Naujųjų metų vakarėlis — tai laikas, kai dažnai norime parinkti geriausius gėrimus, kad sukurtume šventinę nuotaiką ir patenkintume visų svečių skonius. Someljė Zorikas Umanskis teigia, kad rožinis putojantis vynas yra universalus pasirinkimas, kuris tiks įvairiems patiekalams ir įvairiems skoniams.
Ką pasirinkti, kad atitiktų visų svečių pageidavimus?
Someljė pataria, kad rinkdamiesi alkoholinius gėrimus šventėms, turėtume atsižvelgti į svečių skonius. „Jei prie stalo sėdės keli žmonės su skirtingais skoniais, pavyzdžiui, jei mano anyta mėgsta pusiau saldų vyną, o tėvas – konjaką, tai neskatinsime jų gerti brangų brutą“, – teigia Z. Umanskis.
Pasak jo, jeigu turime nedidelį svečių ratą, geriausia pasirinkti sausą vyną, tačiau, jei norime, kad jis derėtų su įvairiais patiekalais, reikėtų rinktis universalų pasirinkimą.
Rožinis putojantis vynas – universalus pasirinkimas
Zorikas Umanskis atkreipia dėmesį, kad rožinis putojantis vynas dažnai būna nuvertinamas dėl tam tikrų stereotipų, ypač dėl to, kad rožinė spalva tradiciškai siejama su moterimis. „Rožinė spalva dažnai būna šešėlyje. Kai kurie žmonės netgi mano, kad ji tinkama tik moterims, tačiau iš tiesų rožinis vynas gali būti ne tik skanus, bet ir rimtas pasirinkimas“, – teigia someljė.
Pasak eksperto, nors rožinis šampanas paprastai yra brangesnis nei baltas, jis puikiai tinka Naujųjų metų stalui. „Mes ant stalo dedame viską iš karto, išskyrus karštus patiekalus. Tai labai įvairūs produktai, ir mes turime rasti kompromisą. Todėl manau, kad rožinis putojantis vynas suteikia šventinę nuotaiką ir gerai dera su maistu“, – sako Z. Umanskis.
Rožinis putojantis vynas puikiai dera su sūriais užkandžiais, jūros gėrybėmis, taip pat lengvais mėsos patiekalais. Jo subtilus, tačiau turtingas skonis atskleidžia įvairias skonines natas, kurios nepriklauso nuo metų laiko. Tai yra puikus pasirinkimas, nes jis subalansuoja tiek saldumo, tiek rūgštumo balansą, ir gali būti puikus kompanionas tiek prie šalto užkandžio, tiek prie šventinių patiekalų.

Kas padės išsirinkti?
Jei neturite galimybės konsultuotis su specialistu, someljė pataria atkreipti dėmesį į patikimus vyno prekinius ženklus, tokius kaip Chianti, Bordeaux ir Prosecco. Jie yra puikūs pasirinkimai, užtikrinantys ne tik kokybę, bet ir gerą derėjimą su įvairiais patiekalais. Visi šie vynai pasižymi puikia kokybe ir gali būti puikus pasirinkimas tiek kasdieniam vartojimui, tiek šventėms.
Svarbu ne tik pasirinkti kokybišką gėrimą, bet ir atkreipti dėmesį į tai, kad vynas derėtų su maistu. Someljė Zorikas Umanskis teigia, kad Naujųjų metų vakarą svarbiausia ne tik geras vynas, bet ir tai, kad jis papildytų šventinį stalą, sukurtų teisingą atmosferą ir užtikrintų, kad visi svečiai jaustųsi patogiai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.