ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Naudinga

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-12
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

Rudens miškai dovanoja mums daugybę grybų, tačiau kartais jie gali būti nemaloniai kartūs. Norint mėgautis jų sodriu aromatu be nemalonaus poskonio, verta prisiminti seną, patikrintą močiutės triuką. Pašalinti kartumą iš grybų galima paprastais metodais, kurie ne tik pagerina skonį, bet ir išlaiko maistingąsias savybes.

Grybų ruošimas

Boletai, voveraitės, baravykai, pievagrybiai, medaus grybai, russulos – rudenį miškai tiesiog pilni skanių grybų. Tačiau ne visada jie pavyksta skanūs, nes kartais išsiskiria nemalonus kartumas. Vienas patikimas triukas – pamirkyti grybus piene. Tai suteikia jiems švelnesnį skonį. Pieną galima pakeisti rūgpieniu, kefyru ar net šaltu vandeniu. Virimo metu verta įpilti šiek tiek acto – jis nekeičia skonio, bet padeda išlaikyti spalvą ir neleidžia grybams juoduoti.

Grybų ruošimas

Močiutės gudrybės

Močiutės dažnai pridėdavo saldžių svogūnų arba cukraus į grybų patiekalus, kad neutralizuotų kartumą ir išsaugotų geriausias skonio savybes. Jei norite grybus užšaldyti, pirmiausia juos verta blanšuoti – trumpai pamirkyti verdančiame vandenyje. Tai neleidžia susidaryti kartumui ir padeda išlaikyti natūralų skonį.

Kada geriau atsisakyti grybų

Reikėtų prisiminti, kad intensyvus kartumas dažnai yra ženklas, jog grybai senesni arba prisikaupę teršalų iš dirvos ar oro. Tokiu atveju geriau jų nevalgyti – nors jie greičiausiai nebus nuodingi, bet skoniu ir nauda sveikatai nepasižymės.

Taip pat skaitykite

Naminis sirupas, receptai, kaip pasigaminti
Naminis sirupas arbatai – natūralus ir kupinas vitaminų. Išbandykite 4 skirtingus skonius
2025-06-16
Kugelis ir 3 receptai. Kugelio receptas
Kugelis: istorijos vingiai ir 3 skanūs receptai įvairioms progoms
2025-06-02
Šaldyta mėsa. Šis triukas padės atšildyti maltą mėsą per 20 minučių
Kaip atšildyti maltą mėsą per 20 minučių? Patarimais dalijasi virtuvės šefas
2025-08-22
Be lukšto virti kiaušiniai su šonine ir smidrais
Be lukšto virti kiaušiniai su šonine ir smidrais
2025-08-29

Grybus valgykite šviežius

Grybai yra sunkiai virškinami, o pakartotinis jų pašildymas tik apsunkina virškinimą. Todėl geriausia valgyti juos iš karto po paruošimo. Tai ne tik padeda išvengti skrandžio problemų, bet ir leidžia mėgautis pačia grybų esme – jų aromatu ir tekstūra.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grybaiGrybų paruošimasKartumas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kurios Europos šalys iš tiesų myli kates? Rezultatai gali nustebinti
Įdomu

Kurios Europos šalys iš tiesų myli kates? Rezultatai gali nustebinti

Dušo užuolaida: palikti atidarytą ar uždarytą po maudynių?
Gyvenimas

Dušo užuolaida: palikti atidarytą ar uždarytą po maudynių?

Jis apgaudinėjo žmoną su jos mama
Žmonės

Jis apgaudinėjo žmoną su jos mama. Visa šeima žinojo apie šį romaną

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Naudinga

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

1 tipo diabetas: naujas proveržis gydyme gali pakeisti milijonų gyvenimus
Įdomu

1 tipo diabetas: naujas proveržis gydyme gali pakeisti milijonų gyvenimus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?