ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Kaip saugiai atitirpinti vištieną: geriausi metodai ir klaidos, kurių reikėtų vengti
Gyvenimas

Kaip saugiai atitirpinti vištieną: geriausi metodai ir klaidos, kurių reikėtų vengti

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kaip saugiai atitirpinti vištieną: metodai ir klaidos
Kaip saugiai atitirpinti vištieną: metodai ir klaidos

Vištiena yra vienas populiariausių ir universaliausių baltymų šaltinių, kurį daugelis naudoja kasdien. Tačiau neteisingai atitirpinta mesa gali tapti pavojinga sveikatai, todėl svarbu žinoti, kaip atitirpinti vištieną teisingai.

Netinkamas vištienos atitirpinimas gali sukelti bakterijų, tokių kaip Salmonella, Clostridium perfringens ar Campylobacter, dauginimąsi. Be to, svarbu vengti kryžminės taršos, kai žalia vištiena ar jos sultys liečiasi su kitais produktais, paviršiais ar įrankiais.

Geriausi būdai atitirpinti vištieną

1. Atitirpinimas šaldytuve – saugiausias metodas

Specialistai vieningai sutaria, kad saugiausias būdas atitirpinti vištieną yra palikti ją šaldytuve per naktį. Šis metodas apsaugo nuo bakterijų dauginimosi, nes vištiena visą laiką lieka saugioje temperatūroje.

Taip pat skaitykite

Valymo priemonė su alumi ir dantų pasta
Išbandykite šią gudrybę alumi ir dantų pasta: naudoju šią priemonę daug metų ir rekomenduoju kitiems!
2025-09-12
Gynybos mechanizmai: kaip jie veikia mūsų psichiką?
Gynybos mechanizmai: kaip jie veikia mūsų psichiką?
2025-08-11
Kaip išvalyti silkę nuo ašakų paprastai ir greitai
Kaip per kelias sekundes pašalinti silkių ašakas: gudrus restoranų šefų metodas
2025-11-05
Populiariausi būdai, kaip išvalyti paltus namuose
Populiariausi būdai, kaip išvalyti paltus namuose
2025-11-14

Kaip tai padaryti?

  1. Vištieną palikite originalioje pakuotėje arba įdėkite į sandarų plastikinį maišelį.
  2. Padėkite ją į gilų indą, kad sultys neištekėtų ant šaldytuvo lentynų.
  3. Priklausomai nuo vištienos dydžio, atitirpinimas gali užtrukti nuo 12 iki 24 valandų.
  4. Atitirpintą vištieną galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų.

Šis metodas yra saugus ir nekenkia vištienos tekstūrai bei skoniui.

2. Atitirpinimas šaltame vandenyje – greitesnis variantas

Jei neturite laiko laukti 12–24 valandų, galite naudoti šalto vandens metodą. Šis būdas yra greitesnis, tačiau reikalauja daugiau priežiūros.

Kaip tai padaryti?

  1. Vištieną įdėkite į sandarų plastikinį maišelį, kad vanduo nesiliestų su mėsa.
  2. Panardinkite maišelį į dubenį su šaltu vandeniu.
  3. Kas 30 minučių pakeiskite vandenį, kad jis išliktų šaltas.
  4. Maždaug 500 g vištienos atitirpsta per 30 minučių, o visa višta gali užtrukti 2–3 valandas.
  5. Atitirpintą vištieną būtina nedelsiant kepti ar virti.
Geriausi būdai atitirpinti vištieną

Metodai, kurių reikėtų vengti norint atitirpinti vištieną

1. Atitirpinimas mikrobangų krosnelėje

Nors USDA leidžia naudoti mikrobangų krosnelę, šis metodas gali neigiamai paveikti vištienos tekstūrą, nes dalis vištienos pradeda kepti dar nevisiškai atitirpus. Be to, tokia vištiena turi būti nedelsiant gaminama, nes jos temperatūra jau gali būti pavojingoje zonoje.

