ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Naudinga

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-12
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Rudens miškai dovanoja mums daugybę grybų, tačiau kartais jie gali būti nemaloniai kartūs. Norint mėgautis jų sodriu aromatu be nemalonaus poskonio, verta prisiminti seną, patikrintą močiutės triuką. Pašalinti kartumą iš grybų galima paprastais metodais, kurie ne tik pagerina skonį, bet ir išlaiko maistingąsias savybes.

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

Grybų ruošimas

Boletai, voveraitės, baravykai, pievagrybiai, medaus grybai, russulos – rudenį miškai tiesiog pilni skanių grybų. Tačiau ne visada jie pavyksta skanūs, nes kartais išsiskiria nemalonus kartumas. Vienas patikimas triukas – pamirkyti grybus piene. Tai suteikia jiems švelnesnį skonį. Pieną galima pakeisti rūgpieniu, kefyru ar net šaltu vandeniu. Virimo metu verta įpilti šiek tiek acto – jis nekeičia skonio, bet padeda išlaikyti spalvą ir neleidžia grybams juoduoti.

Grybų ruošimas

Močiutės gudrybės

Močiutės dažnai pridėdavo saldžių svogūnų arba cukraus į grybų patiekalus, kad neutralizuotų kartumą ir išsaugotų geriausias skonio savybes. Jei norite grybus užšaldyti, pirmiausia juos verta blanšuoti – trumpai pamirkyti verdančiame vandenyje. Tai neleidžia susidaryti kartumui ir padeda išlaikyti natūralų skonį.

Kada geriau atsisakyti grybų

Reikėtų prisiminti, kad intensyvus kartumas dažnai yra ženklas, jog grybai senesni arba prisikaupę teršalų iš dirvos ar oro. Tokiu atveju geriau jų nevalgyti – nors jie greičiausiai nebus nuodingi, bet skoniu ir nauda sveikatai nepasižymės.

Taip pat skaitykite

Išsikepkite batoną per 20 minučių
Išsikepkite batoną per 20 minučių
2025-09-10
Karšti sumuštiniai su slaptu ingredientu
Kepti sumuštiniai su slaptu ingredientu
2025-07-16
Nekeptas mangų sūrio tortas
Nekeptas mangų sūrio tortas
2025-07-03
Kamado receptai – greitų patiekalų idėjos
Kamado receptai – greitų patiekalų idėjos
2025-06-03

Grybus valgykite šviežius

Grybai yra sunkiai virškinami, o pakartotinis jų pašildymas tik apsunkina virškinimą. Todėl geriausia valgyti juos iš karto po paruošimo. Tai ne tik padeda išvengti skrandžio problemų, bet ir leidžia mėgautis pačia grybų esme – jų aromatu ir tekstūra.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grybaiGrybų paruošimasKartumas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

6 dalykai, kuriuos kiekviena stilinga moteris turėtų turėti drabužių spintoje
Gyvenimas

6 dalykai, kuriuos kiekviena stilinga moteris turėtų turėti drabužių spintoje

Gervuogių keksiukai
Desertai

Gervuogių keksiukai

Avižiniai grūdėtos varškės blyneliai
Blynai

Avižiniai grūdėtos varškės blyneliai

Ką svarbu žinoti apie dantų pastos sudėtį
Gyvenimas

Ką svarbu žinoti apie dantų pastos sudėtį: pavojingi ingredientai ir saugesni pasirinkimai

Paprasta gudrybė spindinčiam dušo stiklui: užtenka vos dviejų produktų iš virtuvės
Gyvenimas

Paprasta gudrybė spindinčiam dušo stiklui: užtenka vos dviejų produktų iš virtuvės

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?