ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Kaip iškepti gardžią duoną kepimo rankovėje?
Receptai

Kaip iškepti gardžią duoną kepimo rankovėje?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-01
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kaip iškepti gardžią duoną kepimo rankovėje?
Kaip iškepti gardžią duoną kepimo rankovėje?

Maisto prekių parduotuvėje rasti duonos, kuri savo skoniu nenusileistų naminei, yra sunku. Juk naminis gaminys yra daug kvapnesnis ir dailesnis nei pirktas. Tuo galite įsitikinti bandydami rankovėje išsikepti naminės duonos.

Norėdami pamaloninti savo artimuosius šviežiais kepiniais, galite naudoti visai paprastus ingredientus, kuriuos galite rasti bet kurioje virtuvėje. Taip pat reikia šiek tiek jėgų ir įgūdžių. Rezultatas – beprotiškai minkšta duona su traškia plutele.

Naminė duona kepimo rankovėje: kepimo būdas

Šis receptas įdomus tuo, kad tešlą pirmiausia reikia sudėti į kepimo rankovę, o tik tada dėti į orkaitę. Dėl šios mažos gudrybės duona gaunasi nepaprastai kvapni ir sodri.

Ingredientai:

Taip pat skaitykite

Kaip keptus svogūnus ir morkas paversti dar skanesniais: 3 paprastos gudrybės
Kaip keptus svogūnus ir morkas paversti dar skanesniais: 3 paprastos gudrybės
2025-11-25
Bulvių virtinukai aštriame arrabbiata padaže
Bulvių virtinukai aštriame arrabbiata padaže
2025-06-04
Pupelių troškinys be mėsos
Pupelių troškinys be mėsos
2025-08-13
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai, kuriuos galėsite valgyti jau kitą dieną
2025-09-04
  • 400 ml vandens
  • 1 a. š. cukraus
  • 25 g mielių
  • 1,5 g druskos
  • 650 g kvietinių miltų
  • 3 valg. š. aliejaus (alyvuogių, rapsų ar kito)

Kaip gaminti?

  1. Šviežias mieles ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
  2. Į gautą mišinį įpilkite rupios druskos ir aliejaus. Miltus persijokite ir suberkite į mieles.
  3. Minkome tešlą. Ji neturėtų prilipti prie rankų. Minkykite 5 minutes.
  4. Gilų indą sutepkite saulėgrąžų aliejumi, sudėkite į jį tešlą. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltoje vietoje.
  5. Minkome tešlą 5 minutes. Tada vėl laikome šiltoje vietoje dar valandą.
  6. Paviršių pabarstykite miltais. Tešlą padaliname į dvi dalis, iš kurių kiekvieną minkome rankomis.
  7. Suformuojame du rutuliukus. Ant jų peiliu padarome įpjovą.
  8. Tešlos rutulį perkelkite į kepimo rankovę ir užriškite. Paskleiskite ant kepimo skardos ir padėkite šiltai dar 15 minučių.
  9. Tešlą įdėkite į orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 50–60 min.
  10. Išimame skardą iš orkaitės. Atidarykite rankovę. Leiskite duonai atvėsti.

Viskas! Prie arbatos nėra nieko skanesnio už duoną, kuri neseniai buvo ištraukta iš orkaitės, supjaustyta riekelėmis, aptepta sviestu ir lengvai pasūdyta. Niekas negali atsisakyti tokio skanaus ir paprasto sumuštinio.

Kaip iškepti gardžią duoną kepimo rankovėje? Duonos receptas

Kaip pasirinkti tinkamiausius miltus naminei duonai?

Kepant duoną rankovėje itin svarbu miltų kokybė. Geriausiai tinka kvietiniai miltai su aukštesniu glitimo kiekiu – jie suteikia elastingumo ir purumo. Jei norite sveikesnio varianto, galite dalį miltų pakeisti pilno grūdo, tačiau tuomet duona bus tankesnė ir tamsesnė.

Ne mažiau reikšmingas ir miltų paruošimas – persijojimas ne tik praturtina tešlą oru, bet ir padeda pašalinti galimas priemaišas. Tai paprastas žingsnis, tačiau jis stipriai pagerina galutinį rezultatą. Tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti, verta pabandyti į mišinį įmaišyti avižų ar rugių miltų – skonis taps sodresnis ir įdomesnis.

Trys dažniausios klaidos kepant duoną ir kaip jų išvengti

Viena dažniausių klaidų – per skysta arba per kieta tešla. Ji turi būti minkšta, bet tvirta, neprilimpanti prie rankų. Jei masė limpa, įberkite dar šiek tiek miltų, tačiau atsargiai – jų perteklius gali padaryti duoną sausa.

Kita klaida – skubėjimas ir per trumpas kildinimo laikas. Tešla turi pailsėti ir pakilti, nes būtent tai suteikia purumą. Jei kambaryje vėsu, uždenkite tešlą ir palikite šalia šilto šaltinio.

Trečioji klaida – orkaitės atidarymas kepimo metu. Tai lemia temperatūros kritimą ir duona gali nesugauti gražios plutelės. Kepimo metu orkaitės durelių geriausia visai neliesti.

Papildomi priedai, kurie pavers duoną dar gardesne

Norint paįvairinti skonį, į tešlą galima įmaišyti saulėje džiovintų pomidorų, kmynų, sezamo ar moliūgų sėklų. Tokie priedai ne tik suteiks sodresnį aromatą, bet ir pagerins duonos maistinę vertę. Drąsesni kepėjai gali išbandyti alyvuoges arba tarkuotą sūrį – jų derinys ypač skanus su sviestu.

Taip pat skaitykite

Kukurūzų sriuba su vištiena
Kukurūzų sriuba su vištiena
2025-10-08
Nuo šiol bulves kepsite tik pagal šį metodą! Gardžios, kvapnios ir traškios
Nuo šiol bulves kepsite tik pagal šį metodą! Gardžios, kvapnios ir traškios
2025-11-21
Vištienos kepsneliai namuose - vaikų mėgstamiausi pietūs
Vištienos kepsneliai namuose – vaikų mėgstamiausi pietūs
2025-08-19
Vištienos ir grybų troškinys
Vištienos troškinys su grybais ir ryžiais: sotiems pietums
2025-06-18

Puiki idėja – pabarstyti duonos paviršių druska su žolelėmis ar česnaku. Kepant tokia pluta apskrunda ir tampa traški, o kvapas pasklis po namus ir sukurs tikrą jaukumo atmosferą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:duonaDuonos kepimasduonos receptas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

JAV „Dark Eagle“ atėjimas į rinką kelia didelę įtampą Rusijai, nes ji prieš ją bejėgė
Lietuva ir pasaulis

JAV „Dark Eagle“ atėjimas į rinką kelia didelę įtampą Rusijai

Orų prognozė Visų Šventųjų savaitgaliui: sinoptikė pataria būti pasiruošusiems
Lietuva ir pasaulis

Orų prognozė Visų Šventųjų savaitgaliui: sinoptikė pataria būti pasiruošusiems

Ką apie mus sako mūsų meilė katėms? Netikėtas atsakymas
Gyvenimas

Ką apie mus sako mūsų meilė katėms? Netikėtas atsakymas

Koks ingredientas pavojingiausias: Majonezas, aliejus ar grietinė?
Sveikata ir grožis

Koks ingredientas pavojingiausias: majonezas, grietinė ar aliejus? Atsako mitybos ekspertai

Kurių Zodiako ženklų atstovės yra pačios savarankiškiausios?
Horoskopai

Kurių Zodiako ženklų atstovės yra pačios savarankiškiausios?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?