Salotos dažnai laikomos sveiku maistu, tačiau netinkamai paruošus jas, jos gali tapti tikra kalorijų bomba. Nors švieži daržovės yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, svarbu žinoti, kokius ingredientus pasirinkti, kad salotos išliktų sveikos ir naudingos.
Kokia klaida dažniausiai daroma salotose?
Padažas – didžiausias priešas
Pagrindinė klaida, kurią daro daugelis žmonių, yra padažo perteklius. Nors šviežios daržovės yra labai naudingos, padažas gali radikaliai pakeisti salotų mitybinę vertę. Per daug padažo pridėjimas gali paversti sveiką patiekalą kalorijų bomba, pilną riebalų, cukraus ir natrio.
Mitybos specialistai rekomenduoja vengti padažo pilstymo tiesiai ant salotų ingredientų. Geriausia būtų paprašyti padažo atskirai, kad galėtumėte kontroliuoti jo kiekį. Tai padeda išvengti nereikalingų kalorijų ir priedų, kurie gali sumažinti salotų naudą.
Kiek padažo pridėti?
Kad išlaikytumėte balansą ir nesumažintumėte salotų maistinės vertės, specialistai pataria naudoti tik 1–2 šaukštus padažo per keturias puodelius daržovių. Būtinai atsargiai rinkitės „kreminius“ padažus, tokius kaip Cesar, Ranch arba Blue Cheese, kurie gali turėti net nuo 114 iki 170 kalorijų kiekviename šaukšte.

Kaip išvengti papildomų kalorijų ir priedų?
Kad išvengtumėte kalorijų pertekliaus valgydami restoranuose, paprašykite padažo atskirai. Tai suteiks galimybę pačiam kontroliuoti jo kiekį ir išlaikyti patiekalą sveiką.
Taip pat svarbu pasirinkti naminius arba sveikesnius padažus. Komerciniai padažai dažnai turi daug priedų. Rekomenduojama ruošti paprastus padažus, naudojant alyvuogių aliejų, citrinas, actą ar natūralius prieskonius.
Kai kurie parduotuvėse parduodami padažai gali turėti fruktozės turinčio kukurūzų sirupo, dirbtinių saldiklių, konservantų ir aukštą natrio kiekį, kas gali pakenkti jūsų sveikatai.
Pagrindinė klaida ruošiant salotas nėra pačios daržovės, o padažas, kurį pasirenkate. Jei pasirinksite tinkamą padažą ir laikysitės rekomenduojamų kiekių, galėsite išlaikyti visas salotų maistines savybes, pabrėžti jų skonį ir išvengti nereikalingų kalorijų. Svarbiausia – subalansuotas požiūris į padažus, kad salotos išliktų naudingos ir skanios.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.