ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys
Naudinga

Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys
Kaip paruošti skanius ryžius: gaminimo paslaptys

Ryžiai yra universali ir maistinga sudedamoji dalis, tinkanti tiek garnyrui, tiek pagrindiniams patiekalams. Tačiau norint, kad jie būtų purūs, skanūs ir sveiki, reikia tinkamai juos paruošti. Pateikiame patarimus, kaip virti ilgagrūdžius, apvalius, rudus ir laukinius skanius ryžius.

Svarbiausias žingsnis ruošiant skanius ryžius

Norint, kad ryžiai išvirtų purūs, svarbu juos tinkamai paruošti. Vadovaukitės šiais patarimais:

  1. Plovimas. Ryžiai turi būti plaunami po tekančiu vandeniu 5-7 kartus, kad sumažintumėte krakmolo kiekį, kuris lemia lipnumą. Naudokite sietelį, kad procesas būtų patogesnis.
  2. Mirkymas. Norėdami sutrumpinti virimo laiką, pamerkite ryžius į švarų vandenį 40-60 minučių. Po mirkymo reikės naudoti mažiau vandens, kad ryžiai nebūtų pernelyg klampūs.
  3. Plovimo trukmė. Jei gaminate risotto ar sušių ryžius, užtenka plauti tik 1-2 kartus, kad liktų reikiamas krakmolo kiekis.
Plovimas ruošiant skanius ryžius

Gaminimas pagal ryžių rūšį

Tinkami indai yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių ryžių kokybę.

  • Puodai su storu dugnu. Jie tolygiai paskirsto šilumą ir padeda išvengti pridegimo.
  • Daugiafunkciniai puodai ir garintuvai. Šiuolaikinės technologijos leidžia ne tik palengvinti procesą, bet ir išsaugoti maistines medžiagas.
  • Kazanai. Idealiai tinka plovui gaminti.

Ryžių ir vandens santykis skiriasi priklausomai nuo rūšies:

  • Plikyti: 1 stiklinė ryžių – 2 stiklinės vandens.
  • Ilgagrūdžiai: 1 stiklinė ryžių – 1,5-2 stiklinės vandens.
  • Laukiniai: 1 stiklinė ryžių – 3 stiklinės vandens.
  • Rudi: 1 stiklinė ryžių – 2,5-3 stiklinės vandens.
  • Apvalūs ir basmati: 1 stiklinė ryžių – 1,5 stiklinės vandens.
  • Sušiams: 1 stiklinė ryžių – 4 stiklinės vandens (klampiems ryžiams).

Ryžių virimo laikas pagal rūšį:

  • Ilgagrūdžiai ir apvalūs ryžiai: 20 minučių.
  • Rudi ryžiai: 30-40 minučių.
  • Laukiniai ryžiai: 60 minučių.
  • Plikyti ryžiai: 20-30 minučių.

Kaip virti ryžius sušiams

  1. Pasirinkite apvalius ryžius su dideliu krakmolo kiekiu.
  2. Ryžiai plaunami tik šaltame vandenyje.
  3. Mirkymas santykiu 1:1 15 minučių.
  4. Virkite ryžius toje pačioje mirkymo vandens proporcijoje ant mažo karščio, neužverdami dangčio.
  5. Po virimo ryžiai turi „pailsėti” po dangčiu 10 minučių.
  6. Paruoškite ryžių padažą iš ryžių acto, cukraus ir druskos.

Tradiciniai metodai ruošiant skanius ryžius

  1. Tradicinis metodas:
    • 1 stiklinė ryžių, 1,5 stiklinės vandens, druska, sviestas.
    • Virkite ant mažos ugnies 20 minučių, tada palikite „pailsėti” 10 minučių.
  2. Kepimas aliejuje:
    • Išplautus ryžius apkepkite svieste ar alyvuogių aliejuje 2 minutes.
    • Įpilkite verdančio vandens ir virkite ant mažos ugnies 20 minučių.

Naudingi patarimai

  • Nepamirškite naudoti ilgagrūdžių ryžių puriems patiekalams.
  • Pridėkite prieskonių, pvz., šafrano, kardamono ar cinamono, kad praturtintumėte skonį.
  • Niekada nemaišykite ryžių virimo metu, kad jie išliktų vientisi.
  • Virkite tik ant mažos ugnies.

Laikydamiesi šių rekomendacijų, galėsite paruošti purius ir skanius ryžius, kurie praturtins bet kokį patiekalą.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:ryžiaiRyžių virimas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pinacolados skonio žaliasis glotnutis: gaivus ir kreminis
Gėrimai

Pinacolados skonio žaliasis glotnutis: gaivus ir kreminis

2025-07-10
Nekepti karameliniai sūrio pyragėliai
Desertai

Nekepti karameliniai sūrio pyragėliai

2025-06-05
Lašišos salotos su čiorizo dešra
Receptai

Lašišos salotos su čiorizo dešra

2025-06-05
Šokoladinis pyragas be miltų
Desertai

Šokoladinis pyragas be miltų

2025-06-26

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?