Greitas maistas yra greitas ir patogus sprendimas norint numalšinti alkį, tačiau tai gali turėti neigiamos įtakos mūsų sveikatai. Daugelis žmonių mėgsta greitą maistą dėl jo skonio, tačiau reikia žinoti, kodėl po jo dažnai kyla noras valgyti dar daugiau.
Kodėl po greito maisto norisi valgyti dar daugiau?
Greitas maistas dažniausiai būna labai riebus, sūrus ir turintis daug angliavandenių bei skonio stipriklių. Dėl šių sudedamųjų dalių aktyvuojami mūsų skonio receptoriai, todėl po jo valgymo mes dažnai patiriame priklausomybę. Maistas tampa ypač viliojantis, nes skonio pojūtis būna labai intensyvus.
Specialistai paaiškina, kad tai – natūrali kūno reakcija į maistą, kuris labai stipriai stimuliuoja mūsų skonio pojūčius. Dėl šio poveikio mes dažnai norime valgyti dar daugiau, nes įprastas maistas atrodo „beskonis“.
Greito maisto poveikis organizmui
Greitas maistas taip pat turi daug angliavandenių, kurie smarkiai padidina insulino kiekį kraujyje. Insulino šuoliai dažnai lemia staigų apetitą, nes organizmas pradeda „ieškoti“ daugiau maisto, kad vėl galėtų subalansuoti cukraus lygį kraujyje. Tai sukelia ciklą, kuris skatina mus valgyti daugiau ir daugiau.
Be to, didelis kiekis riebalų ir sūrumo gali sukelti nuolatinį alkio jausmą, nes šie ingredientai skatina mūsų organizmą reikalauti dar daugiau. Dėl to greitas maistas tampa ne tik greitu, bet ir „priklausomybę“ sukeliančiu pasirinkimu.
Kaip sumažinti priklausomybę nuo greito maisto?
Terapeutė Elena Tikhomirova pataria, kad jei norime atsikratyti priklausomybės nuo greito maisto, turime pakeisti mitybos įpročius. Svarbu išlaikyti subalansuotą mitybą, kurioje būtų mažiau riebių ir sūrių patiekalų. Vietoje to, galima rinktis sveikesnius užkandžius, kurie atitinka mūsų organizmo poreikius ir suteikia energijos, nesukeldami apetitą didinančių reakcijų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.