Kartais užklumpantis nenumaldomas noras suvalgyti kiaušinienės gali pasirodyti keistas, tačiau organizmo siunčiami signalai niekada nebūna atsitiktiniai. Kai norisi tam tikro patiekalo, tai gali būti susiję su maistinių medžiagų trūkumu, hormonų pokyčiais ar net emocine būsena. Šiandien vis dažniau kalbama apie tai, kad potraukis konkrečiam maistui gali padėti atskleisti, ko iš tikrųjų stokoja mūsų organizmas. Tad kodėl norisi kiaušinienės ir ką tai gali reikšti?
Norisi kiaušinienės, kai organizmui trūksta baltymų
Pirmoji ir dažniausia priežastis – baltymų trūkumas. Kiaušiniai yra vienas maistingiausių baltymų šaltinių, todėl natūralu, kad kūnas jų geidžia, jei ilgą laiką buvo suvartojama per mažai baltyminio maisto. Tokiu atveju noras suvalgyti kiaušinienės tampa savotišku kūno pagalbos šauksmu, siekiant atstatyti baltymų balansą ir suteikti energijos.
Norisi kiaušinienės, kai trūksta kalcio arba kitų mineralų
Stiprus noras suvalgyti kepto maisto gana dažnai reiškia kalcio trūkumą. Jei kartu kyla potraukis sūriui, tikimybė, kad organizmui iš tiesų trūksta kalcio, dar labiau sustiprėja. Tačiau čia priežasčių ratas nesibaigia – kartais toks troškimas rodo fosforo, seleno ar B grupės vitaminų stygių. Kiaušiniuose gausu vitaminų B6, B9 ir B12, kurių trūkumas žmonėms pasitaiko itin dažnai, todėl organizmas natūraliai siekia juos papildyti.
Norisi kiaušinienės, jei trūksta cinko ar geležies
Jei potraukis susijęs būtent su kiaušinių tryniais, tai gali būti susiję su cinko trūkumu. Tryniuose cinko koncentracija didesnė nei baltyme, todėl noras suvalgyti būtent juos nėra atsitiktinis.
Kita svarbi priežastis – geležies stoka. Jei anksčiau kiaušinienės nemėgote, o dabar valgote ją su malonumu pusryčiams, pietums ir net vakarienei, tai gali rodyti prasidėjusią arba jau esamą anemiją. Esant geležies trūkumui, keičiasi skonio pojūčiai, o organizmas ima trokšti įvairaus maisto, siekdamas atkurti pusiausvyrą.
Norisi dėl emocinių ar įpročių pokyčių
Kartais potraukį tam tikriems produktams gali lemti ir emocinė būsena. Kiaušinienė dažnai siejama su jaukiais pusryčiais, sotumu ir komfortu, todėl stresas ar nuovargis gali paskatinti norą rinktis būtent šį patiekalą. Be to, kintant mitybos įpročiams ar gyvenimo ritmui, natūralu, kad keičiasi ir maisto pasirinkimai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.