Grikiai – universali ir maistinga kruopa, tinkanti prie mėsos, žuvies, daržovių ar kaip įdaras kepiniams. Nors dauguma šeimininkių mano, kad grikius išvirti paprasta, yra keli niuansai, kurių nežinant košė gali būti perlipusi ar neskaniai kvepianti.

Grikių paruošimas
Pirmiausia kruopos turi būti kruopščiai peržiūrėtos ir nuplautos po tekančiu vandeniu, kol jis taps skaidrus. Tai padeda atsikratyti šiukšlių ir prastų branduolių. Nusausinkite grikius ant popierinio rankšluosčio, jei norite birios košės.
Puodo pasirinkimas
Geriausia virti grikius ketaus puode arba emaliuotame su storu dugnu. Taip pat tinka išgaubto dugno puodai, kuriuose kruopos išvirs greičiau ir tolygiau.
Virimo vanduo ir aliejus
Skonis priklauso nuo vandens kokybės – rinkitės filtruotą vandenį. Kruopos bus dar minkštesnės ir skanesnės, jei prieš verdant jas trumpai pakepinsite keptuvėje su aliejumi. Alyvuogių aliejus tinka kepimui, o linų sėmenų aliejų geriausia dėti į jau paruoštą košę.
Teisingos proporcijos
- Norint birios košės: 1 dalis grikių ir 2 dalys vandens.
- Norint sultingos košės: 1 dalis grikių ir 2,5 dalies vandens.
Suberkite kruopas į jau verdantį vandenį, uždenkite dangčiu ir nemaišykite. Viryklę išjunkite likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos, o puodą apvyniokite rankšluosčiu – košė „baigs“ virti be maišymo.
Druskos ir sviesto patarimai
Druską geriausia dėti pabaigoje, naudokite jūros druską – ji išryškina grikių skonį. Norint dar gardesnės košės, į verdantį vandenį įdėkite gabalėlį sviesto prieš suberdami kruopas.
Virimo etapai
Užvirus vandeniui, košę pavirkite 2 minutes ant stiprios ugnies, tada sumažinkite iki vidutinės, o po dar poros minučių – iki minimumo. Tokiu būdu išgausite tobulai birius ir aromatingus grikius.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.