ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Ko negalima kepti ant griliaus? Atsako šefas
Naudinga

Ko negalima kepti ant griliaus? Atsako šefas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-02
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ko negalima kepti ant griliaus?
Ko negalima kepti ant griliaus?

Grilio sezonas – puikus metas mėgautis lauke praleistu laiku ir skaniais keptais patiekalais. Tačiau ne visi produktai tinka kepti ant atviros ugnies. Šiame straipsnyje aptarsime, ko negalima kepti ant griliaus, ir paaiškinsime, kodėl šis maistas netinkamas tokiam paruošimui.

Minkšti ir sultingi produktai, linkę subyrėti

Kai kurie produktai tiesiog pernelyg minkšti ir sultingi, kad jiems kepimas ant grilio būtų tinkamas. Pavyzdžiui, salotos, špinatai ar kitos lapinės daržovės greitai sudegs ir praras savo skonį bei tekstūrą. Jų gležna struktūra neatlaikys aukštos temperatūros ir tiesiog taps nepatraukli.

Taip pat geriau vengti kepti vaisius, kaip braškes ar vyšnias, nes jie gali prarasti savo formą ir tapti minkšti bei apdegę. Jų sultingumas sukels liepsnojimą ir nelygų kepimą.

Švelnūs sūriai, tokie kaip feta ar mocarela, taip pat dažnai būna netinkami, nes jie išsilydo ar prikepa prie grotelių, prarasdami savo skonį ir tekstūrą.

Vietoj to, juos geriau patiekti kaip garnyrą prie jau paruošto maisto, pavyzdžiui, ant keptos mėsos ar salotų. Grilio karštis gali sugadinti ir tokius produktus kaip pomidorai, kurie gali tiesiog sproginėti nuo karščio. Geriau juos kepti ant mažesnės ugnies, orkaitėje arba naudoti kaip garnyrą jau po kepimo.

Ko negalima kepti ant griliaus? Dideli mėsos gabalai

Produktai su plonu apvalkalu ar gležna struktūra

Dešrelės su plonu apvalkalu, ypač natūralios kiaulės žarnos, gali lengvai suplyšti ir išsilydyti ant karštų grilio grotelių, prarandant sultingumą ir patrauklią išvaizdą, tokias dešreles geriausia kepti su grotelėse, su tankiau išdėliotais metalo strypeliais arba ant griliui specialiai pritaikyto akmens.

Žuvys su gležna mėsa, tokios kaip menkė ar otas, dažnai prilimpa prie grotelių ir subyra kepant, todėl jas geriau kepti ant kepimo popieriaus arba specialaus kepimo akmens. Kiti produktai su plonu apvalkalu ar gležna struktūra, pavyzdžiui, farširuoti pomidorai ar paprikos, taip pat gali lengvai suplyšti ar prikepti.

Jūros gėrybės, tokios kaip krevetės ar kalmarai, greitai iškepa, todėl jas lengva perkepti ant grilio. Norint išvengti šių problemų ir užtikrinti gerą kepsnio išvaizdą bei skonį priovalote akylai stebėti juos kepimo metu, tačiau jei griliuje kepti vis nepasiseka, tokius produktus geriau apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus arba orkaitėje, naudojant tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką.

Produktai, kuriems reikia ilgo kepimo laiko

Kai kurie produktai reikalauja ilgo kepimo laiko, todėl jiems grilius nėra tinkamas. Pavyzdžiui, didelis kepsnys gali būti nevienodai iškeptas, o vidus gali likti žalias. Tokiems produktams rekomenduojama naudoti arba uždengiamus ir lėtam kepimui tinkamus grilius, tačiau jei neturite tokio griliaus, tuomet geriausia pasinaudoti orkaite.

Ko negalima kepti ant griliaus? Dideli mėsos gabalai

Produktai, kurie gali sukelti gaisrą

Kai kurie produktai, pavyzdžiui, labai riebūs mėsos gabalai, ypač su dideliu išoriniu riebalų sluoksniu, arba maistas su dideliu cukraus kiekiu, gali sukelti gaisrą grilyje. Didelis riebalų kiekis gali išsilydyti ir užsiliepsnoti, ypač jei grilius per karštas arba riebalai patenka tiesiai ant anglių.

Maistas su dideliu cukraus kiekiu, pavyzdžiui, glazūruotos dešrelės ar marinuoti kepsniai, gali greitai apdegti ir pradėti degti atvira liepsna. Šie gaisrai gali sugadinti ne tik patį maistą, bet ir grilio įrangą, pakenkti aplinkai ir net kelti pavojų saugumui. Todėl būtina būti atsargiems ir stebėti kepimo procesą.

Rekomenduojama naudoti grilio šepetį, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus nuo grotelių ir sumažintumėte gaisro riziką. Jei maistas pradeda degti, nedelsiant sumažinkite ugnies intensyvumą arba užgesinkite liepsną su vandeniu ar specialiu gesintuvu. Atsargumas ir nuolatinis dėmesys kepimo procesui yra būtini, siekiant išvengti nelaimės.

Tinkamas maisto pasirinkimas yra raktas į sėkmingą kepimą ant grilio. Atsižvelgdami į maisto produktų savybes ir laikydamiesi saugos taisyklių, galėsite mėgautis skaniais ir saugiais keptais patiekalais. Eksperimentuokite su tinkančiais produktais ir atraskite naujus skonius!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:daržovėsGriliusmėsa

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Makaronų apkepas su šviežiomis dešrelėmis
Apkepai

Makaronų apkepas su šviežiomis dešrelėmis

2025-06-25
Gaivios ridikėlių ir žalumynų salotos su garstyčiomis
Receptai

Gaivios ridikėlių ir žalumynų salotos su garstyčiomis

2025-06-04
Kaip greitai pasigaminti naminį lydytą sūrį
Naudinga

Kaip greitai pasigaminti naminį lydytą sūrį: skaniau nei iš parduotuvės

2025-06-16
Natūraliai saldūs morkų pyrago skonio keksiukai
Desertai

Natūraliai saldūs morkų pyrago skonio keksiukai

2025-06-28

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?