„Jei valgysite košes, būsite sveikas visą gyvenimą!” – taip sako populiari patarlė, kurios išmintis neabejotinai yra neįkainojama. Ne veltui pediatrai nuo septynių mėnesių pataria į vaikų racioną įtraukti maistingas kruopas.

Pamenate darželio ryžių košę? Ne kiekvienas virėjas gali pagaminti tokį skanų maistą! Kiekvienos kruopos turi savų gaminimo gudrybių: kai kurias geriau mirkyti per naktį, o kitas virti vos porą minučių. Ir šiandien mes atskleisime skanių košių iš populiarių kruopų paslaptis.
Skanių kruopų gaminimo gudrybės
Norėdami gauti sodrią ir švelnią ryžių košę, užvirkite 1 litrą pieno, įberkite druskos ir cukraus pagal skonį, tada įpilkite 1 puodelį nuplautų ryžių. Virkite 2-3 minutes, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite šiltai. Po 30 minučių košė paruošta valgyti! Norint, kad ryžiai neišsivirintų per daug, juos reikėtų kartais pamaišyti, o jei norite išgauti ypatingą kvapą – įberkite žiupsnelį vanilinio cukraus ar įdėkite sviesto gabalėlį.
Grikiai
Grikius galima mirkyti per naktį, o ryte pakanka vandenį pakeisti, nuplauti ir užvirti. Klasikinis grikių be mirkymo receptas: reikia paimti vieną dalį grikių ir dvi dalis vandens, užvirti, nukelti nuo ugnies ir palikti pastovėti 15 minučių. Norint suteikti daugiau skonio, vietoj vandens galima naudoti sultinį, o baigus virti – pagardinti šaukštu sviesto arba šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai bus minkštesni ir skanesni, jei bus paruošti vakare ir palikti iki pusryčių. Dribsniams reikia paimti 1 litrą pieno, užvirti, nukelti nuo ugnies ir suvynioti. Ryte košę tiesiog reikia pašildyti. Avižų košę galima gardinti vaisiais, uogomis ar šaukšteliu medaus – taip ne tik pagerinsite skonį, bet ir papildysite organizmą naudingomis medžiagomis.
Manų kruopos
Klaidinga manyti, kad manų kruopos turėtų būti pilamos į verdantį pieną. Košė pasirodys skanesnė ir be gabalėlių, jei užpilsite 4 šaukštus manų kruopų su litru pieno ir maišant užvirsite. Po 2 minučių išjunkite ugnį ir uždenkite, palikite 20 minučių. Norėdami, kad manų košė būtų dar švelnesnė, galite įdėti šiek tiek sviesto arba šlakelį grietinėlės.
Kukurūzų košė
Kukurūzų košė yra bene vienintelė mūsų sąraše, kurią reikia virti ilgai, per 30 minučių. 1 šaukštui kruopų reikia 2,5 šaukšto vandens, supilkite kruopas į verdantį vandenį. Dažnai tokia košė ruošiama orkaitėje: nuplautas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite druskos, cukraus, razinų pagal skonį, uždenkite ir padėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 40 minučių.
Tada išimkite puodą ir sumaišykite turinį, grąžinkite jį atgal dar 10 minučių į orkaitę. Kukurūzų košė puikiai dera su vaisiais, uogiene ar net šiek tiek tarkuoto sūrio, jei norite pikantiško varianto.

Kaip pasirinkti kokybiškas kruopas?
Renkantis kruopas verta atkreipti dėmesį į jų spalvą ir kvapą – jos neturėtų būti pilkos ar turėti nemalonų aromatą. Pakuotėje neturi būti dulkių, trupinių ar vabzdžių. Patikimiausia pirkti kruopas skaidrioje pakuotėje, kad matytumėte jų kokybę. Geriausia jas laikyti sandariuose stiklainiuose, sausoje ir vėsioje vietoje, kad neprarastų skonio ir maistingųjų savybių.
Maistingumo svarba ir nauda organizmui
Kruopos – vienas svarbiausių sudėtinių sveikos mitybos elementų. Jos aprūpina organizmą sudėtingais angliavandeniais, suteikia energijos visai dienai, be to, turi daug skaidulų, kurios gerina virškinimą. Pavyzdžiui, avižos padeda reguliuoti cholesterolio lygį, o grikiai – stiprina kraujagysles. Ryžiai puikiai tinka tiems, kurie turi jautrų skrandį, o kukurūzai – turintiems glitimo netoleravimą.
Dažniausios klaidos verdant košes
Daugelis klaidingai mano, kad kuo ilgiau virs kruopas, tuo skanesnė bus košė, tačiau pervirimas dažnai sugadina tekstūrą. Taip pat nereikėtų persistengti su druska ar cukrumi – geriau pagardinti po virimo. Svarbu naudoti tinkamą vandens ar pieno kiekį, nes per didelis skysčio kiekis pavers košę per skysta, o per mažas – sausa.
Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį, kaip gaminti gardžias košes, tiesa? Tačiau vadovaujantis šiais patarimais, net ir paprasčiausios kruopos pavirs tikru virtuvės šedevru, kuriuo mėgausis visa šeima.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.