Maisto prekių parduotuvėje rasti duonos, kuri savo skoniu nenusileistų naminei, yra sunku. Juk naminis gaminys yra daug kvapnesnis ir dailesnis nei pirktas. Tuo galite įsitikinti bandydami rankovėje išsikepti naminės duonos.
Norėdami pamaloninti savo artimuosius šviežiais kepiniais, galite naudoti visai paprastus ingredientus, kuriuos galite rasti bet kurioje virtuvėje. Taip pat reikia šiek tiek jėgų ir įgūdžių. Rezultatas – beprotiškai minkšta duona su traškia plutele.
Naminė duona kepimo rankovėje: kepimo būdas
Šis receptas įdomus tuo, kad tešlą pirmiausia reikia sudėti į kepimo rankovę, o tik tada dėti į orkaitę. Dėl šios mažos gudrybės duona gaunasi nepaprastai kvapni ir sodri.
Ingredientai:
- 400 ml vandens
- 1 a. š. cukraus
- 25 g mielių
- 1,5 g druskos
- 650 g kvietinių miltų
- 3 valg. š. aliejaus (alyvuogių, rapsų ar kito)
Kaip gaminti?
- Šviežias mieles ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
- Į gautą mišinį įpilkite rupios druskos ir aliejaus. Miltus persijokite ir suberkite į mieles.
- Minkome tešlą. Ji neturėtų prilipti prie rankų. Minkykite 5 minutes.
- Gilų indą sutepkite saulėgrąžų aliejumi, sudėkite į jį tešlą. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltoje vietoje.
- Minkome tešlą 5 minutes. Tada vėl laikome šiltoje vietoje dar valandą.
- Paviršių pabarstykite miltais. Tešlą padaliname į dvi dalis, iš kurių kiekvieną minkome rankomis.
- Suformuojame du rutuliukus. Ant jų peiliu padarome įpjovą.
- Tešlos rutulį perkelkite į kepimo rankovę ir užriškite. Paskleiskite ant kepimo skardos ir padėkite šiltai dar 15 minučių.
- Tešlą įdėkite į orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 50–60 min.
- Išimame skardą iš orkaitės. Atidarykite rankovę. Leiskite duonai atvėsti.
Viskas! Prie arbatos nėra nieko skanesnio už duoną, kuri neseniai buvo ištraukta iš orkaitės, supjaustyta riekelėmis, aptepta sviestu ir lengvai pasūdyta. Niekas negali atsisakyti tokio skanaus ir paprasto sumuštinio.

Kaip pasirinkti tinkamiausius miltus naminei duonai?
Kepant duoną rankovėje itin svarbu miltų kokybė. Geriausiai tinka kvietiniai miltai su aukštesniu glitimo kiekiu – jie suteikia elastingumo ir purumo. Jei norite sveikesnio varianto, galite dalį miltų pakeisti pilno grūdo, tačiau tuomet duona bus tankesnė ir tamsesnė.
Ne mažiau reikšmingas ir miltų paruošimas – persijojimas ne tik praturtina tešlą oru, bet ir padeda pašalinti galimas priemaišas. Tai paprastas žingsnis, tačiau jis stipriai pagerina galutinį rezultatą. Tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti, verta pabandyti į mišinį įmaišyti avižų ar rugių miltų – skonis taps sodresnis ir įdomesnis.
Trys dažniausios klaidos kepant duoną ir kaip jų išvengti
Viena dažniausių klaidų – per skysta arba per kieta tešla. Ji turi būti minkšta, bet tvirta, neprilimpanti prie rankų. Jei masė limpa, įberkite dar šiek tiek miltų, tačiau atsargiai – jų perteklius gali padaryti duoną sausa.
Kita klaida – skubėjimas ir per trumpas kildinimo laikas. Tešla turi pailsėti ir pakilti, nes būtent tai suteikia purumą. Jei kambaryje vėsu, uždenkite tešlą ir palikite šalia šilto šaltinio.
Trečioji klaida – orkaitės atidarymas kepimo metu. Tai lemia temperatūros kritimą ir duona gali nesugauti gražios plutelės. Kepimo metu orkaitės durelių geriausia visai neliesti.
Papildomi priedai, kurie pavers duoną dar gardesne
Norint paįvairinti skonį, į tešlą galima įmaišyti saulėje džiovintų pomidorų, kmynų, sezamo ar moliūgų sėklų. Tokie priedai ne tik suteiks sodresnį aromatą, bet ir pagerins duonos maistinę vertę. Drąsesni kepėjai gali išbandyti alyvuoges arba tarkuotą sūrį – jų derinys ypač skanus su sviestu.
Puiki idėja – pabarstyti duonos paviršių druska su žolelėmis ar česnaku. Kepant tokia pluta apskrunda ir tampa traški, o kvapas pasklis po namus ir sukurs tikrą jaukumo atmosferą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.