Pienas yra vienas iš populiariausių maisto produktų, tačiau derinant jį su kitais maisto produktais, verta atkreipti dėmesį į tam tikras taisykles. Nors pienas yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis, jo derinimas su kai kuriais maisto produktais gali sukelti nemalonumų virškinimo sistemoje ir sutrikdyti medžiagų apykaitą. Tad kokius maisto produktus geriausia derinti su pienu, o kurių reikėtų vengti?
Pieno maistinė vertė
Pienas yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, todėl jis dažnai yra rekomenduojamas augantiems vaikams, tačiau jo nauda nesibaigia tik vaikystėje. Pienas turi daug baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalcis, vitaminas D, B2, B12, kalis ir fosforas. Reguliarus pieno vartojimas gali padėti išlaikyti kaulų sveikatą, sumažinti kraujospūdį ir netgi sumažinti riziką susirgti tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimeriu ir 2 tipo diabetu. Tačiau svarbu žinoti, kad pieno virškinimas priklauso nuo amžiaus ir sveikatos būklės, todėl vyresniems žmonėms reikėtų rinktis fermentuotus pieno produktus.
Pienas ir citrusiniai vaisiai: derinimo pavojai
Nors pienas yra labai universalus, derinant jį su tam tikrais maisto produktais, reikia būti atsargiems. Pavyzdžiui, mitybos specialistai rekomenduoja vengti pieno vartojimo kartu su citrusiniais vaisiais. Dėl šio derinio gali pablogėti maisto medžiagų įsisavinimas, o jūsų skrandžiui gali kilti problemų. Tam, kad įsitikintumėte, pabandykite į pieną įspausti šiek tiek citrinos sulčių – pamatysite, kaip pienas susitraukia. Tai gali atsitikti ir jūsų skrandyje, sukelti nemalonius pojūčius ir sutrikdyti virškinimo procesus.
Dribsniai su pienu ir apelsinų sultimis: pavojingas derinys
Kitas dažnai pasitaikantis derinys, kurį žmonės valgo pusryčiams, yra dribsniai su pienu ir apelsinų sultimis. Nors tai skamba kaip įprastas ir paprastas pusryčių patiekalas, svarbu atsiminti, kad apelsinų sultys gali sunaikinti kai kuriuos fermentus, kurie padeda skaidyti dribsnių krakmolą. Be to, apelsinų vaisiai, kaip ir kiti citrusai, yra rūgštūs, todėl pienas bus sunkiai virškinamas, ir jūsų skrandžiui gali kilti diskomfortas.
Arbata su pienu: kenksmingas derinys
Arbata su pienu – tai dar vienas populiarus pasirinkimas, ypač tarp nėščių ir žindančių moterų. Tačiau šis derinys tikrai nėra toks naudingas, kaip dažnai manoma. Juodojoje arbatoje yra daugybė antioksidantų, kurie padeda kovoti su organizmo uždegimais. Tačiau įpilus pieno, šie antioksidantai praranda savo naudą, nes pieno baltymai jungiasi su antioksidantais ir neleidžia jų įsisavinti. Taip pat arbatoje esantis kofeinas trukdo pieno kalcio įsisavinimui. Todėl šio derinio vertėtų vengti, jei siekiate išnaudoti arbatos naudą.
Pienas ir antibiotikai: kada geriau vengti šio derinio?
Pieno vartojimas yra ribojamas ir gydymo metu. Jei vartojate antibiotikus, rekomenduojama vengti pieno ir pieno produktų (tokių kaip jogurtas, sūris ir kt.) likus dviem valandoms prieš ir po vaistų vartojimo. Pieno produktuose esančios medžiagos, tokios kaip kalcis ir geležis, gali sujungti su antibiotikais ir sumažinti jų efektyvumą, todėl šio derinio reikėtų vengti.
Pieno naudojimas virtuvėje
Pienas yra itin populiarus virtuvėje ir dažnai naudojamas gaminant įvairius patiekalus – nuo sriubų ir padažų iki desertų. Pieną taip pat galima pilti į kavą, tačiau reikia žinoti, kad kai kurie deriniai su pienu gali sukelti virškinimo sutrikimų, ypač jei maišote jį su citrusiniais vaisiais ar kitais nesuderinamais produktais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.