ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl šarminiai produktai iš tiesų veikia kitaip nei visa kita, ką valgote
Gyvenimas

Kodėl šarminiai produktai iš tiesų veikia kitaip nei visa kita, ką valgote

Silvija Moti
Autorius Silvija Moti
Publikuota: 2025-12-22
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kodėl šarminiai produktai iš tiesų veikia kitaip nei visa kita, ką valgote
Kodėl šarminiai produktai iš tiesų veikia kitaip nei visa kita, ką valgote

Tas jausmas, kai maistas nebeduoda energijos

Valgote lyg ir sveikai. Lyg ir reguliariai. Bet energijos vis tiek trūksta. Po pietų norite miegoti. Vakare jaučiatės tuščiai. Ir nors šaldytuve pilna maisto, kažko vis tiek trūksta.

Galbūt net bandėte skaičiuoti kalorijas. Atsisakyti cukraus. Gerti daugiau vandens. Bet tas nuovargas niekur nedingsta. Lyg organizmas nebesugeba paimti to, ką jam duodate.

Ir tada kažkas užsimena apie šarminius produktus. Skamba keistai. Gal net truputį kaip mada. Bet kažkodėl susidomite.

Tai nėra nauja dieta ir tai žino daugiau žmonių nei manote

Apie šarminį maistą kalbama jau seniai, bet dažniausiai tai skamba sudėtingai. Rūgštys. Šarmai. pH balansas. Atrodo, kad reikia chemijos žinių, norint suprasti, ką dėti į lėkštę.

Taip pat skaitykite

Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
2025-06-26
Pavydas santykiuose - ar viskas tik jūsų galvoje?
Pavydas santykiuose – ar viskas tik jūsų galvoje?
2025-08-11
Kaip miegant apsaugoti plaukus?
Šie 5 būdai padės apsaugoti plaukus kol miegate
2025-06-16
Kaip nesusirgti keliaujant lėktuvu: gydytojų patarimai vasaros atostogų sezonui
Kaip nesusirgti keliaujant lėktuvu: gydytojų patarimai vasaros atostogų sezonui
2025-07-30

Bet iš tiesų viskas paprasčiau. Kai kurie produktai, patekę į organizmą, palieka šarminį pėdsaką. Kiti rūgštinį. Ir nors kūnas pats reguliuoja savo balansą, tai, ką valgome, gali jam padėti arba trukdyti.

Dauguma žmonių net nesusimąsto apie tai. Valgo tai, kas skanu, patogu, greita. Ir tik kai kūnas pradeda siųsti signalus, susimąsto, ar tikrai viskas gerai.

Kodėl šarminiai produktai iš tiesų veikia kitaip nei visa kita, ką valgote – Tai nėra nauja dieta ir tai žino daugiau žmonių nei manote

Ką iš tiesų duoda tie keisti žali produktai

Šarminiai produktai dažniausiai yra augaliniai. Daržovės. Vaisiai. Žalumynai. Tie, kuriuos dažnai paliekame lėkštės krašte, kol suvalgome visa kita.

Avokadas ilgai buvo laikomas per riebus, bet iš tiesų jo riebalai padeda organizmui įsisavinti kitas maistines medžiagas. Špinatai turi tiek vitaminų ir mineralų, kad sunku juos visus išvardyti. Žiediniai kopūstai vienoje porcijoje duoda beveik visą dienos vitamino C normą.

Bananai stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir tiekia energiją, kuri nesibaigia po valandos. Citrina, nors ir rūgšti burnoje, organizme tampa šarmine ir padeda kovoti su uždegimu. Melionas prisotina vandeniu ir mineralais vienu metu.

Alyvuogių aliejus, kurį Viduržemio jūros regiono žmonės naudoja kasdien, ne tik suteikia skonio, bet ir maitina širdį. Salotos reguliuoja kraujotaką ir padeda organizmui kovoti su tuo, kas jam kenkia.

Net kuskusas, kuris atrodo kaip paprastas grūdinis produktas, turi dvigubai daugiau naudingų medžiagų nei daugelis kitų grūdų.

Kas nutinka, kai visa tai ignoruojama metų metus

Kūnas ilgai gali kompensuoti. Traukti iš atsargų. Veikti pusiau pajėgumu. Bet kažkuriuo momentu tai pasijunta.

Taip pat skaitykite

Granatų žievelė nauda sveikatai
Granatų žievelė – auksas, kurį verta išnaudoti
2025-06-11
9 gudrybės, kurių kirpėjas nenori atskleisti. Pasinaudokite jomis!
9 gudrybės, kurių kirpėjas nenori atskleisti. Pasinaudokite jomis!
2025-11-06
Sumaišykite 2 ingredientus ir užtepkite ant čiužinio - tai išbandytas ir patikrintas mano tetos triukas!
Sumaišykite 2 ingredientus ir užtepkite ant čiužinio – tai išbandytas ir patikrintas mano tetos triukas!
2025-11-25
Trys prieskoniai, kurie verti jūsų dėmesio: ką iš tiesų duoda mitybai
Trys prieskoniai, kurie verti jūsų dėmesio: ką iš tiesų duoda mitybai
2025-12-22

Nuolatinis nuovargis tampa norma. Virškinimas ima kelti problemų. Svoris keičiasi nežinia kodėl. Oda praranda spindesį. Miegas nebeatgaivina.

Ir nors priežasčių gali būti daug, viena iš dažniausių yra paprasčiausia. Kūnas negauna to, ko jam reikia. Ne kalorijų. Jų dažniausiai per daug. O tikrų maistinių medžiagų, kurios palaiko visus procesus.

Žmonės dažnai ieško sudėtingų sprendimų. Papildų. Programų. Specialių dietų. Bet kartais atsakymas yra tiesiog lėkštėje. Tiksliau, tame, ko joje trūksta.

Galbūt tai ne apie dietą, o apie draugystę su savo kūnu

Niekas nesako, kad reikia atsisakyti visko ir valgyti tik špinatais. Tai neveikia. Ir nėra smagu.

Bet galbūt verta pažiūrėti į savo lėkštę kiek kitaip. Ne kaip į prievolę. O kaip į galimybę. Pridėti kažko, kas duoda daugiau nei skonis. Kas maitina ne tik skrandį, bet ir viską, kas po juo.

Avokadas ant sumuštinio. Citrina rytiniame vandenyje. Salotos ne kaip priemoka, o kaip pagrindas.

Maži dalykai. Bet kartais būtent jie keičia viską.

Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney


Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Riešutų sviesto sausainiai be miltų
Receptai

Riešutų sviesto sausainiai be miltų – puikus desertas netoleruojantiems gliuteno

Kas vyksta namuose, kuriuose auga alavijas? Sužinokite!
Horoskopai

Kas vyksta namuose, kuriuose auga alavijas? Sužinokite!

nereikėtų gerti daugiau nei keturių puodelių kavos per dieną
Sveikata ir grožis

Terapeutė papasakojo, kodėl nereikėtų gerti daugiau nei keturių puodelių kavos per dieną

Torto pagrindas: receptas
Desertai

Torto pagrindas, kurį visada pavyksta iškepti: mano mėgstamiausias receptas!

Citrininiai sausainiai su čiobreliais
Desertai

Citrininiai sausainiai su čiobreliais

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?