų, kaip panaudoti kūdikių aliejų

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?