Maistinės kandys yra vieni nemaloniausių kenkėjų, galinčių užpulti mūsų virtuvę. Jų lervos minta sausais maisto produktais, tokiais kaip kruopos, miltai, riešutai, džiovinti vaisiai, o suaugę drugeliai skraido po namus, dėdami kiaušinius ir taip plėsdami populiaciją. Nors pirmas žingsnis kovojant su jomis visada yra kruopštus spintelių išvalymas ir maisto perkėlimas į sandarius indus, kartais, kai maistinių kandžių populiacija tampa išties didele ir giliai įsišaknijusia, šių priemonių tiesiog nepakanka. Tokiais atvejais prireikia imtis papildomų, efektyvesnių metodų.
Kada paprastas valymas nebepadeda?
Didelė maistinių kandžių populiacija reiškia, kad jos jau išplito ne tik po maisto produktus, bet ir į sunkiai pasiekiamas vietas – plyšius spintelėse, po baldais, už įmontuojamos technikos. Galite pastebėti ne tik skraidančius drugelius, bet ir lervas, voratinklius ant pakuočių, sienų ar net lubų kampuose. Tokiu atveju, net kruopščiai išvalius visas spinteles, uždarę maistą ir išmetę užkrėstus produktus, kandys vis grįžta, nes jų lervos ar kiaušiniai išlieka pasislėpę ir toliau vystosi. Būtent tada reikia imtis aktyvesnių ir tikslingesnių priemonių.
Feromoninės gaudyklės: patrauklus ir efektyvus masalas
Vienas iš efektyviausių būdų stebėti ir kontroliuoti maistinių kandžių populiaciją yra feromoninių gaudyklių naudojimas. Šios gaudyklės išskiria patelės feromonus, kurie vilioja patinus. Patinai, pritraukti kvapo, prilimpa prie lipnaus gaudyklės paviršiaus.
Nors šios gaudyklės tiesiogiai nesunaikins visų lervų ar kiaušinių, jos padeda sumažinti suaugusių patinų skaičių, taip sutrikdydamos reprodukcijos ciklą. Sumažėjus apvaisintų patelių skaičiui, mažėja ir naujų kiaušinių dėjimų, o ilgainiui ir visa populiacija. Gaudykles reikėtų keisti reguliariai, atsižvelgiant į gamintojo rekomendacijas ir jų užpildymo lygį.
Šilumos ir šalčio poveikis: ekstremalios temperatūros prieš kandis
Ekstremalios temperatūros yra efektyvus būdas sunaikinti kandžių lervas ir kiaušinius. Šalčio poveikis: Visi užkrėsti arba įtartini maisto produktai (pvz., naujai nusipirktos kruopos, riešutai), kurie gali būti užkrėsti, gali būti įdėti į šaldiklį. Rekomenduojama laikyti juos bent 48-72 valandas žemoje temperatūroje (žemiau -18°C). Šaltis sunaikins lervas ir kiaušinius. Po to produktus galima saugiai naudoti, nors ir rekomenduojama juos atidžiai apžiūrėti.
Šilumos poveikis: Kitas efektyvus būdas – aukšta temperatūra. Jei turite spintelių, kuriose įtariate besislepiančias lervas ar kiaušinius, galite išimti visus maisto produktus ir, pavyzdžiui, naudoti plaukų džiovintuvą karšto oro srovei nukreipti į plyšius ir kampus. Tačiau reikia būti labai atsargiems ir nepažeisti baldų paviršių.

Kruopštus valymas su papildomomis priemonėmis
Kai populiacija didelė, vien vandens ir šluostės neužteks. Po to, kai išimate ir apžiūrite visus maisto produktus, nuvalykite visus spintelių, lentynų ir stalčių paviršius su actu ir vandeniu tirpalu (1:1). Actas dezinfekuoja ir padeda sunaikinti kandžių paliekamus kvapų takus, kurie privilioja naujas kandis. Ypatingą dėmesį skirkite sunkiai pasiekiamoms vietoms: plyšiams, kampams, angoms, esančioms už įmontuojamos technikos (pvz., orkaitės, šaldytuvo, indaplovės). Galite naudoti dulkių siurblį su siauru antgaliu, kad išsiurbtumėte visus trupinius ir lervas iš plyšių, o po to nuvalyti drėgna šluoste su acto tirpalu.
Natūralūs repelentai ir prevencija
Kai pavyks sumažinti kandžių populiaciją, svarbu imtis prevencinių priemonių, kad jos negrįžtų. Be minėto maisto laikymo sandariuose induose, galite naudoti ir tam tikrus natūralius repelentus:
- Laurų lapai: Įdėkite po kelis laurų lapus į miltų, kruopų, ryžių indus. Jų kvapas atbaido kandis.
- Gvazdikėliai: Paskleiskite kelis gvazdikėlius spintelėse.
- Pipirmėtės ar levandų eteriniai aliejai: Kelis lašus užlašinkite ant vatos diskelių ir padėkite į spintelių kampus. Šių augalų kvapas kandis atbaido.
- Reguliarus vėdinimas: Dažnai vėdinkite virtuves, ypač vasarą.
- Švara: Nuolat valykite trupinius ir maisto likučius, ypač po maisto ruošimo.
Didelės maistinių kandžių populiacijos išnaikinimas reikalauja kantrybės ir nuoseklumo. Tačiau taikant kompleksines priemones – nuo kruopštaus valymo, feromoninių gaudyklių, temperatūros poveikio iki natūralių repelentų – galite ilgam atgauti švarią ir saugią virtuvę. Svarbiausia – nepasiduoti ir sistemingai taikyti visas rekomenduojamas priemones, kol problema bus visiškai išspręsta.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.