Fermentuoti produktai vis dažniau vadinami natūraliais sveikatos sąjungininkais, tačiau naujausias klinikinis tyrimas parodė, kad kimchi išsiskiria iš kitų. Mokslininkai nustatė, jog šis tradicinis korėjietiškas patiekalas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda ją subalansuoti, apsaugodamas organizmą nuo per stiprių imuninių reakcijų.
Tyrimo rezultatus paskelbė Pasaulinis kimchi institutas, veikiantis Pietų Korėjos Mokslo ir informacinių technologijų ministerijos priežiūroje. Tai pirmasis pasaulyje tyrimas, kuriame kimchi poveikis žmogaus imuninei sistemai buvo nagrinėjamas ląstelių lygmeniu.
Kaip buvo atliktas tyrimas
Klinikiniame tyrime dalyvavo antsvorio turintys suaugusieji. Dvylikos savaičių laikotarpiu jie buvo suskirstyti į tris grupes. Viena grupė vartojo placebą, antroji – natūraliai fermentuoto kimchi miltelius, o trečioji – kimchi, pagamintą naudojant specialią pradinę fermentacijos kultūrą.
Pasibaigus tyrimui, mokslininkai analizavo dalyvių kraujo ląsteles naudodami vienos ląstelės genetinės transkriptomikos metodą. Šis pažangus tyrimo būdas leido pastebėti subtilius imuninės sistemos pokyčius, kurie įprastų tyrimų metu dažnai lieka nepastebėti.
Ką mokslininkai sužinojo apie kimchi poveikį imuninei sistemai
Tyrimo rezultatai parodė, kad reguliariai vartojusių kimchi dalyvių organizme padidėjo antigeną pateikiančių ląstelių aktyvumas. Šios ląstelės yra atsakingos už virusų ir bakterijų atpažinimą bei signalų perdavimą kitoms imuninės sistemos grandims.
Taip pat nustatyta, kad CD4+ T ląstelės formavosi labiau subalansuotai. Tai reiškia, kad kimchi ne tik stiprina apsaugines organizmo reakcijas, bet ir padeda kontroliuoti per didelį imuninį atsaką, kuris gali sukelti uždegiminius procesus.

Kodėl fermentacijos būdas keičia kimchi poveikį
Mokslininkai atkreipė dėmesį, kad fermentacijos metodas turi didelę reikšmę. Nors abu kimchi tipai buvo naudingi, kontroliuotos fermentacijos būdu pagamintas produktas pasižymėjo stipresniu imunomoduliuojančiu poveikiu.
Toks kimchi geriau padėjo ląstelėms atpažinti grėsmes ir kartu sumažino pernelyg aktyvios imuninės sistemos riziką. Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus dr. Lee Woo-jae, šie rezultatai atveria kelią funkcinių maisto produktų kūrimui, kuriuose kimchi galėtų būti naudojamas kaip moksliškai pagrįsta priemonė imunitetui palaikyti.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.