ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins
Naudinga

Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-24
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Kaip manote, koks maisto produktas labai svarbus kiekvienam virėjui? Be abejo, tai sviestas! Jo minkšta tekstūra puikiai tinka gaminti grietinėlę, pyragus bei padažus. Net sumuštinis tampa skanesnis, jei ant duonos užtepate sviesto. Be to, sviestas suteikia patiekalams subtilų skonį ir aromatą, kurio neįmanoma pakeisti jokiu kitu riebalu. Todėl profesionalūs virėjai visuomet stengiasi naudoti tik kokybišką, natūralų sviestą. Tad kodėl jie sviestą uždengia stikline? Ir kada šis metodas pasiteisina labiausiai?

Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins
Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins

Problema su sviesto laikymu ir naudojimu

Bet čia išryškėja nedidelė problema: norint išsaugoti sviesto skonį, jį reikia laikyti šaldytuve. Daugumai patiekalų sviestas turi būti naudojamas minkštintoje formoje. Tad gaminant dažnai reikia palaukti, kol sviestas truputį sušyla ir tampa minkštas. Net trumpas laukimas gali trikdyti greitą darbo eigą virtuvėje, ypač kai reikia daug sviesto.

Triukas su stikline – greitas ir paprastas būdas

Aišku, apdairios namų šeimininkės iš anksto jį išima iš šaldytuvo… O kas, jei mums dabar ir greitai reikia minkšto sviesto? Yra vienas nesudėtingas būdas, kurį naudoja profesionalūs virėjai. Tai naudinga visiems, nes leidžia per kelias sekundes suminkštinti sviestą.

Taigi, atsipjaukite sviesto gabalą ir padėkite į lėkštę. Tada paimkite paprastą stiklinę ir įpilkite į ją karšto vandens. Po poros sekundžių išpilkite vandenį ir uždenkite stikline sviestą. Pakaks 2 minučių, kad jis taptų minkštas. Šis metodas veikia dėl šilumos perdavimo: stiklinė laikinai sušildo sviestą, neprarandant jo formos ar tekstūros.

Taip pat skaitykite

Makaronai su kalakutienos faršu ir grybais per 30 minučių
Daug baltymų turintys makaronai su kalakutienos faršu ir grybais: paruošite per 30 minučių
2025-08-08
Lašiša daržovių ir grietinėlės padaže
Lašiša daržovių ir grietinėlės padaže
2025-07-04
Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!
Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!
2025-09-04
Geriausia mėsa sultiniui. Sultinys ir receptas
Virtuvės šefas atskleidė kaip išsirinkti geriausią mėsą sultiniui. Išbandykite ir receptą
2025-07-08
Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins. Triukas su stikline

Kiti būdai sviestui suminkštinti

  1. Supjaustykite sviestą mažais gabalėliais – didelis sviesto gabalas tirps pakankamai ilgai. Atsipjaukite jo tik tiek, kiek jums reikia, ir tada susmulkinkite į mažesnes dalis. Tokiu būdu jis greičiau suminkštėja ir lengviau maišosi su kitais ingredientais.
  2. Iškočiokite sviestą – pirmiausia padėkite sviestą ant pergamento ar folijos, o tada iškočiokite jį kaip tešlą. Šis metodas ypač tinka ruošiant tešlą pyragams ar sausainiams, nes sviestas tampa vienodo minkštumo ir paruoštas tolesniam naudojimui.
  3. Pamuškite sviestą mediniu šaukštu – įdėkite sviestą į plastikinį maišelį ir tiesiog muškite mediniu šaukštu ar kitu virtuviniu daiktu. Šis metodas leidžia suskaidyti kietus gabalėlius ir greitai suminkštinti sviestą, išlaikant jo struktūrą.
  4. Plakite šluotele ar mikseriu – šis metodas gerai tinka, jei reikia suminkštinti didelį kiekį sviesto. Supjaustykite jį į gabalėlius, o tada plakite gilioje lėkštėje. Plakant sviestas tampa purios konsistencijos, todėl puikiai tinka kremams, sviestiniams padažams ar kepiniams.

Papildomi patarimai ir triukai

Norint, kad sviestas greičiau suminkštėtų, galima jį palikti kambario temperatūroje apie 10–15 minučių prieš naudojimą, ypač jei ruošiate didesnį kiekį. Taip pat svarbu vengti mikrobangų krosnelės, nes per greitas kaitinimas gali išlydyti sviestą ir pakeisti jo tekstūrą bei skonį. Profesionalai rekomenduoja derinti kelis metodus – pavyzdžiui, supjaustyti gabalėliais ir uždengti stikline, kad pasiektumėte idealų minkštumą per kelias minutes.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:patarimaiŠefo patarimaiStiklinėsviestas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla
Naudinga

Dažna klaida, kurią darome kepdami keptuvėje: dėl to patiekalai prisvyla

Kaip miegojimas ant šono veikia jūsų smegenis
Sveikata ir grožis

Kaip miegojimas ant šono veikia jūsų smegenis? Mokslininkų atsakymas

Kankina žema savivertė? Metas atsisakyti socialinių tinklų.
Gyvenimas

Kankina žema savivertė? Metas atsisakyti socialinių tinklų

Kokius klausimus užduoti Taro kortoms ir kaip teisingai jomis naudotis?
Horoskopai

Kokius klausimus užduoti Taro kortoms ir kaip teisingai jomis naudotis?

Kai influenceriai tampa dirbtiniais, bet pelningais
Technologijos

Ar tikra vis dar svarbu? Kai influenceriai tampa dirbtiniais, bet pelningais

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?