Česnakai priklauso amarilinių (Amaryllis) šeimai ir yra giminingi tokioms gražioms gėlėms kaip meilenis (hippeastrum), klivija, eucharis ir narcizas. Ši kompanija atrodo neįprasta, tačiau česnakai pasižymi ypatingomis savybėmis. Jų skonį ir kvapą atpažįsta visi, o aštrumas pajuntamas iš karto, tačiau tai tik maža dalis to, ką šis augalas gali pasiūlyti.
Česnakuose gausu maistinių medžiagų ir vitaminų. Juose randama B grupės vitaminų (B1, B3, B4, B6), taip pat kalio, kalcio, fosforo, magnio, natrio, sieros ir vitamino C. Nors česnakai yra gana kaloringi – apie 149 kcal 100 gramų – jie nekelia pavojaus svoriui, nes suvalgyti tokį kiekį vienu metu beveik neįmanoma. Tačiau verta žinoti, kad česnakai aktyvina skrandžio sulčių gamybą ir gali padidinti apetitą.
Kokios yra svarbiausios česnakų naudingosios savybės?
Dėl didelio fitoncidų kiekio česnakai pasižymi stipriomis baktericidinėmis, antivirusinėmis ir net antihelmintinėmis savybėmis, kurias pripažįsta mokslininkai visame pasaulyje. Nuo senų laikų česnakai naudojami kovojant su virusinėmis ir peršalimo ligomis.
Susmulkintos česnako skiltelės dažnai naudojamos patalpų orui valyti nuo patogeninių virusų. Šis metodas veiksmingas ir ypač dažnai taikomas vaikų darželiuose bei mokyklose. Be to, česnakai garsėja savo apsauga nuo vėžio – juose esantis alicinas gali sumažinti plaučių vėžio riziką ir naikinti navikines ląsteles. Ne veltui česnakai plačiai naudojami tradicinėje medicinoje Indijoje, Kinijoje, Prancūzijoje ir Italijoje.
Kasdien suvalgant po 1 česnako skiltelę, galima:
- sustiprinti imuninę sistemą;
- sumažinti kraujospūdį;
- sumažinti blogojo cholesterolio kiekį;
- sumažinti cukraus kiekį kraujyje;
- sumažinti vėžinių susirgimų riziką.
Kada česnakai gali pakenkti organizmui?
Nors česnakai yra naudingi, jie turi ir tam tikrų išlygų. Daugeliui žmonių jie nekenkiantys, tačiau svarbu žinoti keletą situacijų, kada juos vartoti reikėtų atsargiai.
Česnakų nerekomenduojama valgyti tuščiu skrandžiu, nes jie gali sukelti skrandžio skausmą, deginimą ir pykinimą. Jų negali vartoti asmenys, sergantys epilepsija – česnakai gali išprovokuoti priepuolį. Taip pat būtina atsižvelgti į individualų netoleravimą ir vengti česnakų, jei sergama virškinamojo trakto uždegiminėmis ligomis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.