Specialistai ne kartą pabrėžė, kad raudona mėsa kartu su mėsos pusgaminiais yra kenksmingas produktas. Naujausi tyrimai rodo, kad būtent rūkyta ir kepta mėsa, nesvarbu, ar tai raudona mėsa, ar kita, yra siejama su didesne vėžio rizika. Mėsa yra svarbi mūsų mitybos dalis, tačiau kaip ir su bet kuriuo produktu, jos vartojimas turi būti subalansuotas. Mėsos mėgėjai turėtų atsiminti, kad su ja persistengti nereikėtų – geriau rinktis augalinius patiekalus ir sumažinti mėsos suvartojimą iki minimalaus.

Mėsos vartojimo rizika ir jos poveikis sveikatai
Mitybos specialistė Angelica Duval pažymėjo, kad mėsos vartojimas turėtų būti ribojamas. Ji rekomenduoja valgyti mėsą tik kartą per savaitę. Jei valgysite ją dažniau, ypač jei rinksitės keptus ar rūkytus gaminius, rizikuosite susirgti vėžiu. Riziką padidina chemikalai, tokie kaip nitrozaminai, kurie atsiranda rūkant ir kepant mėsą, ir kurie daro žalą žarnynui.
Raudonoje mėsoje taip pat yra daug cholesterolio, o tai gali turėti neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai. Sergant širdies ligomis, mėsą reikėtų visiškai atsisakyti arba vartoti itin retai. Be to, mėsos pramonėje dažnai naudojami antibiotikai ir hormonai, kurie auginimo metu patenka į mėsą ir gali kenkti žmogaus organizmui.
Kokybiškos mėsos pasirinkimas
Norint sumažinti mėsos vartojimo keliamas rizikas, svarbu rinktis kokybišką produktą. Pirkdami mėsą, visada įsitikinkite, kad ji yra iš patikimų pardavėjų, kurie gali pateikti mėsos kokybę įrodančius dokumentus. Geriau valgyti mažiau mėsos, tačiau pasirinkti aukščiausios kokybės produktą, kuris yra auginamas be kenksmingų priedų.
Subalansuota mityba, kurioje mėsos vartojimas yra ribojamas, bet tuo pačiu įtraukiama daugiau augalinių patiekalų, gali padėti išlaikyti sveiką gyvenimo būdą ir sumažinti rimtų sveikatos problemų riziką.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.