ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Kombučos receptas: kaip pasigaminti namuose
Gėrimai

Kombučos receptas: kaip pasigaminti namuose

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-11
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kombučos receptas
Kombučos receptas

Kombuča – tai fermentuotas arbatos gėrimas, kuris garsėja savo sveikatai naudingomis savybėmis. Sužinokite kombučos receptą.

Kombučos receptas

Jis yra gaivus, šiek tiek rūgštus ir natūraliai gazuotas. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pasigaminti kombučą namuose, naudojant paprastus ingredientus ir priedus pagal savo skonį.

Kombučos receptas namuose

Ingredientai

  • 3 litrai vandens
  • 8 juodosios arba žaliosios arbatos pakeliai (arba 8 arbatiniai šaukšteliai birios arbatos)
  • 200 g cukraus
  • 1 SCOBY (simbiotinė bakterijų ir mielių kultūra)
  • 200 ml jau fermentuotos kombučos (pradinio skysčio)

Įranga

Taip pat skaitykite

Veganiški tofu ir bulvių kepsneliai
Veganiški tofu ir bulvių kepsneliai
2025-07-28
Avinžirnių troškinys su špinatais ir duona
Avinžirnių troškinys su špinatais ir duona
2025-06-04
Traškios skrebučių salotos su burata
Traškios skrebučių salotos su burata
2025-06-22
Itin paprastai paruošiamas braškių džemas
Itin paprastai paruošiamas braškių džemas
2025-08-04
  • Didelis stiklinis indas fermentacijai
  • Marlė arba švarus audinys ir guminė juostelė dangčiui
  • Švarūs stikliniai buteliai galutiniam gėrimui laikyti

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Paruošimas

1. Paruoškite arbatą:

Užvirinkite 3 litrus vandens. Įdėkite arbatos pakelius ir leiskite pritraukti 10–15 minučių. Išimkite arbatos pakelius ir į karštą arbatą įmaišykite cukrų, kol jis visiškai ištirps. Atvėsinkite arbatą iki kambario temperatūros.

2. Paruoškite fermentaciją:

Supilkite atvėsintą arbatą į didelį stiklinį indą. Įpilkite pradinio skysčio (jau fermentuotos kombučos), kad sukurtumėte rūgščią aplinką, kuri apsaugos nuo nepageidaujamų bakterijų. Atsargiai įdėkite SCOBY į arbatą.

3. Fermentacija:

Uždenkite indą marle arba švariu audiniu ir pritvirtinkite gumine juostele. Palikite indą kambario temperatūroje (apie 20–25°C), toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Leiskite kombučai fermentuotis 7–10 dienų.

Taip pat skaitykite

Viename puode paruošiamos česnakinės krevetės su špinatais
Viename puode paruošiamos česnakinės krevetės su špinatais
2025-08-12
Šaldyta mėsa. Šis triukas padės atšildyti maltą mėsą per 20 minučių
Kaip atšildyti maltą mėsą per 20 minučių? Patarimais dalijasi virtuvės šefas
2025-08-22
Veganiški sausainiai su makadamijos riešutais
Veganiški sausainiai su makadamijos riešutais
2025-07-17
Vištienos troškinys su paprika
Vištienos troškinys su paprika ir grietine: tradicinio vengrų patiekalo receptas
2025-06-17

4. Degustacija:

Po 7 dienų pradėkite ragauti kombučą. Jei gėrimas yra pakankamai rūgštus ir jums patinka skonis, galite pereiti prie kito žingsnio. Jei norite stipresnio skonio, fermentuokite dar kelias dienas.

5. Supilstymas:

Išimkite SCOBY ir 200 ml kombučos (palikite kaip pradinį skystį kitam gaminimui). Supilkite kombučą į švarius stiklainius ar butelius. Jei norite, pridėkite skonio priedų, pavyzdžiui, vaisių, imbiero ar prieskonių.

6. Antrinė fermentacija:

Uždarykite butelius ir laikykite kambario temperatūroje dar 2–3 dienas, kad gėrimas natūraliai gazuotųsi. Po to laikykite kombučą šaldytuve.

Patarimai:

  • SCOBY laikykite drėgnoje aplinkoje, kad jis neprarastų savybių.
  • Skonio priedams naudokite šviežius ar džiovintus vaisius, uogas, citrinos žievelę ar žoleles.
  • Neleiskite fermentacijos procesui tęstis per ilgai, nes gėrimas gali tapti per rūgštus.

Naudingos savybės:

Kombuča garsėja probiotikų kiekiu, kurie gerina žarnyno sveikatą, bei antioksidantais, kurie stiprina imunitetą. Tačiau svarbu nepamiršti, kad fermentuotus gėrimus reikėtų vartoti saikingai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.bbcgoodfood.com/

ŽYMOS:arbataFermentacijaKombuča

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Rusijos draugai rengia planą smogti peiliu į nugarą. Rusija to nesitikėjo
Lietuva ir pasaulis

Rusijos draugai rengia planą smogti peiliu į nugarą. Rusija to nesitikėjo

Naminė granola pagal Neringą. Receptas.
Uncategorized

Naminė granola pagal Neringą – greitiems ir sveikuoliškiems pusryčiams!

Aktorė Sandra Daukšaitė - Petrulėnė ir Aurimas švenčia svarbias datas
Gyvenimas

Aktorė Sandra Daukšaitė – Petrulėnė ir Aurimas švenčia svarbias datas: prisiminimai apie dvigubas vestuves ir „peliuko dieną“

8 frazės, kurios vyrams reiškia daugiau nei manote
Gyvenimas

8 frazės, kurios vyrams reiškia daugiau nei manote

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir feta
Receptai

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir feta – klasikinis receptas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?