ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kokie 4 maisto produktai mažina cukraus kiekį kraujyje: mitybos specialistai įvardijo geriausius pasirinkimus
Sveikata ir grožis

Kokie 4 maisto produktai mažina cukraus kiekį kraujyje: mitybos specialistai įvardijo geriausius pasirinkimus

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-04
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kokie 4 maisto produktai mažina cukraus kiekį kraujyje
Kokie 4 maisto produktai mažina cukraus kiekį kraujyje

Sulaukus trisdešimties metų, organizme ima lėtėti medžiagų apykaita, todėl padidėja rizika susidurti su įvairiais sveikatos sutrikimais. Vienas svarbiausių rodiklių – cukraus kiekis kraujyje. Laiku atkreipus dėmesį į šį veiksnį, galima išvengti II tipo diabeto, atsirandančio dėl netinkamos mitybos, nejudraus gyvenimo būdo ar genetinių priežasčių.

Reguliariai tikrinant cukraus kiekį kraujyje ir koreguojant mitybą, sumažėja rizika ne tik sirgti diabetu, bet ir susidurti su kitomis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių problemos, nutukimas ar hormonų disbalansas.

Kodėl svarbu rinktis tinkamus produktus?

Mityba yra vienas stipriausių įrankių, padedančių kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tam tikri produktai veikia kaip natūralūs stabilizatoriai – jie padeda išvengti staigių cukraus šuolių, suteikia ilgalaikės energijos, mažina potraukį saldumynams. Įtraukus šiuos maisto produktus į kasdienį racioną, pagerėja bendra savijauta ir sumažėja rizika susirgti lėtinėmis ligomis.

Moliūgų sėklos – mažos, bet galingos

Tai – labai vertingas, nors ir kaloringas produktas. Specialistai teigia, kad pakanka kasdien suvartoti 20–30 gramų moliūgų sėklų, ir tai padės stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat skaitykite

Šermukšnio nauda sveikatai
Šermukšnio nauda širdžiai, kepenims, smegenims ir žarnynui
2025-06-20
Padeda malšinti uždegimą ir gerklės skausmą: gydytoja papasakojo apie netikėtą ledų naudą
Padeda malšinti uždegimą ir gerklės skausmą: gydytoja papasakojo apie netikėtą ledų naudą
2025-09-03
Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
Ciberžolė ir juodieji pipirai: auksinis duetas jūsų sveikatai
2025-08-10
Rožiniai aukštakulniai
Aukštakulniai – grožio ir skausmo duetas
2025-07-31

Moliūgų sėklose gausu magnio, cinko, sveikųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų. Šios medžiagos ne tik reguliuoja cukraus lygį, bet ir palaiko sveiką imuninę sistemą, gerina širdies veiklą bei padeda kovoti su uždegiminiais procesais organizme.

Be to, panašiomis savybėmis pasižymi ir pats moliūgas – jis lengvai įtraukiamas į sriubas, troškinius, kepinius ar net salotas.

Riešutai ir augaliniai aliejai – sotumo ir pusiausvyros šaltinis

Riešutai (graikiniai, migdolai, lazdyno, anakardžiai) ir jų pagrindu pagaminti aliejai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori ne tik kontroliuoti cukrų, bet ir pagerinti cholesterolio pusiausvyrą. Juose gausu mononesočiųjų bei polinesočiųjų riebalų, kurie stiprina širdį ir kraujagysles.

Kadangi riešutai ir aliejai yra labai kaloringi, jų rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip saują per dieną. Puikus būdas įtraukti juos į mitybą – dėti į košes, salotas arba užkandžiauti tarp pagrindinių patiekalų, kai norisi kažko sveiko ir sotesnio.

Salierai – gaiva ir sveikata viename

Salierų stiebai – itin vertinga daržovė tiems, kurie nori reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kartu mesti svorį. Juose mažai kalorijų, bet gausu ląstelienos, kuri padeda lėčiau įsisavinti cukrų ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą.

Reguliarus salierų vartojimas padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių, gerina virškinimą ir netgi mažina stresą, kuris taip pat daro įtaką cukraus svyravimams. Specialistai pataria salierus valgyti kelis kartus per savaitę – šviežius su užtepėlėmis, salotose ar sriubose.

Brokoliai – supermaistas sveikatai

Brokoliai yra vienas iš labiausiai rekomenduojamų daržovių pasirinkimų, siekiant sumažinti diabeto riziką. Juose gausu sulforafano – stipraus antioksidanto, kuris mažina uždegiminius procesus, palaiko kepenų veiklą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį.

Įtraukus brokolius į kasdienį racioną, organizmas gauna daug vitaminų C, K ir folio rūgšties, taip pat ląstelienos, kuri lėtina cukraus pasisavinimą. Be to, šie kopūstai padeda apsisaugoti nuo nutukimo, hipertenzijos, vėžio ir kitų lėtinių ligų.

Taip pat skaitykite

Gėrimai. Alkoholis ir energetiniai gėrimai gali kelti pavojų gyvybei
Niekada nemaišykite šių dviejų gėrimų – gali baigtis mirtimi
2025-08-28
Namų daiktai, kuriuos būtina reguliariai keisti dėl sveikatos
Namų daiktai, kuriuos būtina reguliariai keisti dėl sveikatos
2025-09-02
Miego ir nuotaikos ryšys: kodėl „pelėdos” dažniau patiria depresijos simptomus?
Miego ir nuotaikos ryšys: kodėl „pelėdos” dažniau patiria depresijos simptomus?
2025-07-29
Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?
Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?
2025-06-28

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:brokoliaicukrusdiabetaskraujasmitybaMoliūgo sėklosRiešutaisalierai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Lauko žaislai, kurie lavina ne tik kūną, bet ir vaiko vaizduotę
Įdomu

Lauko žaislai, kurie augina ne tik raumenis, bet ir vaizduotę

Burtai, kuriuos moterys naudodavo meilėje siekdamos išsaugoti partnerį
Įdomu

Burtai, kuriuos moterys naudodavo meilėje, siekdamos išsaugoti partnerį

Sveikatos paslaptys ir patarimai
Sveikata ir grožis

102-jų metų sulaukusios senolės sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys

Tikras tujų konkurentas: šis augalas savo tankumu ir unikalumu išties lenkia įprastas gyvatvores. Sedula
Sodas ir daržas

Tikras tujų konkurentas: šis augalas savo tankumu ir unikalumu išties lenkia įprastas gyvatvores

Zodiako ženklai, kurių gyvenimas dažnai primena intrigų kupiną serialą.
Horoskopai

Zodiako ženklai, kurių gyvenimas dažnai primena intrigų kupiną serialą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?