ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl negalima laikyti maisto likučių folijoje: 5 patarimai, kaip saugiai laikyti maistą
Sveikata ir grožis

Kodėl negalima laikyti maisto likučių folijoje: 5 patarimai, kaip saugiai laikyti maistą

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-02
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl negalima laikyti maisto likučių folijoje: 5 patarimai, kaip saugiai laikyti maistą
Kodėl negalima laikyti maisto likučių folijoje: 5 patarimai, kaip saugiai laikyti maistą

Dažnai žmonės įsitikinę, kad folija yra patogiausias būdas laikyti maisto likučius šviežius, tačiau ši įprasta praktika gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Nors folija dažnai naudojama tiek virtuvėje, tiek sandėliuojant maistą, šis metodas gali skatinti kenksmingų bakterijų augimą, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Bakterijų augimo rizika

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) įspėja, kad netinkamas maisto laikymas folijoje gali paskatinti pavojingų bakterijų, tokių kaip stafilokokas ir Bacillus cereus, dauginimąsi. Šios bakterijos gali išlikti maisto produktuose net ir po virimo, sukeldamos apsinuodijimą maistu. Be to, netinkamai laikant maistą folijoje, didėja ir kitų pavojingų bakterijų, tokių kaip Clostridium botulinum ir Listeria monocytogenes, rizika.

Folija taip pat gali reaguoti su rūgščiais (pavyzdžiui, pomidorų padažu) arba sūriais maisto produktais, dėl ko aliuminis išplaunamas į maistą. Tai gali pakeisti maisto skonį ir padidinti aliuminio suvartojimą, o per didelis jo kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, ypač jei jis kaupiasi organizme per ilgą laiką.

Kaip saugiai laikyti maisto likučius?

Greitas maisto atvėsinimas

Norint sumažinti bakterijų augimo riziką, būtina greitai atvėsinti maistą prieš dedant jį į šaldytuvą ar šaldiklį. Tai galima pasiekti suskirstant didelius maisto kiekius į mažesnius, seklius indus, kurių gylis neviršytų 5 cm. Taip pat labai svarbu, kad maistas nebūtų laikomas kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.

Taip pat skaitykite

Grikiai – maistingas sveikas pasirinkimas metantiems svorį
Grikiai – maistingas sveikas pasirinkimas metantiems svorį
2025-08-20
"Seno veido" efektas: kodėl grožio injekcijos gali sukelti priešingą efektą
„Seno veido” efektas: kodėl grožio injekcijos gali sukelti priešingą efektą
2025-10-20
6 produktai, kurie padeda odai spindėti be kosmetikos
6 produktai, kurie padeda odai spindėti natūraliai: ką valgyti, kad oda atrodytų sveika be kosmetikos
2025-08-07
Ar tikrai savipagalbos knygos padeda?
Ar savipagalbos knygos tikrai padeda?
2025-08-21

Naudokite tinkamus indus

Norint išvengti užteršimo ir drėgmės praradimo, svarbu naudoti sandarius indus. Rekomenduojama rinktis stiklo arba BPA neturinčius plastikinius indus, kurie tinka tiek atvėsinimui, tiek pašildymui.

Pažymėkite maisto likučius

Pažymėkite kiekvieną indą su maisto pavadinimu ir data, kad galėtumėte lengvai sekti, kiek laiko maisto likučiai buvo laikomi. Tai padės išvengti valgyti pasibaigusio galiojimo maisto.

Laikykite teisingoje vietoje

Trumpalaikiam maisto laikymui reikėtų naudoti šaldytuvą, kur temperatūra neviršija 4°C. Maisto likučiai gali būti laikomi šaldytuve iki keturių dienų, tačiau ilgalaikiam laikymui šaldiklyje jie gali išlikti saugūs nuo dviejų iki trijų mėnesių, nors jų kokybė gali sumažėti laikui bėgant.

Maisto pašildymas

Visus maisto likučius reikia pašildyti iki mažiausiai 74°C (naudojant maisto termometrą tikslumui). Norint išvengti bakterijų dauginimosi, svarbu pašildyti visą maisto porciją vienu metu ir gerai išmaišyti, kad šiluma pasiskirstytų tolygiai.

Išvados

Nors folija gali pasirodyti kaip patogus būdas laikyti maistą, šis metodas gali kelti rimtą pavojų sveikatai, ypač jei maistas nėra tinkamai saugomas. Norėdami išvengti apsinuodijimo maistu, laikykitės aukščiau išvardytų saugos taisyklių ir rinkitės tinkamus maisto laikymo sprendimus.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bakterijosMaisto likučiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Orkaitėje kepti brokoliai su padažu
Receptai

Orkaitėje kepti brokoliai su padažu: paprasta, bet skanu

Konfliktų sprendimas
Gyvenimas

Santykiai ir pykčiai: kaip gyventi po didelio konflikto

Kaip kompensuoti sėdimo darbo žalą ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje?
Sveikata ir grožis

Kaip kompensuoti sėdimo darbo žalą ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje?

Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?
Sveikata ir grožis

Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?

5 neakivaizdžios svorio augimo priežastys: tai susiję ne tik su maistu
Sveikata ir grožis

5 neakivaizdžios svorio augimo priežastys: tai susiję ne tik su maistu

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?