2. Atitirpinimas kambario temperatūroje

Taip pat skaitykite

Perpjautos citrinos galia jūsų miegamajame.
Kodėl turėtumėte pasidėti perpjautą citrinos puselę šalia miegamojo lovos nakčiai?
2025-08-05
Patikimi indukcinės kaitlentės valymo būdai.
Patikimi indukcinės kaitlentės valymo būdai. Ką verta naudoti?
2025-09-25
Kurią vietą prausiate duše pirmiausiai gali pasakyti šį tą apie jus
Kurią kūno vietą prausiate duše pirmiausiai? Pasak ekspertų, tai gali pasakyti šį tą apie jus
2025-07-29
Katės alergenai: kaip sumažinti jų poveikį namuose
Katės alergenai: kaip sumažinti jų poveikį namuose
2025-08-15

Tai pavojingiausias būdas, nes vištiena gali per ilgai būti bakterijoms palankioje temperatūroje. Net jei ji atrodo atitirpusi, bakterijos gali intensyviai daugintis ir padidinti apsinuodijimo maistu riziką.

3. Atitirpinimo padėklai

Nors rinkoje populiarėja atitirpinimo padėklai, moksliniai tyrimai nerodo, kad jie veikia geriau nei paprastas atitirpinimas šaltame vandenyje. Be to, vištiena vis tiek tam tikrą laiką bus kambario temperatūroje, kas gali sukelti sveikatos pavojų.

Ar galima vištieną gaminti neatitirpinus?

Taip, galima! Pagal USDA, vištieną galima kepti ar virti tiesiai iš šaldiklio, tačiau tai užtruks 50% ilgiau nei gaminant atitirpintą vištieną.

Geriausi būdai gaminti šaldytą vištieną:

  • Kepimas orkaitėje – tinkamiausias didesniems gabalams.
  • Kepimas keptuvėje – geriausiai tinka mažoms vištienos dalims.
  • Karšto oro gruzdintuvė (air fryer) – sveikesnė alternatyva su traškia plutele.

Šaldytos vištienos negalima gaminti lėto virimo puode, nes mėsa gali per ilgai išbūti pavojingoje temperatūroje.

Saugumo patarimai

  • Niekada nepalikite vištienos kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.
  • Visada plaukite rankas, pjaustymo lentas ir peilius po kontakto su žalia vištiena.
  • Naudokite maisto termometrą: vištienos krūtinėlės temperatūra turi pasiekti 75°C, o blauzdelių ir sparnelių – 80–85°C.

Saugiausias bŭas atitirpinti vištieną yra per naktį šaldytuve, o jei reikia greičiau – šaltame vandenyje. Mikrobangų krosnelė ar kambario temperatūra gali kelti riziką sveikatai, todėl jų geriau vengti. Laikydamiesi šių patarimų, užkrinsite, kad jūsų patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs!

Šaltinis: https://www.bhg.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Atitirpinimasšaldytuvasvištiena

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip su sušių lazdelėmis pašalinti plaukus iš kanalizacijos?
Gyvenimas

Kaip su sušių lazdelėmis pašalinti plaukus iš kanalizacijos?

Makaronai su šviežiomis dešrelėmis
Makaronų patiekalai

Makaronai su šviežiomis dešrelėmis

gėrimas gerina atmintį ir padeda kovoti su nemiga
Sveikata ir grožis

Šis gėrimas gerina atmintį ir padeda kovoti su nemiga: gerkite vietoj įprastos kavos!

Kaip išvengti blakių keliaujant: ekspertės patarimai ir gudrybės, apie kurias dar negirdėjote
Gyvenimas

Kaip išvengti blakių keliaujant: ekspertės patarimai ir gudrybės, apie kurias dar negirdėjote

5 ženklai, kad gyvenimas netrukus smarkiai pasikeis
Horoskopai

5 ženklai, kad gyvenimas netrukus smarkiai pasikeis

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?