Dažnai žmonės įsitikinę, kad folija yra patogiausias būdas laikyti maisto likučius šviežius, tačiau ši įprasta praktika gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Nors folija dažnai naudojama tiek virtuvėje, tiek sandėliuojant maistą, šis metodas gali skatinti kenksmingų bakterijų augimą, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Bakterijų augimo rizika
JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) įspėja, kad netinkamas maisto laikymas folijoje gali paskatinti pavojingų bakterijų, tokių kaip stafilokokas ir Bacillus cereus, dauginimąsi. Šios bakterijos gali išlikti maisto produktuose net ir po virimo, sukeldamos apsinuodijimą maistu. Be to, netinkamai laikant maistą folijoje, didėja ir kitų pavojingų bakterijų, tokių kaip Clostridium botulinum ir Listeria monocytogenes, rizika.
Folija taip pat gali reaguoti su rūgščiais (pavyzdžiui, pomidorų padažu) arba sūriais maisto produktais, dėl ko aliuminis išplaunamas į maistą. Tai gali pakeisti maisto skonį ir padidinti aliuminio suvartojimą, o per didelis jo kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, ypač jei jis kaupiasi organizme per ilgą laiką.
Kaip saugiai laikyti maisto likučius?
Greitas maisto atvėsinimas
Norint sumažinti bakterijų augimo riziką, būtina greitai atvėsinti maistą prieš dedant jį į šaldytuvą ar šaldiklį. Tai galima pasiekti suskirstant didelius maisto kiekius į mažesnius, seklius indus, kurių gylis neviršytų 5 cm. Taip pat labai svarbu, kad maistas nebūtų laikomas kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.
Naudokite tinkamus indus
Norint išvengti užteršimo ir drėgmės praradimo, svarbu naudoti sandarius indus. Rekomenduojama rinktis stiklo arba BPA neturinčius plastikinius indus, kurie tinka tiek atvėsinimui, tiek pašildymui.
Pažymėkite maisto likučius
Pažymėkite kiekvieną indą su maisto pavadinimu ir data, kad galėtumėte lengvai sekti, kiek laiko maisto likučiai buvo laikomi. Tai padės išvengti valgyti pasibaigusio galiojimo maisto.
Laikykite teisingoje vietoje
Trumpalaikiam maisto laikymui reikėtų naudoti šaldytuvą, kur temperatūra neviršija 4°C. Maisto likučiai gali būti laikomi šaldytuve iki keturių dienų, tačiau ilgalaikiam laikymui šaldiklyje jie gali išlikti saugūs nuo dviejų iki trijų mėnesių, nors jų kokybė gali sumažėti laikui bėgant.
Maisto pašildymas
Visus maisto likučius reikia pašildyti iki mažiausiai 74°C (naudojant maisto termometrą tikslumui). Norint išvengti bakterijų dauginimosi, svarbu pašildyti visą maisto porciją vienu metu ir gerai išmaišyti, kad šiluma pasiskirstytų tolygiai.
Išvados
Nors folija gali pasirodyti kaip patogus būdas laikyti maistą, šis metodas gali kelti rimtą pavojų sveikatai, ypač jei maistas nėra tinkamai saugomas. Norėdami išvengti apsinuodijimo maistu, laikykitės aukščiau išvardytų saugos taisyklių ir rinkitės tinkamus maisto laikymo sprendimus.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.