Jeigu norite sveikai maitintis, bet nenorite atsisakyti gardaus maisto, kepti burokėliai yra puikus pasirinkimas. Jie gali pakeisti bet kurį garnyrą, suteikdami patiekalams skonio ir spalvų, o kalorijų juose gerokai mažiau nei tradiciniuose keptuose produktuose. Be to, burokėliai turi daugybę naudingų savybių, todėl juos verta įtraukti į kasdienę mitybą.

Burokėlių nauda sveikatai
Kepti burokėliai – ne tik skanus, bet ir itin naudingas garnyras. Šie daržovės:
- Palaiko imunitetą ir stiprina organizmą;
- Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą;
- Mažina cholesterolio kiekį ir kraujospūdį;
- Apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio;
- Stiprina plaukus, nagus ir odą;
- Palaiko kepenų funkciją ir veikia kaip diuretikas;
- Skatina virškinimą ir reguliarų tuštinimąsi;
- Malšina menstruacijų skausmus;
- Gerina regėjimą ir padeda kovoti su nuovargiu;
- Sudėtyje gausu jodo, vitaminų C ir E, geležies, magnio, cinko ir kalio;
- Dėl folio rūgšties tinka nėščiosioms ir teigiamai veikia vaisiaus vystymąsi.
Be šių savybių, burokėliuose yra unikalių mikroelementų, kurie palaiko odos elastingumą ir gali padėti apsisaugoti nuo raukšlių atsiradimo.
Kepti burokėliai su česnaku ir rozmarinu: receptas
Šis garnyras yra labai paprastai paruošiamas, bet skonis – nuostabus.
Jums reikės:
- 400 g burokėlių
- 1 česnako galvutės
- 4 arb. š. alyvuogių aliejaus
- 1 rozmarino šakelės
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimas:- Burokėlius nuplaukite ir supjaustykite į dvi ar keturias dalis.
- Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Tarp gabalėlių įdėkite česnako skiltelių.
- Alyvuogių aliejų sumaišykite su druska ir pipirais, pabarstykite burokėlius ir palikite 30 minučių pastovėti.
- Pabarstykite rozmarino lapeliais ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite 170 °C temperatūroje 45–55 minutes.
- Kai burokėliai suminkštės (patikrinkite peiliu), išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite, nulupkite ir patiekite.
Tokiu būdu paruošti kepti burokėliai tiks tiek prie mėsos, tiek prie žuvies ar vegetariškų patiekalų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.