Trombozė – labai pavojinga liga, galinti paveikti venas, arterijas ar širdį. Liga dažniausiai prasideda, kai pažeidžiamas kraujagyslės vidinis sluoksnis, sulėtėja kraujotaka arba pasikeičia kraujo sudėtis. Negydoma trombozė gali baigtis rimtomis komplikacijomis, net mirtimi. Laimei, tinkama mityba gali padėti sumažinti trombozės riziką ir pagerinti kraujotakos būklę.

Imbieras – natūrali apsauga nuo trombozės
Imbieras yra ne tik skanus prieskonis, bet ir puiki priemonė, padedanti apsaugoti širdį bei kraujagysles. Reguliarus imbiero vartojimas gali pagerinti kraujo cirkuliaciją, mažinti kraujo krešulių susidarymo riziką ir palaikyti kraujagyslių elastingumą. Imbieras ypač tinka arbatai, sultims ar kaip prieskonis patiekaluose.
Alyvuogių aliejus – širdies ir kraujagyslių draugas
Šalyse, kur alyvuogių aliejus yra kasdienio maisto dalis, trombozės atvejų pastebima kur kas rečiau. Šis aliejus turi vertingų nesočiųjų riebalų ir antioksidantų, kurie mažina uždegimą ir padeda kraujui tekėti sklandžiai. Rekomenduojama rinktis aukštos kokybės, nerafinuotą alyvuogių aliejų ir naudoti jį salotoms, troškiniams ar tiesiog tiesiai ant duonos.
Ramunėlės – kraujui ir nervų sistemai
Kasdien išgėrus puodelį ramunėlių arbatos, galima žymiai sumažinti trombozės riziką. Ramunėlės gerina kraujo kokybę, turi raminantį poveikį nervų sistemai, o tai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, šis augalas padeda mažinti stresą, kuris taip pat gali prisidėti prie kraujo krešulių susidarymo.
Cinamonas – galinga trombozės prevencija
Cinamonas yra prieskonis, kuris pagerina kraujo kokybę ir stiprina širdies bei kraujagyslių sistemą. Norint gauti naudos, rekomenduojama cinamonu gardinti gėrimus, o ne kepinius, kadangi miltiniai patiekalai gali turėti neigiamą poveikį širdžiai ir bendram organizmo sveikatingumui.
Jūros žuvis – natūralus širdies stiprintuvas
Reguliarus raudonosios jūros žuvies vartojimas gali žymiai sumažinti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Ypač naudingos upėtakiai ir lašišos, nes jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą, gerina kraujo tekėjimą ir mažina trombozės tikimybę.
Papildomi patarimai trombozės prevencijai
Be konkrečių maisto produktų, svarbu nepamiršti ir kitų gyvenimo būdo priemonių: reguliariai mankštintis, palaikyti optimalų svorį, vengti rūkymo ir ilgai trunkančio sėdėjimo. Tinkama mityba kartu su sveikais įpročiais suteikia ilgalaikę apsaugą nuo trombozės ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų.
Laikydamiesi šių rekomendacijų, galite žymiai sumažinti trombozės riziką ir užtikrinti gerą kraujotakos sistemos sveikatą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.