Po gausios Naujųjų metų nakties daugelis žmonių atsibunda jausdami nuovargį, sunkumą skrandyje ar net lengvą pykinimą. Gydytojai ir dietologai pabrėžia, kad pirmieji metų pusryčiai turi būti lengvi, maistingi ir padedantys organizmui greičiau atsigauti po šventinės nakties. Svarbiausia – neperkrauti skrandžio ir kepenų, kurios šiuo metu atlieka ypatingai sunkų darbą šalindamos toksinus.
Kodėl svarbu lengvi ir subalansuoti pusryčiai sausio 1-ąją
Po alkoholio vartojimo kūnui reikia daugiau skysčių, elektrolitų ir maistinių medžiagų. Lengvi pusryčiai padeda sureguliuoti virškinimą, sumažinti pykinimą ir suteikia energijos. Sunkūs, riebūs patiekalai tik dar labiau apkrauna kepenis ir sulėtina toksinų šalinimą.
Ką rekomenduojama valgyti sausio 1-osios pusryčiams
Gydytojai teigia, kad vienas tinkamiausių pasirinkimų – kiaušiniai. Juose yra daug baltymų ir amino rūgščių, kurios padeda kepenims greičiau apdoroti alkoholio skilimo produktus. Puikiai tinka omletas, virtū kiaušiniai arba kiaušiniai ant skrebučio su daržovėmis.
Kitas tinkamas variantas – neriebus jogurtas ir fermentuoti pieno produktai. Jie atkuria žarnyno mikroflorą, mažina pilvo pūtimą ir gerina virškinimą. Kefyras, rūgpienis ar graikiškas jogurtas suteiks lengvo sotumo jausmą ir nepakenks pavargusiam skrandžiui.
Taip pat būtina įtraukti daržoves – jose esančios skaidulos padeda normalizuoti žarnyno veiklą ir ilgiau suteikia sotumo. Agurkai, pomidorai, lapinės salotos ar garintos daržovės puikiai tiks prie bet kurio patiekalo.

Ko dar verta pridėti į pusryčius
Sausio 1-osios rytą puikiai tiks ir avižinė ar grikių košė. Jos suteikia energijos, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir neapkrauna virškinimo sistemos. Košę galima papildyti avokadu, riešutais, sėklomis ar šaukštu nerafinuoto alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus. Tai padės aktyvinti tulžies pūslę ir greičiau pašalinti alkoholio toksinus iš organizmo.
Kokio maisto reikėtų vengti pirmąją metų dieną
Medikai pabrėžia, kad ryte po šventės reikėtų atsisakyti saldžių gazuotų gėrimų, konditerijos gaminių, bandelių ir riebaus maisto. Tokie produktai turi daug cukraus, greitųjų angliavandenių ir riebalų, kurie apkrauna kepenis ir virškinimo sistemą bei gali pabloginti savijautą.
Lengvi, subalansuoti pusryčiai – geriausias būdas pradėti metus be diskomforto, atgauti energiją ir padėti organizmui greičiau atsigauti po šventinės nakties.