ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną – ir ką svarbu žinoti prieš ragaujant
Sveikata ir grožis

Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną – ir ką svarbu žinoti prieš ragaujant

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Pavasarį Lietuvoje pražysta viena iš atpažįstamiausių laukinių augalų – kiaulpienė. Nors daugeliui ji asocijuojasi su vaikystės prisiminimais ir pūkų pūtimu, šis daugiametis žolinis augalas gali tapti ne tik stalo puošmena, bet ir naudingu maisto ingredientu. Tačiau prieš dedant kiaulpienes į lėkštę, svarbu žinoti, kada ir kaip ją rinkti, paruošti bei kam ji gali būti netinkama.

Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną
Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną

Kiaulpienės nauda sveikatai

Kiaulpienė – valgomas ir vaistinis augalas, kuriame gausu naudingų medžiagų. Ji turi vitaminų A, C, K, E, nedidelį kiekį B grupės vitaminų, antioksidantų (beta-karoteno, polifenolių), folio rūgšties, terpenoidų ir polisacharidų. Taip pat – mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis bei kalis.

Kiaulpienių lapuose ir šaknyse yra karčiųjų medžiagų, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą bei turi tulžies išsiskyrimą skatinantį poveikį. Tai gali būti naudinga esant virškinimo sutrikimams, ypač gastritui su mažu rūgštingumu. Tačiau padidėjęs skrandžio rūgštingumas – atvirkščiai, gali būti priežastis šio augalo vengti.

„Internete galima rasti daug teiginių apie stebuklingas kiaulpienės gydomąsias savybes, bet kol kas nėra pakankamai mokslinių tyrimų, įrodančių jų naudą žarnyno mikrobiotai ar virškinimo sistemos ligų gydymui,“ – pažymi mitybos specialistė Liudmyla Pylypiuk.

Taip pat skaitykite

Praleidžiant daugiau laiko saulėje galima ilgiau gyventi
Saulės šviesa ir ilgaamžiškumas: kaip praleidžiant daugiau laiko saulėje galima ilgiau gyventi
2025-08-12
10 tariamai sveikų maisto produktų, kurie gali trukdyti mesti svorį
10 tariamai sveikų maisto produktų, kurie gali trukdyti mesti svorį
2025-06-03
6 produktai, kurie padeda odai spindėti be kosmetikos
6 produktai, kurie padeda odai spindėti natūraliai: ką valgyti, kad oda atrodytų sveika be kosmetikos
2025-08-07
Mityba ir plaukų būklė
Mityba ir plaukų būklė: ką valgyti ir ko vengti?
2025-06-21

Kaip tinkamai vartoti kiaulpienes?

Kur rinkti? Venkite rinkti kiaulpienes šalia kelių, takų ar pramoninių teritorijų – jos sugeria sunkiuosius metalus ir kitus teršalus iš aplinkos. Geriausia – skinti jas savo darže, sode arba įsigyti iš ekologiškų ūkių.

Kaip paruošti? Prieš vartojimą – kruopščiai nuplaukite ir pamirkykite šaltame vandenyje 10–30 minučių. Tai padės pašalinti nešvarumus, vabzdžius, gyvūnų paliktas bakterijas bei sumažins kartumą.

Kaip laikyti? Nuplautas ir nusausintas kiaulpienes galima naudoti iš karto arba laikyti sandariame inde šaldytuve.

Kaip tinkamai vartoti kiaulpienes?

Kaip skaniai paruošti kiaulpienes?

Lapai: Jauni žali lapai, kai augalas dar nesuformavo baltų „pūkų“, puikiai tinka salotoms. Jie primena skonio derinį tarp gražgarstės ir pelyno. Lapus galima maišyti su virtais kiaušiniais, burokėliais, bulvėmis, mėsa. Rekomenduojama naudoti rūgštesnius priedus – citrinos sultis, obuolių actą ar garstyčių padažą.

Šaknys: Kiaulpienių šaknys primena cikorijos šaknis. Jas galima kepti – jose esantis inulinas karamelizuojasi, suteikdamas malonų skonį. Taip pat – džiovinti, malti ir naudoti kaip kavos pakaitalą.

Žiedai ir pumpurai: Geltoni žiedlapiai puikiai tinka arbatai ar dekoracijoms. Pumpurus galima marinuoti kaip kaparėlius arba rauginti – tai naudinga žarnyno mikrobiotai. Taip pat iš žiedų gaminamas skanus medus.

Kas turėtų vengti kiaulpienių?

Kiaulpienių nerekomenduojama vartoti:

  • Sergant virškinimo sistemos ligomis paūmėjimo metu;
  • Turint padidėjusį skrandžio rūgštingumą;
  • Sergant tulžies akmenlige;
  • Nėščioms moterims;
  • Vaikams iki 3 metų;
  • Žmonėms, turintiems alergiją žiedadulkėms.

„Nors kiaulpienės gali būti skanus ir įdomus mitybos priedas, jos nėra universali priemonė nuo ligų. Naudokime jas atsakingai ir pasikliaukime mokslo įrodymais,“ – pabrėžia mitybos specialistė.

Taip pat skaitykite

Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
Kaip išvengti pilvo pūtimo po valgio: priežastys ir efektyvūs sprendimai
2025-08-13
9 ankstyvi diabeto simptomai. Atkreipkite į juos dėmesį!
9 ankstyvi diabeto simptomai. Atkreipkite į juos dėmesį!
2025-10-17
Maistas imunitetui: kokias daržoves ir produktus rinktis kasdien
Maistas imunitetui: kokias daržoves ir produktus rinktis kasdien
2025-08-16
Specialistė atsako, kokia yra vėlyvų užkandžių žala žmogaus organizmui
Specialistė atsako, kokia yra vėlyvų užkandžių žala žmogaus organizmui
2025-09-18

Šaltinis: https://life.pravda.com.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kiaulpienėsmitybaskaidulosvitaminai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Trupininis kefyro pyragas , kaip pagaminti?
Desertai

Vos per kelias minutes pagaminamas trupininis kefyro pyragas

Traškios skrebučių salotos su burata
Receptai

Traškios skrebučių salotos su burata

Kreminė lęšių sriuba su šonine
Receptai

Kreminė lęšių sriuba su šonine

Ar Iranas iš tiesų neteko savo branduolinio ginklo svajonės?
Lietuva ir pasaulis

Slapta JAV operacija: Ar Iranas iš tiesų neteko savo branduolinio ginklo svajonės?

Kada plaučiai pradeda valytis nustojus rūkyti? Mažai žmonių tai žino
Sveikata ir grožis

Kada plaučiai pradeda valytis nustojus rūkyti? Mažai žmonių tai žino

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?