ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Kaip saugiai atitirpinti vištieną: geriausi metodai ir klaidos, kurių reikėtų vengti
Gyvenimas

Kaip saugiai atitirpinti vištieną: geriausi metodai ir klaidos, kurių reikėtų vengti

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Vištiena yra vienas populiariausių ir universaliausių baltymų šaltinių, kurį daugelis naudoja kasdien. Tačiau neteisingai atitirpinta mesa gali tapti pavojinga sveikatai, todėl svarbu žinoti, kaip atitirpinti vištieną teisingai.

Kaip saugiai atitirpinti vištieną: metodai ir klaidos
Kaip saugiai atitirpinti vištieną: metodai ir klaidos

Netinkamas vištienos atitirpinimas gali sukelti bakterijų, tokių kaip Salmonella, Clostridium perfringens ar Campylobacter, dauginimąsi. Be to, svarbu vengti kryžminės taršos, kai žalia vištiena ar jos sultys liečiasi su kitais produktais, paviršiais ar įrankiais.

Geriausi būdai atitirpinti vištieną

1. Atitirpinimas šaldytuve – saugiausias metodas

Specialistai vieningai sutaria, kad saugiausias būdas atitirpinti vištieną yra palikti ją šaldytuve per naktį. Šis metodas apsaugo nuo bakterijų dauginimosi, nes vištiena visą laiką lieka saugioje temperatūroje.

Taip pat skaitykite

Keturi mitai, kurie gali sugriauti santykius
4 didžiausi mitai, kurie gali sugriauti santykius
2025-08-14
10 frazių, kurias išgirdusi moteris turėtų iškart nutraukti santykius
10 frazių, kurias išgirdusi moteris turėtų iškart nutraukti santykius
2025-06-28
Kaip dažnai reikia plauti užuolaidas?
Kaip dažnai reikia plauti užuolaidas? Atsako valymo ekspertai
2025-07-03
Kaip atsikratyti šuns kvapo? Patarimai
Kaip atsikratyti šuns kvapo namuose? Veiksmingi patarimai
2025-06-19

Kaip tai padaryti?

  1. Vištieną palikite originalioje pakuotėje arba įdėkite į sandarų plastikinį maišelį.
  2. Padėkite ją į gilų indą, kad sultys neištekėtų ant šaldytuvo lentynų.
  3. Priklausomai nuo vištienos dydžio, atitirpinimas gali užtrukti nuo 12 iki 24 valandų.
  4. Atitirpintą vištieną galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų.

Šis metodas yra saugus ir nekenkia vištienos tekstūrai bei skoniui.

2. Atitirpinimas šaltame vandenyje – greitesnis variantas

Jei neturite laiko laukti 12–24 valandų, galite naudoti šalto vandens metodą. Šis būdas yra greitesnis, tačiau reikalauja daugiau priežiūros.

Kaip tai padaryti?

  1. Vištieną įdėkite į sandarų plastikinį maišelį, kad vanduo nesiliestų su mėsa.
  2. Panardinkite maišelį į dubenį su šaltu vandeniu.
  3. Kas 30 minučių pakeiskite vandenį, kad jis išliktų šaltas.
  4. Maždaug 500 g vištienos atitirpsta per 30 minučių, o visa višta gali užtrukti 2–3 valandas.
  5. Atitirpintą vištieną būtina nedelsiant kepti ar virti.
Geriausi būdai atitirpinti vištieną

Metodai, kurių reikėtų vengti norint atitirpinti vištieną

1. Atitirpinimas mikrobangų krosnelėje

Nors USDA leidžia naudoti mikrobangų krosnelę, šis metodas gali neigiamai paveikti vištienos tekstūrą, nes dalis vištienos pradeda kepti dar nevisiškai atitirpus. Be to, tokia vištiena turi būti nedelsiant gaminama, nes jos temperatūra jau gali būti pavojingoje zonoje.

2. Atitirpinimas kambario temperatūroje

Taip pat skaitykite

Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?
Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?
2025-06-04
Stipri magnetinė audra smogs gegužės 29-ąją: štai ką turite žinoti
Stipri magnetinė audra smogs gegužės 29-ąją: štai ką turite žinoti ir kaip pasiruošti nepakartojamam reginiui danguje
2025-06-04
Pelėsis skalbimo mašinoje.
Pelėsis atsirado jūsų skalbimo mašinoje? Štai kaip jį panaikinti
2025-07-25
Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam
Mėgstate kepti ant griliaus? Šią informaciją būtina žinoti kiekvienam
2025-06-08

Tai pavojingiausias būdas, nes vištiena gali per ilgai būti bakterijoms palankioje temperatūroje. Net jei ji atrodo atitirpusi, bakterijos gali intensyviai daugintis ir padidinti apsinuodijimo maistu riziką.

3. Atitirpinimo padėklai

Nors rinkoje populiarėja atitirpinimo padėklai, moksliniai tyrimai nerodo, kad jie veikia geriau nei paprastas atitirpinimas šaltame vandenyje. Be to, vištiena vis tiek tam tikrą laiką bus kambario temperatūroje, kas gali sukelti sveikatos pavojų.

Ar galima vištieną gaminti neatitirpinus?

Taip, galima! Pagal USDA, vištieną galima kepti ar virti tiesiai iš šaldiklio, tačiau tai užtruks 50% ilgiau nei gaminant atitirpintą vištieną.

Geriausi būdai gaminti šaldytą vištieną:

  • Kepimas orkaitėje – tinkamiausias didesniems gabalams.
  • Kepimas keptuvėje – geriausiai tinka mažoms vištienos dalims.
  • Karšto oro gruzdintuvė (air fryer) – sveikesnė alternatyva su traškia plutele.

Šaldytos vištienos negalima gaminti lėto virimo puode, nes mėsa gali per ilgai išbūti pavojingoje temperatūroje.

Saugumo patarimai

  • Niekada nepalikite vištienos kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.
  • Visada plaukite rankas, pjaustymo lentas ir peilius po kontakto su žalia vištiena.
  • Naudokite maisto termometrą: vištienos krūtinėlės temperatūra turi pasiekti 75°C, o blauzdelių ir sparnelių – 80–85°C.

Saugiausias bŭas atitirpinti vištieną yra per naktį šaldytuve, o jei reikia greičiau – šaltame vandenyje. Mikrobangų krosnelė ar kambario temperatūra gali kelti riziką sveikatai, todėl jų geriau vengti. Laikydamiesi šių patarimų, užkrinsite, kad jūsų patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs!

Šaltinis: https://www.bhg.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Atitirpinimasšaldytuvasvištiena

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Dermatologai atsakė kaip dažnai reikia praustis?
Sveikata ir grožis

Dermatologai atsakė, kaip dažnai reikia praustis

Smidrų salotos su bolivine balanda, granatais ir fetos sūriu
Receptai

Smidrų salotos su bolivine balanda, granatais ir fetos sūriu

Kas atsitiks, jei kavą iškeisite į arbatą? Moksliniais faktais pagrįsti pokyčiai
Sveikata ir grožis

Kas atsitiks, jei kavą iškeisite į arbatą? Moksliniais faktais pagrįsti pokyčiai

Špinatais ir rikota įdaryti cannelloni makaronai
Makaronų patiekalai

Špinatais ir rikota įdaryti cannelloni makaronai

Pomidorų sultys
Naudinga

Pomidorų sultys. Kaip pasigaminti ir kam tinka?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?